Hledat
Menu

Nacházíte se zde: Úvod Blog Jak na čaje

Jak na čaje

Čajový průvodce pro začátečníky i pokročilé. Základní informace pro budoucí (i současné) čajomilce a čajomilkyně.
Eva Nachtmannová
9. 12. 2022

Seznamte se s čajovníkem, zázračnou rostlinou tisíce chutí, vůní a barev.

Obsah článku Jak na čaje

Čajovník (encyklopedicky)
Jedna rostlina, tisíce možností (čajomilecky)
Zdravotní účinky čaje
Příprava čaje
Druhy čajů

Čajovník

Čajovník (latinsky Camellia) pohledem encyklopedie je rodu dvouděložných rostlin z čeledi čajovníkovitých. Vždyzelený keř s kožovitými tmavozelenými listy, pěstovaný pro listy obsahující alkaloidy (thein a theobromin), polyfenoly, vitamíny, vonné látky, vosky a cukry. Listy se zpracovávají na zelený a černý čaj. Čajovník je tropická a subtropická rostlina, která se pro snazší sklizeň listů udržuje ve formě keřů a zároveň se tím dosahuje větších výnosů.

Jedna rostlina, tisíce možností

Čajovník je rostlina, keř, strom, který skýtá tisíce chutí, vůní a barev. Veškeré senzorické vlastnosti (chuť, vůně, barva) jsou dány jeho pěstováním na různých místech Země (nadmořská výška, délka sucha a délka dešťů), ale také dobou sklizně a metodou sušení. Stejně jako u kávy nebo vína lze čaj vychutnávat celý život, aniž byste coby piják nebo pijačka obsáhli všechny jeho rozmanité kombinace.

Zdravotní účinky čaje

Příznivé zdravotní účinky čajů spočívají v rozsáhlé skupině ochranných chemických látek rostlinného původu (fenolové sloučeniny a polyfenoly). Polyfenoly jsou silné antioxidanty mající protirakovinné účinky. Chrání buňky před normálním, ale i škodlivým procesem, který je známější pod označením volné radikály, což je poškozování těla vedoucí až k onemocněním srdce a onkologickému onemocnění. Polyfenoly zastavují poškození způsobenými volnými radikály, neutralizují enzymy nezbytné pro růst nádorů a deaktivují látky podporující vznik rakoviny.

Příprava čaje

Většina čajů z nabídky Tea To Home nelze zalít vroucí vodou. U každého čaje si prostudujte jeho přípravu. Postup naleznete v čajovém infolistu, který je součástí čajového předplatného. Patřičné informace snadno naleznete na našem webu.

Pro přípravu čaje je zapotřebí pěti základních informací, které si představte jako matici – hmotnost čaje, množství a teplota vody, délka louhování a počet nálevů.

Při dodržení postupu přípravy čaje vám vznikne lahodný nápoj. V opačném případě bude čaj horko těžko pitelný. Nejčastějším vedlejším účinkem nevhodné přípravy je nepříjemné až palčivé zhořknutí.

Usnadněte si snazší přípravu čajů pomocí doplňkového sortimentu jako jsou čajové filtry, teploměry, sítka a stopky.

Druhy čajů

Čaje vznikají sušením (fermentací) čajových lístků. Mezi základní druhy čajů se považuje dělení na černé čaje a zelené čaje. Rodina čajů je však daleko širší (bílý čaj, oolong, též nazývaný červený, Pchu-er). Výčet doplňují čajové směsi, ale i různě aromatizované a kořeněné čaje.

Čaje se odlišují i balením. Nejčastěji se setkáte s porcovanými (sáčkovými) čaji a sypanými. Čaje jsou i lisované, ledové a instantní.

Eva Nachtmannová
9. 12. 2022

Zpět na přehled

Odebírání novinek

Chcete-li dostávat informace o novinkách na svůj e-mail, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (29.3 + 40.1) *

Nahoru