Hledat
Menu

Nacházíte se zde: Úvod Blog Vánoce, stres a touha po dokonalosti

Vánoce, stres a touha po dokonalosti

Vánoce máme v posledním století spojené s obdarováváním druhých a vytvářením rodinné pohody, která k ní má daleko.
Eva Nachtmannová
22. 12. 2023

Vánoce máme v posledním století spojené s obdarováváním druhých a vytvářením rodinné pohody, která k ní má daleko.

Vánoce jsou svátky stresu, hádek, přejídání a sledování starých a mnohdy i hloupých pohádek. Nevěříte? Kolikrát jste během vánočních svátků přibrali na hmotnosti nebo si stěžovali, že v „bedně“ zase nic pořádného nedávají? Přinejmenším jednou, spíše častěji. Tipujeme, nevíme.

 

Po(hádky), přejídání a stres

Vánoce v postmoderní době jsou o sledování nepřeberného počtu pohádek, hádek mezi blízkými, stresu v předvánoční době a přejídání. Obžerství a uměle vytvořená pohoda jsou zabijákem klidu a pohody. Vše začíná během adventu, kdy na nás doléhá nutná celospolečenská povinnost mít uklizeno, napečeno, účastnit se nejednoho večírku, pořizovat dárky a chodit po návštěvách.

Když už překonáme společenský tlak a vypustíme všechny nebo část uvedených a očekávaných povinností, zaklíní se v myslích lidí povinnost, že to dělají kvůli dětem, aby si i ony mohli užít ducha Vánoc. Nepřímo tím do dětských hlaviček zaséváme semínka těch pravých nefalšovaných Vánoc, o kterých nikdo nikdy nepochybuje, že by mohly být jiné. Ani se neopováží po změně nebo alespoň o úpravu opravdu zbytečných aktivit, které jsou s Vánocemi spojené. Třeba konzumace kapra, bahenní ryby, s bramborovým salátem coby energetickou bombou.

 

Tlak na pohodu

Kdejaká hospodyně si posteskne, že má s koncem roku všeho tak dost. Avšak trne v obavách, aby jí okolí neobvinilo ze sabotáže pohody a ničím nerušených chvilek štěstí. Až na to, že se o Vánocích lidé pohádají ve zhruba polovině případů.

Každoroční kolotoč povinností se roztáčí neustále nanovo. Stejně jako povinné návštěvy příbuzných, babiček, tetiček, strýčků. Být doma, s nikým nebýt v kontaktu, znamená často náběh na duševní poruchu, alespoň viděno optikou těch, kteří bez přemýšlení chodí po návštěvách. Plní společenskou roli, nebouří se a jsou stále s úsměvem. Nic proti nim, ale přemáhat se jen proto, aby bylo okolí spokojené a vy tak splnili nepsanou společenskou objednávku, také není dobré.

 

Nenucená absence

Nejlepší je do ničeho se nenutit, jet pouze na nejnutnější rodinné aktivity. Pečlivě zvažte neúčast na setkání se starou babičkou, která to má lidově řečeno za pár. Návštěvy přátel a ostatních rodinných příslušníků klidně odsuňte třeba na leden nebo únor.

Pamatujte na jednu zásadu. Přežijte Vánoce zejména pro vaší duševní pohodu. Nic dalšího není důležité.

Eva Nachtmannová
22. 12. 2023

Zpět na přehled

Odebírání novinek

Chcete-li dostávat informace o novinkách na svůj e-mail, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (33.9 + 6.6) *

Nahoru