Hledat
Menu

Nacházíte se zde: Úvod Blog Tipy na svačiny

Tipy na svačiny

Inspirujte se rychlými a chutnými tipy na svačiny. Důraz klademe na snadnou přípravu do pár minut.
Eva Nachtmannová
21. 10. 2022

O svačinách během dne toho již bylo napsáno hodně. Svačit během dne je pro tělo prospěšné, dodáte mu potřebné živiny a energii. Jako bonus považujte krátkou přestávku od práce nebo studia. Deset minut dopoledne a chvilka odpoledne, kdy se jen a pouze soustředíte na svačinu, udělá své.

Mezi naše tipy na svačiny jsme zařadili svačinky mazací, jogurtové, sypké, ale také luxusní. Prostě podle gusta každého z vás a časových možností. Něco jiného bude svačina v práci, něco jiného doma v klidu.

 

Mazací svačiny

Není nic lehčího než si ke svačině namazat chleba s máslem. Místo chleba lze libovolně variovat pečivo. Máslo má alternativu ke všemu, co je určeno k mazání – lučina, pomazánky, margaríny, ale třeba i paštiky nebo měkký tvaroh. Existují tací, kteří si na chleba namažou hořčici nebo kečup. Tipů a receptů je bezpočet.

 

Chytřejší mazací svačina

O kousek vyšší level jsou svačiny, kde se k pečivu a „mazadlu“ přidá něco dalšího – salám, sýr, omeleta, zelenina. Opět rychlá svačina. Doma si ji připravíte za pár minut a v práci nebo ve škole stačí jen vytáhnout a sníst. Dopřejte si i kousek ovoce nebo zeleniny. Netřeba vymýšlet složité recepty – chleba, máslo, šunka, sýr, jablko a voda.

 

Jogurtové svačinky

Svačinou může být třeba jen jogurt. Kelímek o hmotnosti 150 gramů je akorát tak velký pro snídani i libovolný menší jídelní chod během dne.

 

Svačinky pro rozmazlené

Gurmáni mohou nad svačinami strávit klidně celé odpoledne. Případně se „malým jídlům“ oddat v oblíbené kavárně. Avokádový sendvič s fair trade kávou bez kofeinu bude patřit k dražším jídlům, ale udělat si jednou za čas radost vám prospěje.

 

Nasypat, zalít, zamíchat

Poslední skupinou rychlých svačin jsou ovesné kaše nebo müsli. Odsypete požadované množství směsi, zalijete vroucí vodou nebo mlékem (může být i studené), zamícháte, chvilku počkáte a podáváte. Při vhodném výběru kaší máte z poloviny vyhráno. Vhodné složení kaše za vás udělá výrobce, vy si jen vyberete na příchuť, na kterou máte zrovna chuť.

U svačin si zapamatujte jednoduchou podmínku – svačinky by měly být různorodé. Svačit každý den ve tři odpoledne chleba s máslem vás po čase přestane bavit. A tělo potřebuje a chce i další živiny než jen sacharidy, bílkoviny a tuky.

Eva Nachtmannová
21. 10. 2022

Zpět na přehled

Odebírání novinek

Chcete-li dostávat informace o novinkách na svůj e-mail, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (43.5 + 40.6) *

Nahoru