Hledat
Menu

Nacházíte se zde: Úvod Blog Dobrá snídaně

Dobrá snídaně

Vychutnejte si snídani. Představíme vám snídaňové know-how, jak si naplno a bez kompromisů užít a vychutnat první jídlo dne.
Eva Nachtmannová
24. 6. 2022

Snídaně je základní jídlo dne. Nesnídat je hřích, kterým zbytečně ohrožujete své zdraví. Jedno vynechání snídaně se na vašem organismu neprojeví. Pravidelné nesnídání se projeví vlčím hladem, kdy během dne nekontrolovaně sníte vše, co vám přijde pod ruku. Typickou výmluvou pro chronické „nesnídače“ je, že nemají hlad anebo ušetří kalorie. Druhá výmluva je často platná pro obézní lidi s nadváhou. V důsledku toho sníte více, než kdybyste se nasnídali.

Dietní okénko máme za sebou, nyní se pustíme do know-how, jak si co nejvíce užít dobrou snídani.

 

Snídejte v klidném prostředí

Během snídaně, stejně jako při každém jiném jídle, byste měli jíst v klidném prostředí. Žádná televize, mobilní telefon, noviny. Klid je pro dobré stravování základem.

 

Zpomalte

Libovolné jídlo, tedy i snídani, byste měli jíst pomalu. Rychle a ve spěchu jíst, je kontraproduktivní. A když použijete sebelepší a kvalitnější suroviny, je to jen vyhazování peněz.

 

Snídejte, na co máte chuť

Nenechte se omezovat různými doporučeními, jak by měla vypadat skutečně skvělá snídaně. Dobrá snídaně je ta, kterou si užijete. Jestliže si rádi dáváte ovesné kaše, snídejte ovesné kaše. Bez pocitu viny si klidně usmažte míchaná vajíčka anebo si dopřejte celozrnný chléb s extra silnou vrstvou másla a pravého domácího jahodového džemu.

 

Ranní sladkosti povoleny

Chcete-li si dát dortík nebo sladší domácí moučník, dejte si ho. Máte před sebou celý den, ve kterém vás bude čekat velký výdej energie. U dortíků a dalších výrazných sladkostí si jen trochu pohlídejte množství a četnost. Když sníte každý den celý dort, zanechá to na vašem těle následky. Takže ano, snídaně jsou s drobnými omezeními.

 

Snídejte chytře

Chytrá snídaně je taková, která je doplněná o zdravé doplňky. Nejčastěji jde o zelený čaj, ovoce a zeleninu. Vitamíny a vláknina je pro vaše tělo prospěšná. Proto by neměla chybět.

 

Potěšte druhé

Nejste-li zrovna single, dopřejte dobrou snídani i vaší drahé polovičce anebo dětem. Všichni ocení, když vstanete o chvilku dřív a připravíte pro všechny snídani, třeba sladkou palačinku.

 

Jaké jsou snídaně?

Dobré snídaně mohou být různé – sypké, sladké, mastné ale také suché nebo kašoidní. Mezi mastné snídaně lze zařadit třeba míchaná vajíčka se slaninou, suchý je třeba chléb nebo pečivo s máslem a zavařeninou. Snídat můžete třeba párky, saláty, vajíčka natvrdo anebo naměkko, toasty s volským vokem. Fantazii se meze nekladou. Sladká snídaně je domácí nebo koupený moučník. Sypká snídaně jsou müsli nebo granola. A kašoidní snídaně? To jsou kaše všeho druhu.

Ovesná kaše jako základní jídlo dne lze více než doporučit. Když už si kaše nechcete vyrábět sami, určitě stojí za zvážení jejich nákup. Ideálně ve více chutích, abyste každý den mohli sáhnout po jiné.

Eva Nachtmannová
24. 6. 2022

Zpět na přehled

Odebírání novinek

Chcete-li dostávat informace o novinkách na svůj e-mail, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (20.7 + 1.5) *

Nahoru