Hledat
Menu

Nacházíte se zde: Úvod Blog Glykemický index

Glykemický index

Pro hubnutí, libovolné dietě, ale i zdravé stravování je dobré sledovat glykemický index (GI) potravin a stravy.
Eva Nachtmannová
28. 10. 2022

Glykemický index (GI) potravin udává hladinu cukru v krvi po konzumaci libovolné potraviny. Čím prudčeji hladina cukru v krvi roste (zvýší se glykémie), tím je daná potravina méně vhodná pro redukci tělesné hmotnosti. Vedlejší aktivitou lidského organismu je vyplavování inzulinu, který brání v hubnutí, neboť ukládá tuk do těla.

Po prudkém nárůstu glykemie následuje rychlejší propad hladiny cukru v krvi, který může způsobit hypoglykémii. Ta se projeví podrážděnosti, nervozitou nebo pocitem hladu. Hypoglykémie vede k další konzumaci jídla, vesměs sladkého s cílem utišit nepříjemné pocity. A opět jde tělo do výkyvu.

Pro zdravé stravování, i když nehubnete, je dobré se vyhýbat potravinám s vysokou hodnotou glykemického indexu. I v tomto směru je dobré udržovat zlatou střední cestu.

 

Proč jíst potraviny s nízkým glykemickým indexem?

Nízkoglykemická strava je vhodná pro hubnutí, takže pokud držíte dietu, anebo chcete prostě jen zhubnout, jsou potraviny s nižším GI dobrou volbou.

Potraviny s nízkým GI podporují pocit sytosti. Sacharidy s nízkým glykemickým indexem se do krve vstřebávají pomaleji. Udržují stabilní hladinu cukru dlouhodobě a mezi jídly netrpíte tolik hlady. Tady je vhodné připomenout, že dobrou volbou mezi jídly jsou svačinky.

Potraviny s nízkým GI poznáte většinou tak, že jsou energeticky chudší, ale nutričně (výživově) bohatší.

Nízkoglykemické potraviny jsou bohaté na vlákninu a bílkoviny, proto jsou hojně zastoupeny zeleninou a luštěninami. Do nízkoglykemických potravin spadají i „nezdravé“ tučné potraviny nebo uzeniny.

Vysokoglykemické potraviny typicky zahrnují sladkosti, limonády a bílé pečivo.

Pro udržení stálého výkonu mozku při duševních aktivitách je dobré nevystavovat tento orgán glykemickým výkyvům. Při stresu je dobré jíst potraviny s nízkým GI. Potraviny s vysokým GI duševní zátěž fyziologicky umocní.

 

Kombinace potravin v jídle

Celkovou úroveň glykemického indexu ovlivňuje složení jídla. Je dobré sledovat i sacharidy, neboť se můžete snadno dostat k dalšímu extrému, který se označuje jako „glykemická nálož.“

Nejlepší možnou variantou je, aby váš celodenní jídelníček obsahoval kromě sacharidů i odpovídající podíl tuků a bílkovin.

 

Rozdělení potravin podle GI

Potraviny se dělí na tři stupně glykemického indexu, na nízký (GI je menší než 55 bodů, na střední (GI 56 až 69 bodů) a vysoký (GI vyšší 70 bodů).

Potraviny s nízkým GI (do 55)

Potraviny s tímto indexem jsou vhodné pro diabetiky a funkční redukční diety. Lze sem zařadit většinu ovoce a zeleniny, ořechy, tmavou rýži, černý chléb apod.

 

Potraviny se středním GI (od 56 do 69)

Potraviny se střední úrovní glykemického indexu jsou třeba banán, žitná mouka, celozrnný chléb, kuskus, džusy, zavařeniny.

 

Potraviny s vysokým GI (nad 70)

Potraviny s vysokým GI jsou zcela nevhodné pro diabetiky. Z běžných potravin sem patří například tolik oblíbené kukuřičné lupínky, vařené brambory, med, bramborové chipsy, glukóza nebo pivo. Pivo má GI úroveň stanovenou na 110.

Eva Nachtmannová
28. 10. 2022

Zpět na přehled

Odebírání novinek

Chcete-li dostávat informace o novinkách na svůj e-mail, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (45.2 + 38.0) *

Nahoru