Hledat
Menu

Nacházíte se zde: Úvod Blog Za jak dlouho vyprchá kofein?

Za jak dlouho vyprchá kofein?

Připravili jsme odpověď na běžnou otázku, za jak dlouho po vypití šálku kávy vyprchá z těla kofein?
Eva Nachtmannová
7. 10. 2022

Poločas rozpadu kofeinu je zhruba pět až šest hodin. Po tomto čase v těle dojde ke snížení kofeinu na polovinu. Pokud jste vypili zhruba dva šálky kávy, dostali jste do svého těla přibližně 100 miligramů kofeinu. Po šesti hodinách v sobě máte stále 50 miligramů kofeinu. K plnému odbourání budete potřebovat něco mezi 10 až 12 hodinami.

Chodíte-li spát ve 23 hodin, měla by vaše poslední káva být lehce po obědě, tedy v jednu hodinu odpoledne. Výpočet vychází z předpokladu, že na odbourání kofeinu bude zapotřebí spodní časová hranice.

Vrchol účinku kofeinu dosahuje zhruba po hodině od vypití kávy. Mezi vedlejší účinky patří nutkavá potřeba vylučování. Káva, stejně jako třeba čaj, je močopudná.

 

Kde všude je kofein?

Kofein není jen v kávě, byť tam ho automaticky čekáme. S kofeinem se setkáváme i v čokoládě, limonádách nebo energetických nápojích. V čaji jsou rovněž povzbuzující látky podobné kofeinu, jen se nazývají jako tein.

Čistý kofein je psychoaktivní stimulační droga. Vypadá jako bílý, hořký prášek, který stimuluje centrální nervovou soustavu. Dočasně potlačí únavu, zlepší myšlení, koncentraci a bdělost. Na některé pijáky kávy působí kofein euforicky, ale jen mírně.

 

Kolik kávy je hodně?

Obecně se uvádí, že vypít pět šálků kávy denně zvyšuje riziko srdečních onemocnění. Ve větším množství, stejně jako pravý čaj, způsobuje kofein problémy s ledvinami.

Zdravotně bezpečná dávka je zhruba 300 až 400 miligramů kofeinu denně. Záleží na člověku. Pro někoho je sto miligramů hodně, pro někoho nemusí být hodně ani 400.

Eva Nachtmannová
7. 10. 2022

Zpět na přehled

Odebírání novinek

Chcete-li dostávat informace o novinkách na svůj e-mail, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (41.4 + 44.4) *

Nahoru