Hledat
Menu

Nacházíte se zde: Úvod Blog Zdravá výživa

Zdravá výživa

Pět zásad zdravé výživy. Proč jíst zdravě a čím se zdravá výživa odlišuje od zdravých potravin?
Eva Nachtmannová
23. 9. 2022

Zdravé potraviny nejsou zdravá výživa. Zdánlivá formalita, ale my v Anlenii vidíme v obou termínech odlišnosti. Potravina je pro nás komplexní jídlo – například ovesná kaše, která se skládá z jednotlivých surovin, tedy ovesné kaše, sušeného mléka, hroznového cukru a třeba čokolády, bavíme-li se o ovesné kaši čokoládové. Jednotlivé suroviny jsou klíčem pro zdravý život a zdravou výživu.

 

Méně zpracovaných potravin

Zdravá výživa začíná na jednotlivostech. Vysvětleme si vše na bramborách. Brambory sami o sobě jsou skvělou potravinou/surovinou. Pro jezení se brambory tepelně zpracovávají. Tradičně je stačí uvařit ve vodě anebo osmažit v troubě nebo na pánvi. Avšak osmažené hranolky mají vyšší stupeň zpracování než jejich protějšky uvařené ve vodě. Smažení je extrémní příklad přípravy jídla.

 

Pět zásad zdravé výživy

Snižte cukry
Snižte podíl příloh, zvyšte podíl luštěnin, ořechů a zeleniny
Přidejte více přirozených potravin, uberte vysoce opracované potraviny
Kousejte
Vyhýbejte se stresu

 

Snižte cukry

Slazení čehokoliv cukrem, zejména bílým krystalem, je globálně rozšířená neřest. Běžná kuchyně je cukrů plná. S cukry začínáte ráno při snídani, končíte večer pitím sladké limonády před spaním. Pro efektivní snížení cukrů je dobré nejdříve sladit méně a časem cukr zcela vypustit.

Slaďte méně! Lehce se to napíše. V Anlenii máme s odbouráváním cukru zkušenosti. Jednoho dne jsme začali méně sladit čaj a kávu. Postupně a po delší dobu. Místo dvou čajových lžiček jsme začali jen s jednou a půl a po pár týdnech jsme snížili o půlku lžičky. Po zhruba půl roce jsme nápoje ani pokrmy nesladili. Šlo to hladce a bez silových šokových úkonů. Cukry jsme skokově nevypustili. Všechno má svůj čas.

Pamatujte, že cukr představuje pro mozek stejnou úroveň návykovosti, jako je závislost na heroinu.

 

Snižte podíl příloh, zvyšte podíl luštěnin, ořechů a zeleniny

Osm knedlíků u svíčkové jen tak něco nenahradí. Pokud to lze, počet knedlíků snižte. Co jde snadněji, je nahrazení hranolků za vařené brambory. Výchozí surovina – brambory – zůstane, ale radikálně snížíte tuky. Stejné je to i s dalšími přílohami. Víte, že k čočce nemusíte jíst chleba ani pečivo? Sama o sobě by vás měla zasytit a namísto masa stačí vajíčko – sice dublujete bílkoviny, ale to je nyní vedlejší. Pro začátek stačí, když přestanete čočku zahušťovat jíškou.

Anlenia tip: Ořechy snadno ve svém jídelníčku snadno zvýšíte třeba pomocí Anlenia Ořechový mix Plody slunce

O zelenině platí jedna univerzální rada – čím více, tím lépe. Vyšší spotřeba zeleniny nebo luštěnin, na které nejste zvyklí, se projevuje problémy s nadýmáním. Existuje jednoduché pravidlo, jak podobným obtížím předejít. Stačí zeleninu a luštěniny konzumovat v menším množství, ale o to častěji. Přidejte více přirozených potravin, uberte vysoce opracované potraviny

Vysoce opracovanou potravinu poznáte tak, že pro její konzumaci vynakládáte zvýšené úsilí. Kromě omytí jde často o tepelné zpracování. Zatímco syrová strava je v pořádku u zeleniny nebo ovoce, maso je zapotřebí uvařit, usmažit, podusit nebo upéct. Můžete-li, dejte přednost méně opracovaným potravinám.

 

Kousejte

Správné trávení se odvíjí od správného kousání. Odbýt se instantním obědem, který zalijete vodou a poté vypijete, není jednou nebo dvakrát špatně. Přejít na takovouto stravu dlouhodobě vede k lenosti činnosti vaši střev, které mají vliv na trávení. Zadruhé si uvědomme, že žaludek nemá zuby a pokud do něho připutuje tuhá strava ve velkých kusech, má problém ji snadno a rychle rozštěpit.

 

Vyhýbejte se stresu

Stres je všudypřítomný. Snížení hladiny nevhodného duševního zatížení dojde ke zvýšení radosti ze života. Při stresu vaše tělo pálí zejména cukry, které se vám rychle vytratí z krevního řečiště. S tím přichází hlad, a především touha po sladkém. Stres má na svědomí špatný jídelníček, ale také nárazové vysoké fyzické výkony po předchozí pasivitě.

Nyní už víte, jak na zdravou výživu. Zajímá nás, jak si stojíte na vaší cestě lepším stravováním.

Eva Nachtmannová
23. 9. 2022

Zpět na přehled

Odebírání novinek

Chcete-li dostávat informace o novinkách na svůj e-mail, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (37.5 + 7.4) *

Nahoru