Hledat
Menu

Nacházíte se zde: Úvod Blog Dárky na Vánoce

Dárky na Vánoce

Rozhoduje kvantita nebo kvalita dárků? Musí být dárky drahé? Je nutné si vůbec dárky dávat? Odpovídáme na palčivé každoroční otázky, ve kterých je dobré mít jasno.
Eva Nachtmannová
15. 12. 2023

Od 40. let 20. století jsou Vánoce ve Spojených státech považované za konzumní svátek, který se bez nadbytku jídla, pití a dárků neobejde. Postupně se tento konzumní zvyk rozšířil do celého světa, Česko nevyjímaje. Obdarovávání blízkých se stalo povinnou součástí závěru roku. Především dětí, které podle počtu dárků a jejich hodnoty podvědomě měří lásku svých rodičů k nim. Aby se z Vánoc nestalo jen dravé trhání obalů, je vhodné se zamyslet, zda musíme každoročně pořizovat obrovské množství dárků.

Definovali jsem několik skupin dárků. Vyberte si, jaká je pro vás nejvhodnější.

 

Trhači obalů v akci

Rozbalování dárků pod vánočním stromečkem mnohdy připomíná závod v rychlosti roztrhávání balícího papíru. Následné zvolání dětského „Ach“ a následné přesunutí pozornosti k dalšímu nerozbalenému dárku. Pokud vám to připomíná vaše ratolesti, nastal nejvyšší čas ke změně přístupu v počtu dárků. Místo nekonečných hromad nadělte nejbližším dárků méně. Děti budou z méně dárků smutné jen chvilku, než zapnete televizi s vánoční pohádkou.

 

Dárek, který potěší

Opačnou situací je zaměření se na kvalitu, kdy obdarováváte své blízké jen takovými dárky, o nichž víte, že je dotyčné osoby chtějí. Lámat si hlavu nad vhodným dárkem je v konečném důsledku levnější finančně. Daleko větší přidanou hodnotou je projevení nefalšovaného zájmu o dotyčnou osobu. Mentální výkon, který jste pro výběr dárku museli podstoupit, druhé zaručeně potěší.

 

Žádné dárky

Metoda nedávání dárků je dalším vývojovým stupněm především mezi dospělými osobami jako jsou dospělé děti a jejich ještě dospělejší (nechceme psát stárnoucí) rodiče. Ti už si dárky nedávají, potažmo se zaměřují na jejich užitnou hodnotu (viz části článku Dárek, který potěší, případně Nejlepší dárek…).

 

Měkký a voňavý dárek

Oblíbené dárky jsou měkké a voňavé. Měkké proto, že jde většinou o oblečení, obligátní ponožky, které dobře unosíte. Případně pošlete dál. Voňavý dárek je rovněž potěšující, neboť se dá rovněž dobře spotřebovat. Patří sem kosmetika, drogerie nebo vonné tyčinky. Ale to už předbíháme do následující kategorie.

 

Nejlepší dárek? Dá se spotřebovat…

Jaký je v Anlenia.cz nejlepší dárek? Přeci takový, která se dá snadno spotřebovat, unosit, sníst, prostě zkonzumovat. Jedno zda jde o ponožky, elegantní svetřík, kniha nebo třeba vánoční ovesná kaše. Fantazii se meze nekladou.

V případě „špatného“ dárku ho jeho příjemce prostě pošle dál. Dáte-li vyléčenému alkoholikovi lahvinku dobré whisky, přepošle ji elegantně dále vhodné osobě, která s alkoholem problémy nemá. Tímto aktem potěšíte dva lidi najednou - toho, kdo dárek přeposílá i nového příjemce.

Dát vhodný dárek je pomalu malá věda, kterou jsme vám tímto příspěvkem lehce osvěžili. Doufám, že jsme vás vhodně nasměrovali směrem, jakým by se mělo vaše rozhodování a nákupní chování ubírat.

Eva Nachtmannová
15. 12. 2023

Zpět na přehled

Odebírání novinek

Chcete-li dostávat informace o novinkách na svůj e-mail, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (7.8 + 39.3) *

Nahoru