Předsevzetí? Letos naposledy, příště kdykoliv během roku
29. 12. 2023
Vánoce, stres a touha po dokonalosti
22. 12. 2023
Dárky na Vánoce
15. 12. 2023
Seznamte se s čajovníkem, zázračnou rostlinou tisíce chutí, vůní a barev.
Čajovník (encyklopedicky)
Jedna rostlina, tisíce možností (čajomilecky)
Zdravotní účinky čaje
Příprava čaje
Druhy čajů
Čajovník (latinsky Camellia) pohledem encyklopedie je rodu dvouděložných rostlin z čeledi čajovníkovitých. Vždyzelený keř s kožovitými tmavozelenými listy, pěstovaný pro listy obsahující alkaloidy (thein a theobromin), polyfenoly, vitamíny, vonné látky, vosky a cukry. Listy se zpracovávají na zelený a černý čaj. Čajovník je tropická a subtropická rostlina, která se pro snazší sklizeň listů udržuje ve formě keřů a zároveň se tím dosahuje větších výnosů.
Čajovník je rostlina, keř, strom, který skýtá tisíce chutí, vůní a barev. Veškeré senzorické vlastnosti (chuť, vůně, barva) jsou dány jeho pěstováním na různých místech Země (nadmořská výška, délka sucha a délka dešťů), ale také dobou sklizně a metodou sušení. Stejně jako u kávy nebo vína lze čaj vychutnávat celý život, aniž byste coby piják nebo pijačka obsáhli všechny jeho rozmanité kombinace.
Příznivé zdravotní účinky čajů spočívají v rozsáhlé skupině ochranných chemických látek rostlinného původu (fenolové sloučeniny a polyfenoly). Polyfenoly jsou silné antioxidanty mající protirakovinné účinky. Chrání buňky před normálním, ale i škodlivým procesem, který je známější pod označením volné radikály, což je poškozování těla vedoucí až k onemocněním srdce a onkologickému onemocnění. Polyfenoly zastavují poškození způsobenými volnými radikály, neutralizují enzymy nezbytné pro růst nádorů a deaktivují látky podporující vznik rakoviny.
Většina čajů z nabídky Tea To Home nelze zalít vroucí vodou. U každého čaje si prostudujte jeho přípravu. Postup naleznete v čajovém infolistu, který je součástí čajového předplatného. Patřičné informace snadno naleznete na našem webu.
Pro přípravu čaje je zapotřebí pěti základních informací, které si představte jako matici – hmotnost čaje, množství a teplota vody, délka louhování a počet nálevů.
Při dodržení postupu přípravy čaje vám vznikne lahodný nápoj. V opačném případě bude čaj horko těžko pitelný. Nejčastějším vedlejším účinkem nevhodné přípravy je nepříjemné až palčivé zhořknutí.
Usnadněte si snazší přípravu čajů pomocí doplňkového sortimentu jako jsou čajové filtry, teploměry, sítka a stopky.
Čaje vznikají sušením (fermentací) čajových lístků. Mezi základní druhy čajů se považuje dělení na černé čaje a zelené čaje. Rodina čajů je však daleko širší (bílý čaj, oolong, též nazývaný červený, Pchu-er). Výčet doplňují čajové směsi, ale i různě aromatizované a kořeněné čaje.
Čaje se odlišují i balením. Nejčastěji se setkáte s porcovanými (sáčkovými) čaji a sypanými. Čaje jsou i lisované, ledové a instantní.
2016 - 2024 Anlenia.cz - řemeslný výrobce zdravé výživy a potravin. Všechna práva vyhrazena.