Hledat
Menu

Nacházíte se zde: Úvod Blog Chůze jako přirozený pohyb

Chůze jako přirozený pohyb

Chodíte rádi a pravidelně, nejlépe denně? Pakliže je vaše odpověď na položenou otázku ano, vyhráli jste jackpot v loterii zdravého pohybu.
Eva Nachtmannová
6. 10. 2023

Chůze je nepatrný sport, na který nepotřebujete téměř žádné speciální vybavení. Stačí pohodlné boty a oblečení. A nejlépe dobré počasí, kdy neprší, nesněží ani zbytečně nefouká vítr.

 

Proč chodit?

Chůze vyplavuje hormony štěstí, endorfiny, takže se po procházce budete cítit dobře. Vyplavení endorfinů není pro řadu chodců ta pravá motivace. Tou je pohyb na čerstvém vzduchu, přemýšlení a polykání kilometrů. Právě vzdálenost a tempo chůze má pro vaše zdraví klíčový význam.

 

Benefity z chůze

Přirozeným pohybem člověka je chůze. Její důležitost nabývá na významu, protože chůzí rozpohybujeme svaly, zrychlíme metabolismus, spalujeme kalorie. Zároveň si neničíme tělo jako při náročnějším pohybu, díky kterému se snažíme rychle zhubnout.

Kromě těchto relativně viditelných znaků (svaly, metabolismus, kalorie) má chůze dopad na srdeční činnost a cévy. Rovněž se chůzí snižuje riziko rakoviny tlustého tlustého střeva nebo rakoviny prsu u žen.

 

Kolik kroků denně nachodit?

A jsme u zásadní otázky, která zní, kolik kroků musíte denně nachodit, abyste z chůze získali maximální užitek. Tolik protežovaných deset tisíc kroků je dobrých, avšak vznikly zcela uměla kdysi dávno pro marketingovou kampaň společnosti Yamasa, která vyráběla krokoměry. A 10 000 kroků prostě dobře zní a pamatuje.

Pro zdravotní benefit stačí nachodit méně. Již 2 300 kroků denně prospěje srdci a cévám, při 4 000 krocích snížíte riziko předčasného úmrtí. Alespoň to tvrdí studie vědců z americké Univerzity Johnse Hopskinse a Lékařské univerzity v Lodži.

Užitek chůze se dá rozdělit do tří kategorií: fyzické zdraví, duševní zdraví a prodloužení života.

 

Fyzické zdraví

Pravidelná chůze je nejjistější způsob jak zhubnete a zároveň si zlepšíte své zdraví a kondici. Pravidelní chodci jsou hubenější než ti, kteří chodí do posilovny. Riziko nemocí srdce a cév snižuje nejméně 6 000 kroků denně, přičemž doba souvislé chůze by měla trvat alespoň 40 minut. Platí úměra, že čím více chodíte, tím více se snižuje riziko vzniku infarktu myokardu a mozkové mrtvice, stejně jako cukrovky 2. typu v porovnání s nechodci.

Pravidelná chůze je prevencí proti osteoporóze, neboť zvyšuje pevnost kostí. Chůze působí příznivě i na křečové žíly. Chůzí vyplepšíte kvalitu spánku a sexuální život. Pro muže znamená více chůze lepší erekci, pro ženy zase uspokojení a libido.

 

Psychické zdraví

Při nejméně 40minutové chůzi denně se lidem zlepší nálada a paměť a odbourá stres. Kromě paměti jde o celou plejádu kognitivních schopností jako je pozornost, koncentrace, prostorová orientace a vnímání. Častou chůzí zlepšíte rychlost zpracování informací a schopnost řešit problémy, plánovat apod. Má vliv i na komunikaci a mezilidské vztahy. V neposlední řadě je chůze vhodná pro tvůrčí schopnosti a potažmo pro vyčištění hlavy během procházky.

 

Prodloužení života

Benefit v podobě šesti tisíc kroků denně má potenciál snížit biologický věk člověka.

Chůze je svou nenáročností pro vstupní podmínky, jako je vybavení (oblečení), čas a místo, přeborníkem ze všech sportů. Týrání těla v posilovně nebo při běhu nedává příliš smyslu před obyčejným střídáním levé a pravé nohy.

Eva Nachtmannová
6. 10. 2023

Zpět na přehled

Odebírání novinek

Chcete-li dostávat informace o novinkách na svůj e-mail, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (30.5 + 48.7) *

Nahoru