Hledat
Menu

Nacházíte se zde: Úvod Blog Svačiny pro děti

Svačiny pro děti

Proč by měly děti svačit? Jaká je dobrá svačina a čemu se raději vyhnout? Tipy pro rodiče, kteří chystají svačiny pro děti.
Eva Nachtmannová
12. 8. 2022

Zdravá svačina pro dítě plní řadu důležitých funkcí. Děti se díky ní lépe soustředí. Svačina rovněž brání v přejídání. Dětská nadváha a obezita má často prapůvod právě v chybějících svačinkách během dne.

 

Nezapomínejte na pitný režim

Denně by mělo dítě vypít zhruba 1,5 až dva litry tekutin. Nejlepší je čistá voda, dochucená citronem, mátou nebo ovocem. Dobrou alternativou je neslazený zelený nebo bílý čaj, ideálně ve slabším nálevu, než který si dopřáváte vy coby dospělá osoba. Zcela nevhodnými jsou sladké až energetické nápoje.

Anlenia tip: Jihoafrický Rooibos je skvělým nápojem pro děti i dospělé. Lze ho pít horký, i studený, s mlékem i bez. Přečtěte si článek o pozitivních účincích rooibosu. Oblíbená položek v e-shopu je Anlenia Rooibos 50 gramů.

 

Tipy na zdravé dětské svačiny

  • Sendvič se sušenou šunkou a zeleninou
  • Ovesné sušenky se sušeným ovocem s bílým jogurtem
  • Smoothie z banánu, jablka a pomerančové šťávy s malou domácí sušenkou
  • Domácí muffiny z celozrnné mouky se skořicí, jablky a rozinkami.
  • Těstovinový zeleninový salát

 

Proč by měly děti (nejen) ve škole svačit?

Svačiny pro děti jsou důležité. Dodají jim tolik potřebnou energii, díky které se mohou lépe soustředit. Zasytí mozek a omezí pocit vlčího hladu, při kterém jsou schopny děti (ale i dospělí) sníst cokoliv, co najdou. Připomínají slepičku, která při slepičkování sezobne všechno možné, co je v dosahu.

 

Dopolední a odpolední svačina

Dopolední svačina (též přesnídávka) pomůže školákovi nasytit mozek a přečkat dlouhou dobu mezi snídaní a obědem. Odpolední svačina dodá dítěti energii pro sportování nebo volnočasovým aktivitám v kroužcích, nebo s kamarády na hřišti.

 

Jak vypadá dětská zdravá svačina?

Zásadní pro zdravou svačinu do školy je vyrovnané množství živin. Správnou svačinu by měla tvořit polovinu sacharidů, pětina bílkovin a čtvrtina až třetina tuků. Určitě děti neodbývejte svačinou z bílého pečiva, salámem a sladkostmi. Škodí i oblíbené, avšak silně nezdravé chipsy.

Základem vhodné školní svačiny je celozrnné pečivo obsahující vlákninu. Vláknina podporuje trávení. Určitě přidejte zeleninu a ovoce, ideálně čerstvé, především takové druhy obsahující vitamíny A a C. Bílkoviny jsou hojně zastoupené v tvarohu a jogurtech, ale také ve vařeném vajíčku, sýru nebo kvalitní šunce s vysokým obsahem masa.

Uvedené vitamíny A a C, včetně vlákniny obsažené v zelenině a ovoci, jsou nezbytné pro zdravý růst a vývoj dětí.

Anlenia tip: Příjemnou změnou představující lehké svačiny jsou lyofilizované mixy ovoce, u dětí (a jejich rodičů) je především oblíbený Anlenia Lesní LYO mix ovoce 20 gramů.

 

Co by děti raději neměly svačit?

Určitě se vyhněte sádlu nebo máslu (obsahují volné nasycené tuky), tak i výrobkům, které obsahují skryté nasycené tuky (salámy, paštiky, buchty, koláče, typickým zástupcem je fastfood). Ani výše uvedené sladkosti by neměly tvořit svačinu do školy. Vyhněte se též sladkým minerálkám a limonádám.

 

Děti jedí očima

Nejlepší motivací pro pravidelné jezení svačin (a především jejich dojídání) je příprava barevných svačin. Děti často jedí očima, proto usilujte o pestrobarevné svačinky. Nebojte se žluté papriky, zelené okurky, sytě červených cherry rajčátek nebo oranžové mrkve. Zeleninu nakrájejte na kousky, které se dětem lépe jí a sní daleko větší množství zeleniny, než když se prokousávají velkými kousky.

Anlenia tip: Dobrou volbou svačinek pro nejmenší i větší dítka jsou i mixy ořechů. Oblíbený a odborníky doporučovaná trojice ořechů ukrývající se pod zkratkou MPV (mandle, pekanové a vlašské ořechy) si můžete koupit v našem Anlenia Ořechový MPV mix 50 gramů. Téma svačin pro děti a dospělé je pro nás v Anlenii zajímavé téma, kterému se věnujeme v celé řadě článků.

Eva Nachtmannová
12. 8. 2022

Zpět na přehled

Odebírání novinek

Chcete-li dostávat informace o novinkách na svůj e-mail, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (25.5 + 44.8) *

Nahoru