Hledat
Menu

Nacházíte se zde: Úvod Blog Dračí ovoce (pitahaya)

Dračí ovoce (pitahaya)

Kaktus rostoucí na stromech. To je dračí ovoce, které se v originále nazývá pitahaya (zkráceně též pitaya). Osvěžující, šťavnaté ovoce s červenou dužinou přímo láká k ochutnání.
Eva Nachtmannová
16. 12. 2022

Silně osvěžující tropické dračí ovoce je bohaté na vitamíny (B, C a E) a minerály (železo, vápník a fosfor). Pitahaya je významná i díky antioxidantům, které zabraňují stárnutí organismu a mají protinádorové účinky.

Dračí ovoce chutná jako angrešt a meloun dohromady. S melounem má blízko k vodnatosti, neboť je až z 90 procent tvořeno vodou. V horkých letních dnech dračí ovoce spolehlivě zažene žízeň. Je vhodné i pro ty, kteří pečují o svou štíhlou linii – na sto gramů hmotnosti obsahuje zhruba 40 až 50 kalorií. Dužina dračího ovoce pomáhá ke správné funkci střev a pročišťuje organismus.

Tropická superpotravina je pitahaya červená, v Česku známá jako dračí ovoce.

Plod dračího ovoce má růžovou slupku. Pod slupkou najdete šťavnatá nasládlá sytě červenou dužinu s malými jedlými semínky připomínající chia semínka. Chuťově jsou semínka z pitahayi podobná oříškům.

 

Jak se dračí ovoce konzumuje?

Dračí ovoce je nejlepší vychladit a poté podávat k přímé spotřebě ideálně samotné, ale třeba též rozmixovanou ve smoothi. Dužina dračího ovoce je vhodná i do koktejlů.

Při snězení většího množství dračího ovoce s červenou dužinou se vám může obarvit moč do červena. Nemějte strach, nejde o nic škodlivého. Větší množství pitahayi má pozitivní vliv jako prevence dny. Olej z drobných černých semínek má projímavý účinek.

 

Odkud pochází dračí ovoce?

Dračí ovoce se pěstuje v suchých tropických oblastí Střední a Jižní Ameriky a Asie. Mezi významné producenty se řadí země jako je Mexiko, Ekvádor, Kolumbie, Indonésie, Čína, Vietnam anebo třeba Izrael. V Číně se dračímu ovoci přezdívá ohnivý drak. Pod zeleným drakem znají toto ovoce ve Vietnamu. V Česku se ovoce pitahaya pomalu etabluje do našich kuchyní a jídelníčků.

Zajímavostí je, že dračí ovoce je plod kaktusu. Nejde tak o standardní ovoce, jak by mohlo být z jeho názvu patrné. Pro jedlé účely slouží dužina plodu, který váží až jeden kilogram a na délku měří 20 centimetrů. Slupka plodu jedlá není. Plod má různé barevné variace. Chuti jsou proto odlišné. Všechny „druhy“ dračího ovoce jsou velmi osvěžující.

V tuzemsku se nejčastěji setkáváme s pitahaya roja, což je dračí ovoce s červenou slupkou a červenou dužinou. V obchodech bývá k dostání i pitahaya amarilla (žlutá pitahay s bílou dužinou) anebo pitahaya blanca (červená slupka s bílou dužinou).

 

Proč zrovna dračí ovoce?

Svůj neotřelý název si pitahaya získala díky netradičnímu vzhledu. Třírohé šupiny vystupující ze střapaté pevné slupky se postaraly o přízvisko dračí ovoce (do angličtiny překládané jako dragon fruit).

 

Jak chutná dračí ovoce

Dračí ovoce chutná jako mix více druhů ovoce. Sladká chuť kombinuje lesní plody, hrušky, kiwi a meloun. Vzápětí po pozření se dostaví i slabá kyselost. Jednotlivé druhy dračího ovoce se od sebe liší právě poměrem sladké a kyselé chuti a jejich intenzitou. Semínka z dračího ovoce jsou malá. Velikostí se podobají kiwi.

 

Pitahaya červená

Červená pitahaya, též pitahaya roja, má červenou slupku i dužinu, která je výraznější než u dračího ovoce s bílou dužinou.

 

Pitahaya vitamíny

Pitahaya obsahuje celou řadu vitamínů jako je vitamín C, B (B1, B2 a B3). Vitamín C obsažený v dračím ovoci podporuje aktivitu dalších antioxidantů v lidském těle. Rovněž vitamín C odstraňuje volné radikály, které podporují bujení rakoviny a mají vliv na srdeční onemocnění.

Eva Nachtmannová
16. 12. 2022

Zpět na přehled

Odebírání novinek

Chcete-li dostávat informace o novinkách na svůj e-mail, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (5.4 + 41.5) *

Nahoru