Hledat
Menu

Nacházíte se zde: Úvod Blog Superpotraviny

Superpotraviny

Superpotravina je jídlo extrémně bohaté na výživné hodnoty – vitamíny, minerály, ale také látky, které prokazatelně zlepšují naše zdraví a chrání před srdečními nemocemi a rakovinou.
Eva Nachtmannová
6. 1. 2023

Tak nějak se dají definovat „superpotraviny“, jaké potraviny se dají označit přívlastkem super?

Na začátku byly banány

Banány jsou superpotravinou. Alespoň jimi byly ve 20. letech minulého století. Superpotravinu z banánů udělal jejich distributor společnost United Fruit Company a původně šlo o ryzí marketing. Přesto se banánům zdraví prospěšnost nedá upřít.

Postupem času se vytvořila celá řada žebříčků superpotravin. Přinášíme výběr, který vychází z několika podobně laděných seznamů. Potravin s označením super jsou na světě desítky až stovky, my jsme se zaměřili na ty, které jsou vysoce zdraví prospěšné a zároveň je máme v e-shopu.

 

Vliv superpotravin na naše zdraví

Vysoké množství vitamínů (A, C, E)
Vysoké množství minerálů (měď, zinek, selen)
Silné antioxidanty (polyfenoly a flavoidy)
Posilují obranyschopnost a imunitu

 

Dávkování a četnost superpotravin

Aby superpotraviny správně fungovaly a vy z nich získali maximum možného užitku, je nutné je jíst pravidelně a dlouhodobě. Určitě vás nespasí, když jednou ročně sníte na posezení dva kilogramy čerstvých jahod anebo půl kila vlašských ořechů, které byly zrovna ve slevové akci.

 

Drobné bobulovité ovoce

Jahody, maliny, borůvky, ostružiny, brusinky. Pětice bobulovitého ovoce, které se vyplatí jíst více než často. Přes léto zaručeně v čerstvém stavu, v ostatní roční období klidně v lyofilizované podobně, ale také mražené nebo usušené (tady pozor na přidané cukry). Drobné ovoce má silné antioxidační schopnosti a přímý vliv na činnost a zdraví srdce.

Uvedené ovoce se dá jíst samotné, ale také jako příměs v jogurtu, kaších, müsli, smoothie a dalších sladkých pokrmech studené i teplé kuchyně. Šťáva z borůvek nebo brusinek patří v Anlenia.cz mezi naše nejoblíbenější.

 

Ořechy

Ořechy jsou nejlepší v syrovém stavu, tj. nepražené ani jinak tepelně upravované. Z ořechů značně vyčnívají mandle, pekany a vlašské ořechy, které jsou známé pod zkratkou MPV. My je nabízíme jako Anlenia Ořechový MPV mix.

 

Zelený čaj, bílý čaj

Pravé čaje – zelený čaj a bílý čaj – v sobě nesou doslova nálož antioxidantů. Uvařte si denně konvičku zeleného nebo bílého čaje. Bílý čaj oproti zelenému obsahuje více antioxidantů. Z vlastní zkušenosti doporučujeme jednotlivé druhy čajů střídat.

V našem jídelníčku se to nemusí hemžit exotickými názvy superpotravin, jako je třeba dračí ovoce nebo chia semínky. V průměrné spíži zcela jistě najdete i méně známé superpotraviny, které jsou dostupné v našich končinách. Řeč je o vejcích, jablkách, cibuli a česneku.

 

Vejce

Obyčejné vejce od slepičky. V žebříčcích superpotravin se vejce udržují na vysokých místech. Vejce obsahují nejkvalitnější bílkovinu ze všech potravin. Ve vejcích je cholin, což je látka nutná pro zdravé fungování mozku a jater.

 

Jablka

Jablko denně, lékařů méně. Lidová rčení bývají pravdivá. Navíc je jablko v našich zeměpisných končinách dostupné po celý rok. Sníst denně jablko není těžké, protože dobře chutná a nezanechává za sebou pachuť, jako třeba cibule nebo česnek.

 

Cibule

Cibule zmírňuje alergie a předchází diabetickým komplikacím. Udržuje nízkou hladinu sérového cholesterolu a nízký tlak. Konzumací cibule předcházíte rozvoji srdečních chorob. Pro muže má cibule vliv na zlepšení zdraví prostaty.

 

Česnek

Stroužek česneku denně a zdraví jste hned. Další dostupná antioxidační bomba. Česnek oddaluje stárnutí. Obsahuje antibakteriální a antivirové sloučeniny, které zvyšují odolnost před nachlazením a infekcím.

 

Chia semínka

Chia semínka obsahují vysoký obsah rozpustné vlákniny. Jedno drobné chia semínko dokáže absorbovat až 12násobek své hmotnosti. Pomalu se vstřebávají do těla a udržují pocit plnosti. Když si chia semínka přidáte do snídaňové kaše, máte zase o kousek vyšší šanci, že vás během dne nebude trápit vlčí hlad. Dopřejete-li si ke snídani libovolnou Kaši X, která obsahuje chia semena, rovněž neprohloupíte.

 

Ovesné vločky

O ovesných vločkách jsme psali v samostatném článku nazvaném lakonicky Ovesné vločky. stejně jako vejce, cibule, jablko nebo česnek nepůsobí ovesné vločky nijak exoticky, podle některých žebříčků se řadí do superpotravin. A co více, ovesné vločky jsou ve většině našich kaší.

 

Voda

Byť vodu potřebujeme k životu, stejně jako kyslík, a není tak úplně superpotravinou, zařadili jsme ji do našeho seznamu pro její nezanedbatelnou roli pro naše fungování. I nepatrné výkyvy v její spotřebě mají přímý vliv na náš výkon, ať už fyzický nebo lidský.

 

Zneužitelné superpotraviny

Přesto se musíme zastat i normálních potravin, které nejsou označovány za super. Bez nich bychom nemohli vůbec žít a fungovat. Superpotraviny jsou navíc zneužitelné a může se z nich stát mantra, že bez potravin s extrémními účinky se nedá žít.

Za superpotraviny se dají označit průmyslově nezpracované suroviny – ovoce, zelenina, bílkoviny, luštěniny. Čím vyšší je míra zpracování, tím se příznivé účinky snižují (příklad vařené brambory vs smažené hranolky).

Anlenia tip: V sortimentu e-shopu Anlenia.cz nabízíme celou řadu potravin, které splňují označení super. Ořechy, semínka nebo lyofilizovaného ovoce se považují za superpotraviny a určitě s nimi neprohloupíte přidáte-li si je do vašeho jídelníčku. Pro denní dávku stačí sníst jich jako je hrnek od ristretta.

Eva Nachtmannová
6. 1. 2023

Zpět na přehled

Odebírání novinek

Chcete-li dostávat informace o novinkách na svůj e-mail, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (26.4 + 22.9) *

Nahoru