Hledat
Menu

Nacházíte se zde: Úvod Blog Funkční potraviny

Funkční potraviny

Nejen dobré a pro člověka zdravé potraviny jsou trendem současnosti. Do jídelníčků přibyla nová fráze „funkční potraviny“. Co jsou funkční potraviny? Jak je zařadit do stravovacího režimu?
Eva Nachtmannová
4. 8. 2023

Funkční potraviny mají kladný vliv na zdraví díky zvýšenému obsahu vitamínů a minerálů, ale také vlákniny, žádoucích tuků a bílkovin. Z definice musí jít o potraviny, které se dají konzumovat jednotlivě jako běžné potraviny a tudíž nejde o práškovou nebo tabletovou formu. Ve funkčních potravinách musí být látky v množství větším, aby se o nich dalo mluvit jako o nutričně významném množství.

 

Zneužívání tvrzení

Protože jsou funkční potraviny předmětem byznysu, už nyní se zneužívají marketingem a reklamou. Hranice mezi informováním a klamání spotřebitele je tenká. Spotřebiteli jsou jsou podsouvány jedinečné zdravotní účinky dané potraviny, jejíž pravidelnou konzumací dosáhne prevence před určitou chorobou. Chce-li výrobce podobné tvrzení použít, předchází mu dlouhé a nákladné otestování daného výrobku v podobném procesu, jako je tomu u lékových studií.

 

Jak na funkční potraviny?

Smyslem výroby funkčních potravin je, že se významně zvýší obsah kladně působících látek, například vlákniny, bílkovin, vitamínů, minerálů. Kdybychom v Anlenia.cz chtěli namíchat vlákninovou bombu, tak do jedné kaše přidáme spolu s černým rybízem i čekankovou a jablečnou vlákninu. Vyvážíme-li poměr mezi rozpustnou a nerozpustnou vlákninu, vznikne funkční ovesná kaše s vysokým podílem vlákniny a vitamínu C.

Pouze mícháním vybraných surovin funkční potraviny ovšem nevznikají. Do hry se dostává šlechtění nebo odstranění určité složky. Třeba té, která způsobuje určitou alergii.

 

Druhy funkčních potravin

Mezi druhy funkčních potravin patří kysané mléčné výrobky, produkty s vyšším obsahem vlákniny, speciální tuky a potraviny pro snižování nadváhy.

 

Kysané mléčné výrobky

Do kategorie kysaných mléčných výrobků patří probiotické jogurty, kefíry nebo acidofilní mléka (ideálně bez řepného cukru). Kysané mléčné výrobky pomáhají tělu s funkcí střev a navíc patří mezi nejstarší funkční potraviny.

 

Zvýšený obsah vlákniny

Doporučená denní dávky vlákniny pro dospělého člověka je nejméně 30 gramů a je docela těžké toto množství každodenně získat z běžné stravy. Navíc s vědomím, že v jednom středně velkém jablku (150 gramů) jsou vlákniny tři gramy, je 30 gramů nadlidský výkon.

Zvýšená pozornost se nyní věnuje i rozpustné vláknině a beta-glukanům. Beta-glukany mají prokazatelný účinek na snižování hladiny cholesterolu v krvi lidí, kteří ji mají zvýšenou. Osobám s normální hladinou se cholesterol dále nesnižuje. Proto jsou vhodné výrobky z ovsa, prim tak hrají ovesné kaše, ovesné vločky, ovesné nápoje nebo cereální kaše.

Dobrou volbou jsou ovesné kaše s mixem semínek a ořechů, jako je třeba lněné semínko. To obsahuje navíc i vzácné n-3 nenasycené mastné kyseliny a antioxidanty lignanů. Rovněž inulin, který se získává z čekanky, je žádoucí zařadit do svého jídelníčku. Mezi pozitivní vlastnosti zmíněného inulinu je snížení použitého cukru a tuku v koncovém výrobku.

 

Speciální tuky

Pod speciálními tuky se ukrývají rostlinné steroly snižující hladinu cholesterolu v krvi. Tento předpoklad platí tehdy, když daný jedince podnikne významnou úpravu svého životním stylu. Namazáním tukového rohlíku z pšeničné mouky rostlinným máslem kýžené změny nedosáhne. Klíčové slovo je fytosterol, který se získává z rostlinných tuků.

Vzácné tuky obsahují kyselinu gama-linolenovou, které se získávají ze semen brutnáku nebo pupalky dvouleté. Jejich výhodou je prevence onemocnění srdce a cév. Pomáhájí rovněž ženám s tlumením projevů premenstruačního syndromu.

Rybí tuk je dalším dobrým příkladem speciálního tuku. V dobách našich prarodičů byl používaný pro vysoký obsah vitamínu D. V současnosti prochází renesancí především díky obsahu n3 nenasycených mastných kyselin (omega-3). N3 působí proti zánětlivým procesům a snižují vznik krevních sraženin.

 

Snižování nadváhy

Funkční potraviny umí rovněž snižovat nadváhu. Při hubnutí vedoucí ke snížení nadváhy je zapotřebí omezit příjem energie a zároveň vyvážit vysokou nutriční kvalitu. V Česku je polovina dospělé populace s nadváhou. Proto je snižování tělesné hmotnosti horkým tématem pro nejednoho výrobce zdravých potravin.

Při snižování nadváhy dochází k častým chybám, kdy v jídelníčku chybí bílkoviny, vitamíny, minerální látky a vláknina. O vhodném množství žádoucích tuků jakbysmet.

U redukční diety je třeba dbát na nízký obsah energie v daném výrobku, nízký obsah tuku, ale vyšší množství bílkovin. Uvedenou rovnici splňuje řada kysaných mléčných výrobků, které ostatně patří mezi funkční potraviny. V běžné maloobchodní síti lze koupit řadu vhodných potravin určených pro ty, kteří potřebují shodit nadbytečné kilogramy.

Eva Nachtmannová
4. 8. 2023

Zpět na přehled

Odebírání novinek

Chcete-li dostávat informace o novinkách na svůj e-mail, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (6.8 + 2.3) *

Nahoru