Hledat
Menu

Nacházíte se zde: Úvod Blog 5 rychlých rad na zlepšení zdraví

5 rychlých rad na zlepšení zdraví

Před rychlými radami a pomocníky na zlepšení zdraví, života, lásky, prostě čehokoliv jsme v českém výrobci dobrůtek Anlenia.cz značně alergičtí. Přesto existuje pár tipů, které vám život mohou zlepšit.
Eva Nachtmannová
14. 4. 2023

Následujících pět tipů berte prosím s rezervou. Pro každý uvedený tip existuje značné množství odborné literatury, která vás hluboce provede do dané problematiky. Dali jsme si za cíl je ve stručnosti představit. Nečekejte sofistikovanou vědeckou poradnu.

Pětka tipů je následující:

Dobrá nálada
Chůze
Spánek
Pitný režim
Snídaně

Dobrá nálada

Radujte se z maličkostí. Třeba z každého nového dne nebo úsměvu od milované osoby. Mračit se na ostatní a celý svět je zbytečné. Žijeme v Česku, z globálního hlediska středně bohaté země západního typu, kde většina lidí nouzí ani chudobou rozhodně netrpí.

 

Chůze

Obyčejná chůze je nejstarším lidským pohybem. Od pravěku jsme na chůzi zvyklí, chodit umí každý. Pociťujete-li nedostatek pohybu, vydejte se na cestu. Klidně krátkou. Vystupte o jednu dvě zastávky městské hromadné dopravy dříve před vaším cílem.

Světová zdravotnická organizace doporučuje věnovat chůzi denně zhruba 30 minut, týdně pak 2,5 hodiny. Ujdete-li denně v rozmezí 4 200 až 7 500 kroků, významně snížíte dopad civilizačních onemocnění.

Mýtus o chůzi: Často omílaných deset tisíc kroků je marketingový trik japonské společnosti Yamasa. V 60. letech 20. století uvedla na trh krokovač a potřebovala pořádný důvod, proč ho používat.

 

Spánek

Dospělý potřebuje zhruba osm hodin spánku denně. Cítíte-li se ráno unavení, může za tím být právě jeho nedostatek. Délka spánku však není jediným kritériem. Záleží kde spíte, na čem a jaká je teplota v ložnici. Opět řada vzájemně se ovlivňujících proměnných.

 

Pitný režim

Cítíte se unaveně? Bolí vás během dne hlava? Banální příčinou bývá jednoduchá věc – nedostatečný pitný režim. Dopřejte si během dne pár skleniček obyčejné vody z kohoutku. Pakliže vás bolest hlavy trápí i nadále, vyhledejte lékaře.

 

Snídaně

Mezi dobré ranní rituály, které mají významný vliv na celý den, patří snídaně. Neodbývejte se tím, že cestou do práce nebo školy něco málo někde sníte. Dopřejte si 15 minut na snídani, kterou si dáte v klidu a pohodlí domova. Určitě neprohloupíte snídaňovými kašemi, které si můžete hned teď objednat.

Pětka rychlých rad za námi. Napište nám, jakými tipy byste výše uvedený výčet rozšířili? Rádi podle nich zpracujeme článek.

Eva Nachtmannová
14. 4. 2023

Zpět na přehled

Odebírání novinek

Chcete-li dostávat informace o novinkách na svůj e-mail, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (11.2 + 19.5) *

Nahoru