Hledat
Menu

Nacházíte se zde: Úvod Blog Flapjack: Energií nabitá tyčinka

Flapjack: Energií nabitá tyčinka

Flapjack je pečená sytá tyčinka nejčastěji s ovocnou nebo ořechovou příchutí. Poskytuje vydatný zdroj energie. Ideální na cesty nebo tehdy, když se cítíte out-of-energy.
Eva Nachtmannová
28. 7. 2023

Flapjacky koupíte v běžném supermarketu, drogeriích, nebo ve specializovaných prodejnách zdravé výživy. Kdysi dávno se flapjacky v Česku prodávaly pod označením müsli tyčinka, postupně se název ustálil do podoby anglického flapjack. V tuzemských obchodech narazíte i na jiné názvy téhož jako je třeba cereal bar, oar bar nebo oat slice. Názvy pochází z Austrálie a Nového Zélandu). V USA a Kanadě je flapjack známější pod pojmem pancake.

 

Pečená tyčinka flapjack

Typický flapjack se peče z ovesných vloček, tuku, hnědého cukru a zlatého sirupu. Po upečení se nakrájí na čtverce nebo obdélníky. Do „těsta“ na flapjack přidejte řadu dalších surovin. Namátkou třeba ovoce, ořechy, rozinky, mouku, vejce.

Flapjack lze jíst samotný, nebo třeba s ovocem nebo jogurtem.

Recept na čokoládový flapjack s medem a ovocem

Ovesné vločky nasekáme na menší kousky, vypomůže vám tyčový sekáček. Klidně z vloček vytvořte drť připomínající mouku.

Rozpustíme máslo s cukrem a následně přimícháme do ovesných vloček, přidáme vejce. Bohatě stačí jedno vejce, více vajec flapjack vytvrdí a po upečení bude příliš tvrdý. Do směsi postupně zapracujeme med, nakrájené ovoce, čokoládu, ořechy.

Anlenia tip: Zdá-li se vám směs příliš hutná, přidejte mléko nebo třeba jablečný mošt. Případně zahustěte moukou.

Výslednou hmotu napěchujeme do formiček, případně vyválejte na plechu jako koláč. Pečeme zhruba 20 minut na 170°C ( horkovzdušné trouby 150°C). Po vychladnutí vyndáme z formiček, případně nakrájíme, pokud jsme těsto na flapjack vyváleli na plech.

Co je potřeba:

  • 500 g ovesných vloček
  • 120 g másla
  • 100 g třtinového cukru (i méně, podle chuti)
  • 1 lžíce medu
  • Ovoce (lze použít jednodruhové, ale klidně mix, fantazii se meze nekladou)
  • 6 čtverečků hořké čokolády
  • Podle chuti ořechy a semínka, rozinky, brusinky apod.
  • 1 vejce

 

Flapjacky ze Superkaší

Experimentování se meze nekladou, zaznělo výše v receptu na flapjack. V Anlenia.cz vyrábíme flapjacky z našich Superkaší. Nejoblíbenější Superkaše pro flapjacky je Superkaše Jablečný závin, do které přidáme třetinku až dvě jablečného moštu. Následně Superkaši Jablečný závin s moštem promícháme, vložíme do formiček a pečeme okolo 20 minut v horkovzdušné troubě na 150 stupňů Celsia. Výsledek je impozantní, chutný, zdravý, prostě úžasný.

Ať už si flapjack koupíte nebo upečete, stoprocentně si na něm vždycky pochutnáte.

Eva Nachtmannová
28. 7. 2023

Zpět na přehled

Odebírání novinek

Chcete-li dostávat informace o novinkách na svůj e-mail, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (17.7 + 49.7) *

Nahoru