Druhy cukrů: Řepný, třtinový, hroznový
Slazení potravin je spojené s člověkem od pravěku. Zatímco kdysi dávno si lidé museli vystačit s přirozenými sladidly, jako je třeba včelí med, postupem doby začali sladidla vyrábět. Nejtypičtějším produktem je cukr krystal. Pověstná kostka cukru je český vynález, který ve světě nemá obdoby.
Existuje celá řada cukrů, které lze použít v běžné stravě. Určitě je máte doma. Zaměřili jsme se na základní cukry, jako je řepný bílý a hnědý, moučkový, hroznový a třtinový. Posledními dvěma cukry doslazujeme některé naše kaše.
Vybrané druhy cukrů
Bílý cukr krystal
Moučkový cukr
Hnědý řepný cukr
Hroznový cukr
Třtinový cukr
Bílý cukr krystal
Cukr krystal (na 100 gramů obsahuje 400 kalorií) je bílý řepný cukr. Bílou barvu získá během rafinace při výrobě. Použití bílého cukru je univerzální. Je dané tím, že je chuťově neutrální. Krystalky cukru nehrudkovatí, tudíž se dobře odměřuje, váží, sype. Rovněž se dobře rozpouští ve vodě a dalších tekutinách. Cukr krystal se vyrábí z řepy.
Moučkový cukr
Moučkový cukr (na 100 gramů obsahuje 388 kalorií) je ve skutečnosti cukr krystal, který byl rozemletý na jemnou moučku a smíchaný s kukuřičnou moučkou, případně s bramborovým nebo pšeničným škrobem. Škroby se do cukrové moučky dávají, aby nezhrubl a tvoří zhruba tři procenta obsahu.
Hnědý řepný cukr
Hnědý cukr (na 100 gramů obsahuje 380 kalorií) je často zaměňován za třtinový, avšak zdání klame. Hnědý cukr je obarven melasou, která se do hnědého cukru přidává. Hnědý řepný cukr, jak je patrné z jeho názvu, se vyrábí z cukrové řepy.
Hroznový cukr
Méně rozšířený je hroznový cukr (na 100 gramů obsahuje 359 kalorií). Oproti klasickému cukru se hroznový cukr (též glukóza nebo dextróza) rychleji uvolňuje do krve, čímž poskytuje energie pro svaly a mozek. Hroznový cukr má povzbudivé účinky. Je vhodný každého, kdo potřebuje udržet soustředěnost. Balíček hroznového cukru by neměl chybět v každém autě, nebo u studentů učící se na zkoušku.
Třtinový cukr
Třtinový cukr (na 100 gramů obsahuje 390 kalorií) má zlatavou barvu a vyrábí se výhradně z cukrové třtiny. V cukrové třtině je melasa přirozenou součástí a je bohatá na minerály a vitamíny. Třtinový cukr se dělí na více druhů. Mezi známé druhy třtinového cukru patří demara, která se používá do míchaných nápojů, turbinado je světlejší a sladí se s ní káva nebo čaj. Nejtmavším typem třtinového cukru je muscovado. Třtinové cukry se pro svou výraznější chuť používají do ovocných salátů, výraznějších dezertů nebo do orientálních pokrmů.
Melasa je odpadní produkt vzniklý při zpracování třtiny na cukr. Melasa je rovněž výchozí surovinou rumů.
Oproti klasickému bílému cukru je třtinový cukr chutnější a má příjemnou vůni. Díky lehce karamelové chuti se jím sladí čaje a káva.
Třtinový cukr je zdravější než klasický bílý řepný. Přesto i pro něj platí, že se nemá nic přehánět a maximální doporučená denní dávka cukru by měla činit pro zdravou dospělou osobu maximálně 50 gramů.