Hledat
Menu

Nacházíte se zde: Úvod Blog Kolik jahod je v jahodové kaši?

Kolik jahod je v jahodové kaši?

Kolik jahod musí být v kaši, abychom ji mohli označit jako jahodovou?
Eva Nachtmannová
5. 5. 2023

Na začátek se s vámi podělíme o vtip. Naše Superkaše Jablečný štrůdl by se dala klidně pojmenovat jako Superkaše Skořicová, neboť obsahuje jedno procento skořice. Tolik procent - 1, někdy i 1,2, 1,5 nebo 1,9 - obsahují kaše v supermarketech. A hrdě nesou označení jahodová, malinová, borůvková. Uznejte sami, tady něco nehraje. Klidně by se supermarketové kaše daly nazvat i jako mléčná. Obsahují o dost více sušeného mléka neob syrovátky než hlavní složky, po které jsou pojmenované.

Nastává prostor pro věčné lavírování, kolik procent musí být v jahodové kaši, aby se dala označit za jahodovou? Jedno procento je skutečně málo, sto procent hodně, neboť by nešlo o kaši, nýbrž o samotné ovoce. Kolik procent musí mít jahodová kaše?

Český výrobce zdravé výživya Anlenia.cz se kloní k obsahu jahod v jahodové kaši nejméně z desetiny, aby se o dané kaši dalo mluvit jako o jahodové. Nebojíme se extrému a s 45procentním podílem lyofilizovaných jahod vyrábíme Kaše X. Skládají se jen ze tří surovin - bezlepkových ovesných vloček, chia semínek a lyofilizovaného ovoce. Kaše X jsou jednodruhové, tj. nejsou v nich kombinace ovoce a dalších příchutí jako je třeba čokoláda nebo hojně oblíbený kokos.

 

Jahody lesní vs jahody zahradní

Pro potravinářské potřeby se využívají jahody zahradní. Jsou velké, snadno se pěstují a sbírají. Díky těmto vlastnostem mají zahradní jahůdky přednost před drobnými lesními.

 

Jahody sušené a mrazem sušené jahody

U jahod chvilku zůstaňme. Kromě sušených jahod je možné využít i mrazem sušených jahod. Přečtěte si o procesu lyofilizace.

 

Sušené jahody

Jahody se suší prostřednictvím vzduchu. Podle typu je vzduch různě teplý, někdy až horký. Mezi časté způsoby patří sušení v sušice, v troubě, na síťce nebo v sušárnách. Podmínkou je nařezání jahod na tenké plátky. Nevýhodou je dlouhý proces sušení. Například v troubě jde až o sedm hodin. Od některých metod sušení se již upouští. To je především při sušení jahod na síťce vystavené slunečním paprskům. Pomalu sušené jahody jsou často náchylnější na plísně.

 

Jahoda mrazem sušená

Lyofilizované jahody (mrazem sušené) jsou v současnosti velkým hitem. Potažmo veškeré ovoce, zelenina, ale třeba i houby (ano, i houby se lyofilizují). Lyofilizované jahody stačí zalít vodou (nebo jinou tekutinou) a vypadají jako čerstvě utržené ze zahrádky.

Jahodový prach, zlomky a kousky, plátky a celé lahodné jahody.

Především mrazem sušené jahody mohou být v různých velikostech. Od celých jahod, přes půlky, plátky, větší kousky, drť až prášek. Pro přímou konzumaci není jahodová drť nebo lyofilizovaný prach nejsou úplně vhodné. Drť a prach se hodí do jahodových kaší. Jahody nakrájené na plátky, půlky a celé, jsou úžasné pro přímou konzumaci. Lze je chroupat jen tak, jako třeba chipsy, ale také zalít vodou, přidat do jogurtu nebo třeba do jablečného štrůdlu (o tom, ale třeba někdy příště v jiném příspěvku).

 

Jahodová kaše

Aby se jahodová kaše dala označit za jahodovou, alespoň v naší malé české Anlenia manufaktuře, je nutné, aby z celkové hmotnosti obsahovala deset procent jahod. Skutečně jahodovou kaši, která jde do značného extrému proti současným zvyklostem, je Anlenia Kaše X Chia & Jahoda lyo.

Jahody jsou úžasně variabilní a jahodové kaše jsou v Česku mimořádně oblíbené. Téměř všichni výrobci, jimž se díváme pod pokličku do jejich kuchyně, ehm výrobny, jahodové kaše mají ve své nabídce.

Eva Nachtmannová
5. 5. 2023

Zpět na přehled

Odebírání novinek

Chcete-li dostávat informace o novinkách na svůj e-mail, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (46.2 + 16.6) *

Nahoru