Hledat
Menu

Nacházíte se zde: Úvod Blog Brusinky

Brusinky

Brusinka je univerzálním drobným ovocem se širokým využitím v kuchyni při přípravě jídel a dalších dobrůtek. Brusinky mají příznivý vliv na zdraví.
Eva Nachtmannová
26. 8. 2022

Brusinková omáčka, sušené nebo lyofilizované brusinky, brusinkový džus anebo brusinky přidané do koktejlů, ale i do čaje nebo moučníků. Bezmezné využití brusinek dělá z této bobuloviny nezbytného mistra pomocníka. V Anlenii jsme brusinky zařadili do řady našich kaší (ovesných, Superkaší, Kaší X i Anlenia Majesty).

 

Vliv brusinek na lidské zdraví

Brusinky mají blahodárné účinky na lidské zdraví. Nejčastěji se o brusinkách mluví při zdravotních obtížích zánětu močového měchýře. Zdraví prospěšných benefitů mají brusinky mnohem více. Jsou dobrou prevencí proti některým typům rakoviny, zvyšují funkci imunitního systému a snižují krevní tlak.

 

Zdravotní účinky brusinek

Ač jsou brusinky malé červené plody, o to více jsou velkými bojovníky s onkologickými onemocněními. Pomáhají při zpomalování růstu nádoru především pak rakoviny prostaty, jater, prsu, vaječníků a tlustého střeva.

 

Polyfenoly obsažené v brusinkách mají vliv na snížení rizika onemocnění kardiovaskulárními chorobami. Látka proanthocyanidina zlepšuje stav dutiny ústní, která zabraňuje usazování nežádoucích baktérií v ústech a na zubech, čímž zmírňují tvorbu zubního plaku. Brusinky pomáhají i při onemocněních dásní. Některé studie uvádí i vliv na prevenci vzniku žaludečních vředů, neboť brusinky brání choroboplodných bakterií negativně působící na výstelku žaludku.

Brusinky by neměli jíst lidé užívající léky na ředění krve.

 

Superpotravina

Brusinka se řadí do segmentu superpotravin. Super potraviny obsahují vysoké množství důležitých živin, vitamínů, minerálů, mají příznivé účinky na imunitní systém a jsou obecně vnímány jako silné antioxidanty.

Pozitivní vliv mají brusinky i z nutričního pohledu. Na běžný šálek brusinek připadá pouze 44 kalorií s vysokým obsahem vlákniny a nízkým podílem cukru. Při čtení běžné tabulky výživových hodnot se toho o brusinkách příliš nedozvíte.

 

Vitamíny a vláknina

Brusinky v sobě mají nadstandardní zastoupení vitamínu C a E a vlákniny. Vitamín C je silný přírodní antioxidant blokující škody páchané volnými radikály a posiluje organismus proti infekci. Vitamín E podporují výrazně funkci imunitního systému. Je schopen oddálit nemoci způsobené volnými radikály.

Vláknina výrazně snižuje riziko srdečních chorob, mrtvice, vysokého krevního tlaku, cukrovky nebo obezity. Ve zvýšeném obsahu vláknina snižuje krevní tlak a cholesterol. To je příznivá zpráva pro obézní lidi, kterým napomáhá k hubnutí.

 

Vitamíny a cenné látky v brusinkách

Vitamíny a minerály: Množství ve 100 g (syrové plody) (% denní dávky)
Vitamin C: 13 mg (16 %)
Vitamin A: 60 IU* (9 %)
Vitamin K: 5 mg (6,5 %)
Hořčík: 6 mg (2 %)
Mangan: 0,15 mg (7 %)
Fosfor: 13 mg (1,9 %)
Draslík: 85 mg (1,8 %)

Poznámka: *) mezinárodní jednotka

 

Jaké jíst brusinky?

Nejlepší brusinky jsou čerstvé. Nemáte-li možnost jíst čerstvé brusinky, dobrou volbou je sáhnout po lyofilizovaných brusinkách. Ale mohou být i v sušené, zavařené anebo v plechovce.

 

Brusinky v jídle

Drobné ovoce je vhodné do kaší, jogurtů, ořechových a semínkových směsí, ale také v čaji nebo ve vodě. Při dietách, které mají za cíl i snížení cukru si dejte pozor na to, aby nebyly brusinky přislazovány. To se týká zejména sušených brusinek, kde podíl přidaného cukru dosahuje i poloviny jejich hmotnosti. Přidaný olej, je stejně jako třeba u rozinek, přimíchaný především proto, aby se bobulky k sobě nelepily a nebyla z nich jedna velká brusinková koule. V konečném důsledky by šlo o kalorickou bombu, v níž se při stejném šálku brusinek zvýší energie až na 370 kalorií.

 

Brusinky na e-shopu Anlenia.cz

Brusinky máme v celé řadě výrobků, nejčastěji kupované jsou tyto položky:
Anlenia Lyo brusinky 35 gramů
Ovesná kaše brusinková
Superkaše brusinková
Superkaše Chia s brusinkami
Kaše X Chia s brusinkami (oproti výše uvedeným kaším jsou v Kaši X brusinky lyofilizované)
Anlenia Lyo mix BBR 100 gramů
Anlenia Lyo mix lesní plody 100 gramů
Anlenia Ořechový mix Plody slunce
Anlenia Active ready

Eva Nachtmannová
26. 8. 2022

Zpět na přehled

Odebírání novinek

Chcete-li dostávat informace o novinkách na svůj e-mail, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (46.4 + 47.2) *

Nahoru