Hledat
Menu

Nacházíte se zde: Úvod Blog Větší než malé množství lyo ovoce

Větší než malé množství lyo ovoce

Kaše X obsahuje 45 % mrazem sušeného ovoce. Lyofilizované ovoce, jak se mu rovněž říká, je násobně dražší než sušené. Proto Kaše X nemohou být levné. Ne pokud budou obsahovat tak vysoký podíl lyofilizovaného ovoce.
Eva Nachtmannová
17. 3. 2023

Kaše X obsahuje 45 % mrazem sušeného ovoce. Lyofilizované ovoce, jak se mu rovněž říká, je násobně dražší než sušené. Proto Kaše X nemohou být levné. Ne pokud budou obsahovat tak vysoký podíl lyofilizovaného ovoce.

Upozorňujeme čtenáře a čtenářky, že tento článek obsahuje více výpočtů, než bývá v příspěvcích Anlenia Blogu zvykem. Přesto nejde o nadměrně složité počítánky.

Na trhu je pramálo výrobků jiných výrobců, které by měli vyšší podíl lyofilizovaného ovoce. Lze se setkat s kombinací lyofilizovaného ovoce a oříšků, nebo sušeného ovoce. Občas se do kaší místo celých plodů mrazem sušeného ovoce přimíchává lyofilizovaný prach. Minimálně tím výrobce ušetří jeden z výrobních kroků. Přesto obdobu Kaše X prakticky nelze aktuálně na trhu nalézt.

Někteří výrobci namíchají ovocné kaše s řadou různých druhů ovoce, čímž zprůměrují cenu, která se následně pohne směrem dolů. Kdybychom namíchali například Kaši X s ovocnou složkou půl na půl s malinami a banánem, cena se rovněž změní. Oproti Kaši X Chia & Banán lyo se cena zvýší, naopak oproti ceně Kaše X Chia & Malina lyo se sníží.

Kolik gramů ovoce je v kaších X?

Dokážeme si představit, že namícháme Kaši X složenou ze tří nebo čtyři levnějších druhů lyofilizovaného ovoce, která bude mít ovocný podíl 60 procent z celkové hmotnosti.

Pro představu si rozebereme, jak velký podíl lyofilizovaného ovoce je ve standardním 400gramovém sáčku Kaše X. Jak jsem uvedli, lyofilizovaného ovoce je v Kaších X 45 %, což je 180 gramů.

Jahodové hrátky s cenou

Kdybyste si chtěli koupit na e-shopu Anlenia.cz 180 gramů mrazem sušeného ovoce, dejme tomu oblíbené lyofilizované jahody, zaplatíte za ně 380 korun. Přičemž koupíte čtyři 45gramová balení mrazem sušených jahod každé po 95 korunách. Kaše X Chia & Jahoda lyo přitom stojí 427 korun. Za 180 gramů bezlepkových ovesných vloček a 40 gramů chia semínek zaplatíte 47 korun.

Při výše uvedeném rozklíčování cen si můžeme zanalyzovat, kolik by stála Kaše X Chia & Jahoda lyo, kdyby se měnilo procentní zastoupení mrazem sušených jahod.

Jak dopadne cena jahodové lyo kaše v závislosti s proměnou jahodového obsahu si prohlédněte v přiložené tabulce.

Proměna ceny v závislosti na množství mrazem sušených jahod

Obsah jahod v kaši 1,2 % 5 % 10 % 20 % 45 %  
Cena 400g jahodové lyo kaše 130 Kč 155 Kč 189 Kč 257 Kč 427 Kč  

Výpočet a zpracování: Anlenia.cz

V běžném supermarketu lze koupit single balení lyo kaše s podílem 1,2 procenta lyofilizovaných jahod vážící 55 gramů a stojí 18,90 Kč. Při přepočtení na 400gramové balení Kaše X by tato supermarketová značková kaše (nejde o žádnou privátku) stála 137 korun. Na chlup stejně, jako vyšlo nám v případě 1,2 procenta.

Do koncové ceny započítáváme sáček doypack, který je charakteristický pro naše výrobky, dále pak naši práci nutnou pro přípravu kaše a odbavení zásilky. Z této jednoduché kalkulace vidíte, že Kaše X jsou relativně levné. Klíč spočívá ve velkém obsahu lyofilizovaného ovoce, které je drahé.

Budete-li si chtít vyrobit doma vlastní kaši X, nákup surovin vás možná vyjde levněji, pouze je musíte navážit a smíchat. A to si pár minut z vašeho času vezme. Ušetříte možná pár desetikorun, ale zbyde na vás hora nádobí čekající na vaše umytí.

Račte cukrovou nebo škrobou kaši?

Při snížení obsahu lyofilizovaného ovoce, klesne dramaticky i výsledná cena. V Anlenia.cz se nemůžeme smířit s myšlenkou, že bychom považovali za jahodovou kaši například pětiprocentní podíl jahod. Pravda, nabízíme sedmiprocentní ovesné kaše, ale to je pouze naše snaha o vhodné šíři sortimentu.

Na trhu, běžně v supermarketech, jsou dostání kaše, které se tváří jako ovocné, avšak mají jen jedno, dvě procenta ovocné složky. Více než ovocné připomínají cukrové nebo škrobové.

Právě škrob je další nástraha, který někteří výrobci do kaší přidávají bramborový škrob, v lepším případě kukuřičný. Kaše po něm získávají příjemnou hustotu, viskozitu. Řečnickou otázkou je, zda si do vaší domácí kaše dáváte běžně škrob. My v Anlenia.cz škrob do kaší rozhodně nepřidáváme.

Teď vidíte, že Kaše X Chia s lyofilizovaným ovocem nejsou vůbec drahé, ale cenově přijatelné.

Eva Nachtmannová
17. 3. 2023

Zpět na přehled

Odebírání novinek

Chcete-li dostávat informace o novinkách na svůj e-mail, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (17.9 + 42.1) *

Nahoru