Hledat
Menu

Nacházíte se zde: Úvod Blog Ať žije banán. Dolce banana

Ať žije banán. Dolce banana

Banán v hlavní roli. V Anlenia.cz máme rádi banány. Banánům patří čestné místo v našich kaších a nejen tam.
Eva Nachtmannová
24. 3. 2023

Stačí jen zvolat „Ať žije banán!“ E-shop se zdravou výživou Anlenia.cz je prostě dolce banana friendly. Letmým pohledem do našeho portfolia výrobků zjistíte, že se to u nás banány jenom hemží. Banány jsou ve všech kaších – ovesných kaších, Superkaších i Kaších X. A také je prodáváme samostatně – sušené a lyofilizované. Čerstvé banány nemáme, ale třeba jednou mít budeme. Nic nevylučujeme.

 

S banánem se setkáte v těchto výrobcích:

Ovesná kaše banán
Superkaše Banana šejkyt!
Kaše X Chia s lyo banán
Kaše X Chia s lyo banán a čokoláda
Lyofilizovaný banán
Sušený banán

 

Zvolejte dolce banana

Banán je vděčné ovoce, obsahuje vlákninu a draslík v množství větším než malém. I když draslíkem banán nedominuje, chutí a dostupností rozhodně ano. Zkuste jíst každý den brokolici, špenát nebo fazole, brrr. Nic proti této skvělé zelenině, ale zakousnout se do banánu je přeci jen snadné, rychlé, dostupné. Zkrátka plno výhod, aniž byste museli něco vařit, krájet, smažit, péct. Banán sníte dobře doma, ale také na ulici nebo na návštěvě. Banán má nejdokonalejší přírodní obal na světě. Což je další velké plus pro jeho jezení.

 

Draslík vs kalorie

Abychom byli korektní vůči již zmíněné brokolici a fazolím, je vhodné osvětlit důvody, proč jsou na draslík vhodnější než námi vyzdvihovaný banán. Draslík není jediný ukazatel, který se v tomto našem střetu ovoce a zeleniny sleduje. Do hry vstupují kalorie, kterých je v zeleninách oproti žluťoučkému banánku nezměrně méně.

Jeden středně velký zralý hezky žluťoučký banán, prostě jako Mimoň ze stejnojmenných animáků, v sobě ukrývá zhruba čtyři gramy vlákniny a 422 miligramů draslíku.

Draslík pomáhá v těle udržet integritu buněk, rovnováhu tekutin a elektrolytů a co víc, udržuje pravidelný tlukot srdce. Buch, buch, buch, buch. Když vám srdce pravidelně tepe a bouchá, dobře bouchá. Když vám draslík chybí, cítíte se unaveně a osláble. Nízká hladina draslíku se občas projevuje svalovými křečemi.

Banán je odjakživa v lidově medicíně určený pro zažívací potíže, zejména proti průjmu.

A teď k brokolici, špenátu a fazolím. Draslíku je ve sto gramech brokolice 424, ve špenátu 558 miligramů a ve fazolích 1200 miligramů. V banánu na sto gramů hmotnosti je 350 miligramů draslíku.

Doporučená denní dávka draslíku je u dospělých osob zhruba dva až čtyři gramy, u dětí od jednoho do tří gramů.

 

Glykemická banánová nálož

Banány se z hlediska glykemické nálože pohybují ve střední úrovni. Banánový index glykemické nálože je 12. Nízká hodnota nálože je do 10, vysoká nad 20. Banán se pohybuje v nižším spektru hodnot střední úrovně. Ani z pohledu glykemické nálože netřeba toto úžasné žluté ovoce zavrhovat.

Banány jsou dobré čerstvé, ale i lyofilizované a sušené.

Eva Nachtmannová
24. 3. 2023

Zpět na přehled

Odebírání novinek

Chcete-li dostávat informace o novinkách na svůj e-mail, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (44.5 + 34.0) *

Nahoru