Hledat
Menu

Nacházíte se zde: Úvod Blog Well-being: Dosáhněte životní pohody

Well-being: Dosáhněte životní pohody

Předběhněte novoroční předsevzetí a vylaďte se do pohody, jak se anglický pojem well-being překládá do češtiny. Buďte šťastnější doma i v práci.
Eva Nachtmannová
8. 12. 2023

Well-being má čtyři základní rozdělení, do kterého spadá fyzický, duševní, sociální a profesionální. Vybalancujte si život k co největší spokojenosti. Pracujte na vylepšování vaší pohody každý den. Nečekejte na Nový rok, začněte hned teď. Třeba tím, že si večer při sledování televize odpustíte chipsy a dáte si o pivo méně.

Z psychologického hlediska lidé well-being subjektivně hodnotí podle kvality života zahrnující pocity jeho uspokojení, smysluplnosti a pozitivních emocí.
 

Základy well-beingu

Mezi výchozí hodnoty pohody, well-beingu, patří celá řada aspektů. Mezi výrazné patří třeba bezpečnost, vzdělání, bydlení, sociální vazby, zdraví, příjem a bohatství, ale také veřejné služby a infrastruktura spojená s životním prostředím.

 

Fyzický well-being

Fyzický well-being je zaměřený na tělo a na zdraví prospěšné aktivity. Nechybí důraz na pravidelné cvičení, zdravou stravu, kvalitní spánek. Zároveň by se měla dotyčná osoba vyhýbat návykům jako je kouření a pití alkoholu.

 

Psychický well-being

Pro psychickou pohodu si najděte zajímavý koníček, zálibu, která vás baví, dokáže vás rozvíjet a uspokojí vaši duši. Zálib mějte celou řadu, klidně pro každé roční období jednu. Do psychického well-beingu spadá čas strávený s rodinou a přáteli. Určitě nezapomeňte na učení se novým věcem, odpočívejte, meditujte. Cíl je duševní pohoda, nikoliv stres.

 

Sociální well-being

Sociální well-being zasahuje do psychického. Důraz sociální pohody je kladený na kvalitní mezilidské vztahy a jejich dlouhodobé udržování. Nabádá ke komunitní pospolitosti a nezištné pomoci druhým.

 

Profesionální well-being

Pracovní, nebo též profesionální pohodu najdete tak, že pečujete o dobré pracovní vztahy se svými kolegy a kolegyněmi, tak i nadřízenými. Prvotním předpokladem je nalezení práce, která vás baví a rozvíjí. Rovněž zapracujte na rovnováze mezi prací a volným časem. Pamatujte, že doba strávená v kanceláři nevede ke kýženým pracovním výsledkům. Zde platí pověstné, že méně je více.

Pro naplnění uspokojujícího well-beingu si dejte celý následující rok. Každý den udělejte malý krůček. Po čase zjistíte, že jste šťastnější a spokojenější. Stejně jako lidé okolo vás.

Eva Nachtmannová
8. 12. 2023

Zpět na přehled

Odebírání novinek

Chcete-li dostávat informace o novinkách na svůj e-mail, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (45.7 + 32.1) *

Nahoru