Hledat
Menu

Nacházíte se zde: Úvod Blog Proč jíst semínka?

Proč jíst semínka?

Semínka jsou zdravá. Přiblížíme si pět druhů semínek, které by vám neměli ze zdravotních důvodů uniknout.
Eva Nachtmannová
14. 10. 2022

Víte, jak z misky ovesných vloček získáte vyšší zdravotní užitek? Přisypete do nich lněná semínka a skořici. Právě o semínkách je tento článek.

Podíváme se na zoubek těmto semínkům

Dýňová semínka
Chia semínka
Lněná semínka
Sezamová semínka
Slunečnicová semínka

Dýňová semínka

Dýňová semínka jsou ideálním „medikamentem“ pro muže starší 40 let, které trápí benigní hyperplazie prostaty (BHP), která je nutí opakovaně v nočních hodinách navštěvovat toaletu. Přesto nečekejte, že dýňová semínka jako mávnutím kouzelného proutku vyřeší uvedené obtíže, pomohou je zmírnit.

Důležitým faktorem dýňových semen je jejich nutriční hodnota. Za zmínku stojí rostlinné steroly, které napomáhají ve snižování cholesterolu. Dýňová semínka jsou bohatá na minerály (hořčík, draslík a fosfor). Opražená semena mají oproti těm neopraženým ještě vyšší obsah hořčíku, fosforu a draslíku, stejně jako více zinku, vlákniny a protirakovinného selenu. Nepražená i pražená dýňová semena mají vliv na růst, reprodukci, hojení ran, mozkové funkce a správný metabolismus cukrů, inzulinu a cholesterolu.

 

Chia semínka

Chia semínka skvělé nahradí mléko, neboť obsahují až pětkrát více vápníku, který podporuje stavbu kostí. Potlačují záněty a zlepšují imunitu. Ulevují při bolestech svalů a kloubů a zrychlují regeneraci těla po operacích či úrazech.

 

Lněná semínka

Ochranu proti rakovině prsu a prostaty v sobě ukrývají lněná semínka, která je vhodná před konzumací trochu pomlít. Lněné semínko se hodí i proti zánětům. Další zdravotní přínosy je pomoc organismu bojovat proti cukrovce a problémů s ledvinami.

 

Sezamová semínka

Sezam je údajně nejstarší známou rostlinou pěstovanou pro semínka a olej. Hlavní přínos sezamových semen spočívá v jejich snižování cholesterolu. K dostání jsou sezamová semínka černá, hnědá, žlutá, ale i světle zbarvená. Černá semena mají nejvýraznější chuť. Ze sezamu se vyrábí obdoba másla, které je vhodnou alternativou k arašídovému máslu.

a zmínku stojí vyloupaný sezam, který se označuje jako tahini. Mezi tradiční pokrmy patří hummus, do něhož se přidává mletá cizrna, česnek, baba ganoush a právě tahini.

 

Slunečnicová semínka

Slunečnicová semínka jsou dalším z přírodních antioxidantů a zároveň působí jako antikarcinogen. Nejen ptáčci, kterým slunečnici sypeme od nepaměti, ale i my, lidé, bychom měli slunečnicová semínka více zobat. Semínka ze slunečnice mají příznivý vliv na snižování hladiny cholesterolu. Slunečnicová jadérka blahodárně působí jako silný antioxidant proti rakovině a srdečními chorobami, ale také uvolňuje stažené cévy a zlepšuje průtok krve.

Eva Nachtmannová
14. 10. 2022

Zpět na přehled

Odebírání novinek

Chcete-li dostávat informace o novinkách na svůj e-mail, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (19.0 + 5.1) *

Nahoru