Hledat
Menu

Nacházíte se zde: Úvod Blog Předsevzetí? Letos naposledy, příště kdykoliv během roku

Předsevzetí? Letos naposledy, příště kdykoliv během roku

Konec roku a začátek toho nového je spojován s novoročními předsevzetími. Proč měnit život jen jednou ročně? Proč nevyužít všech 365 dnů v roce pro změnu? Klidně malou a nenápadnou.
Eva Nachtmannová
29. 12. 2023

Začnu žít zdravě. Zhubnu. Přestanu kouřit. Podobná předsevzetí si ukládá s úderem novoroční půlnoci nejedna osoba. Výsledkem jsou plné lednové posilovny. V březnu po novoročním předsevzetí nemňoukne ani kočka. Proč? Protože jde o velké, komplexní předsevzetí. A lidé jsou líní a úspěchy nepřicházejí hned, nýbrž za delší dobu. Byť i pár týdnů až měsíců je pro část populace prostě dlouhá doba.

Místo prázdného hesla „Zhubnu“ stačí zařadit do své denní rutiny více menších úkonů, než si druhý lednový den pořídit permanentku do fitka. Posilovna je pro začátek hubnutí zcela zbytečná.

Popsat detailně strategii hubnutí pochopitelnou pro laika, která by byla účinná, je nad rámec tohoto příspěvku. Prvotním impulsem je vnitřní motivace. Druhým krokem bývá vůle a snaha dané kroky skutečně začlenit do svého života.

Kdykoliv během roku se můžete rozhodnout, že chcete zhubnout, více spát, více číst nebo méně kouřit. Netřeba čekat na 1. leden jako na smilování. Nečekejte ani den. Pro ukázku poslouží příklad s limonádou a vodou.

 

Voda bez cukru

Dnes si řeknete, že nahradíte dvě sklenice sladké limonády za obyčejnou pitnou vodou z kohoutky a zítra už ji pijete. Záměna tekutin je malé rozhodnutí, které vás nic nestojí. Zato má z delšího časového období značný význam. Snížíte počet vypitých kilojoulů, kalorií a cukrů, které byste museli pracně odbourávat.

Ve sto mililitrech limonády kolového typu se ukrývá 190 kilojoulů energie a zhruba 11 gramů cukru. Nahrazením půllitru této sladké limonády za vodu snížíte denní spotřebu o 55 gramů cukru a téměř tisíc kilojoulů (denní dávka pro dospělou osobu je 8400 kJ). Vedlejším faktorem je finanční úspora. Voda z kohoutku vás vyjde na zlomek ceny limonády. Ušetříte rovněž životní prostředí a planetu Zemi. Nemusí se kvůli vám vyrobit další plastová láhev.

 

Malé dlouhodobé krůčky

Podobnými malými krůčky, které jsou snadno realizovatelné a především dlouhodobě udržitelné, změníte během roku svůj život k nepoznání.

Sepište si vaše nynější přání a tužby. Postupně se k nim během roku vracejte a zvolna nasazujte do svého života. V průběhu roku seznam určitě rozšíříte o další úlitby. Nebraňte se jim. Ani se nestresujte, když něco delší dobu přeskakujete.

Jedna malá změna, viz voda a limonáda, znamená příjemný zdravotní benefit. I ve zdraví platí neúprosné Paretovo pravidlo. Případně české přísloví, že méně je někdy více.

Plnohodnotně prožitý rok 2024 vám přeje tradiční český výrobce zdravé výživy Anlenia.cz.

Eva Nachtmannová
29. 12. 2023

Zpět na přehled

Odebírání novinek

Chcete-li dostávat informace o novinkách na svůj e-mail, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (37.3 + 28.6) *

Nahoru