Hledat
Menu

Nacházíte se zde: Úvod Blog Lapacho čaj

Lapacho čaj

Čaj lapacho je ve skutečnosti kůra jihoamerického stromu, která je extrémně bohatá na účinné látky.
Eva Nachtmannová
25. 11. 2022

Přesvědčte se o zázračných účincích čaje lapacho. Koupit ho můžete na anlenia.cz/caje/lapacho.

Kvalitní nálev má hnědočervenou barvu a obsahuje vysoké množství bioaktivních složek.

 

Čaj lapacho a příznivé účinky

Vědecké výzkumy ukázaly, že čajový odvar z lapacha vykazuje antibakteriální, antivirové, antimykotické, antiparazitické, antitoxické a protizánětlivé účinky. Lehký čajový odvar zlepšuje obranyschopnost těla až o 48 procent. Podle řady botaniků, chemiků i lékařů je lapacho jednou z nejúčinnějších léčivých rostlin na světě.

Kůra lapacha obsahuje dvě významné a terapeuticky užitečné vlastnosti. Malé dávky výtažku lapacha mohou zásadně přispět ke zpomalení růstu nádorů. Lapacho se dnes využívá především za účinný stimulátor imunitního systému. V malých dávkách zvyšuje množství obranných látek v těle a posiluje celý organismus.

Nálev z výtažku lapacha odstraňuje bolest a způsobuje vzestup počtu červených krvinek. Lapacho se hodí i pro různé nemoci jako je cukrovka, rakovina, leukémie a revmatismus.

Lapacho obsahuje účinné látky (flavonoidy, naftochinony, saponiny, xylodion, vitaminy, minerální látky a stopové prvky).

 

Zdravotní účinky výluhu z lapacha

Lapacho má příznivý vliv na časté nemoci. Především příznaky chřipky, nachlazení, horeček, popálenin, dušnosti a podrážení pokožky. Samostatnou kapitolou jsou infekce (kostí, kvasinkové) a dalších infekčních onemocnění.

Rovněž snižuje bolest, záněty a příznaky artritidy. Pitím lapacha zpomalíte projevy stárnutí.

Lapacho pomáhá preventivně v celé řadě chorob a zdravotních neduhů (artritida, diabetes, střevní problémy, infekce močového měchýře, astma a rakovina). Blahodárně působí jako stimulant imunity. Směle konkuruje echinacea a ženšenu. Skrývá potenciál pro podpůrný prostředek při léčbě rakoviny.

Pravidelné popíjení nálevu z lapacha má příznivý vliv na vyměšování. Uvolňuje vnitřnosti a vede k pravidelnosti bez nepříjemného průjmu coby vedlejšího účinku.

Lapacho je přírodní antibiotikum a posiluje imunitní systém. Zlepšuje zdraví krve a kostní dřeně. Přispívá na zvýšení produkce červených krvinek. Tím se zlepšuje prokrvení a schopnost přenosu kyslíku v krvi.

 

Vedlejší a nežádoucí účinky čaje lapacho

Ve vysokých dávkách může lapacho působit nevolnost a průjem. Nevolnost je potřeba očekávat jako přirozený důsledek detoxikace.

 

Jak připravit lapacho

Oproti běžným čajům se lapacho vaří. Dávkování jsou dvě čajové lžičky kůry lapacho na litr vody, která se vloží do vroucí vody a povaří se při teplotě 80 stupňů Celsia po dobu pěti až deseti minut. Poté výluh ponechte dalších 20 až 30 minut působit. Nápoj z lapacha se pije teplý i studený, uchování je možné v lednici, kde lapacho zůstane svěží po několik dnů.

Doporučená denní dávka jsou dva šálky denně – ráno a večer. Ideálně pijte lapacho jako prevenci v chřipkové sezóně a v době, kdy hrozí nachlazení.

Anlenia tip: Pití čaje lapacho spolu s yerba maté zvyšuje efekt příznivých účinků lapacha.

 

Kde roste lapacho

Strom lapacho (latinsky Tecome lapacho) roste především v Jižní a Střední Americe (například v Argentině, Bolívii, Brazílii, Kolumbii, Ekvádoru, Peru a Venezuele). Stromy dosahují výšky až 25 metrů a s průměrem kmene 75 centimetrů. Dožít se mohou i 700 let. Kmeny jsou rovné a první dvě třetiny jejich výšky jsou holé. Koruna větví je v horní třetině stromu. Kůra je hladká, na povrchu šedá, uvnitř hnědočervená. Dřevo je extrémně tvrdé a snese velké mechanické zatížení. Zabarvení dřeva je zelenohnědé až hnědočervené.

Lapacho kvete od prosince do února. Délka květů bývá mezi čtyřmi až 7,5 centimetry, v průměru jsou velké od jednoho do pěti centimetrů.

 

Co je lapacho?

Čaj lapacho je vnitřní kůra stromu Tecome lapacho. Kůra se sklízí jako u korkového dubu. Stromy se nekácí, odstraněná kůra znovu dorůstá. U divoce rostoucích stromů se kůra sklízí jednou ročně, na plantážích dvakrát do roka. Stromy mají rovné a dlouhé kmeny, tudíž je sklizeň snadná (kůra se oloupe a vnitřní mízní pletivo se seškrábe). Optimální složení účinných látek produkuje strom až ve věku 40 let.

Eva Nachtmannová
25. 11. 2022

Zpět na přehled

Odebírání novinek

Chcete-li dostávat informace o novinkách na svůj e-mail, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (33.4 + 0.1) *

Nahoru