Hledat
Menu

Nacházíte se zde: Úvod Blog Teplá snídaně: Tři vajíčkové recepty

Teplá snídaně: Tři vajíčkové recepty

Pro teplou snídani je zapotřebí čas, chuť a ochota si po ránu připravit složitější jídlo. Přesto teplá snídaně není složitá na přípravu.
Eva Nachtmannová
23. 12. 2022

Do teplé snídaně nepočítáme čaj a třeba instantní ovesnou kaši, i když kaše od nás jsou lahodné a dobré. Snídáním kaší Anlenia chybu rozhodně neuděláte. V tomto příspěvku se budeme zabývat teplými snídaněmi vyžadující určitý čas na přípravu.

Představujeme pár základních receptů na teplé snídaně. Nejde o nic světoborného, nýbrž praktické a snadno uvěřitelné v takřka každé domácí kuchyni. Teplá snídaně s vajíčkem v hlavní roli je asi nejsnadnější a nejrychleji připravené první ranní jídlo.

 

Vařené vajíčko

Vařená vajíčka jsou klasikou, která nikdy nezklame. Do osolené studené vody vložíte jedno či více vajec a na mírném „plameni“ přivedete k varu, kde povaříte dalších až deset minut. Délka vaření vajec úměrně odpovídá vašim očekáváním – chcete-li mít tekutější žloutek, provaříte vejce pár minut, pro získání suššího žloutku vaříte déle. S obezřetností před salmonelózou doporučujeme povařit raději déle.

Po vypnutí sporáku necháváme vejce ve vroucí vodě „dovařit“. Vejce z horké vody vyndáváme lžičkou a vložíme je do studené vody. Po zhruba minutovém pobytu ve studené vodě lze vajíčko oloupat. Jemně ho oťukejte lžičkou a nehty oloupejte skořápku. Krátká lázeň ve studené vodě pomůže od vajíčka dobře a snadno odstranit jeho skořápku. Vajíčko je připravené k jezení. Jako přílohu použijte chléb nebo pečivo. Nezapomeňte na sůl. Někteří jedlíci jedí vajíčka samotné.

 

Míchaná vejce

Míchaná vejce jsou rovněž dobrou volbou pro teplou snídani. Pro jednu osobu jich potřebujete dvě až tři. Do nahřáté pánve kápnete olej, postupně rozklepnete vajíčka a jejích mícháním na mírném ohni vaříte. Přidáním šunky vám vznikne tolik oblíbený hemenex. Osolíte a můžete podávat.

 

Volské oko

Do nahřáté pánve vyklepnete jedno, dvě nebo více vajec. Necháte pár minut propéct a obrátíte. Obracením volských ok ho propečete. Jste-li si jistí dostatečným tepelným zpracováním volského oka, odstavte ho z pánve a podávejte.

Ke všem vajíčkovým receptům se hodí nejlépe chléb, žitný nebo pšeničný, prostě podle chuti, pečivo nebo třeba piroh, rohlík nebo houska.

Anlenia tip: Volské oko položte na chlebovou topinku jemně namazanou máslem. Doplňte vámi oblíbenou zeleninou a s chutí do toho.

 

Bufetová snídaně

Teplé snídaně jsou odjakživa spjaté s hotelovým pobytem. Druhým tipem na první ranní pokrm je zajít si na teplou snídani do vámi oblíbené kavárny. Nejen v hotelovém bufetu naleznete celou řadu teplých pokrmů – vařená a míchaná vajíčka, omelety, palačinky, masovou nebo zeleninovou směs, párky, vařenou ovesnou kaši. Prostě dobrá možnost inspirace.

Eva Nachtmannová
23. 12. 2022

Zpět na přehled

Odebírání novinek

Chcete-li dostávat informace o novinkách na svůj e-mail, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (39.4 + 38.4) *

Nahoru