Hledat
Menu

Nacházíte se zde: Úvod Blog Jak na snížení tělesné hmotnosti

Jak na snížení tělesné hmotnosti

Předtím než naběhnete do rambodílny a začnete dřít a shazovat jeden gram tuku za druhým, udělejte si revizi toho, co jíte, pijete a snídáte.
Eva Nachtmannová
16. 6. 2023

Snižovat tělesnou hmotnost můžete kdykoliv, kdy si zamanete. Abyste vaše snažení značně zefektivnili, vypořádejte se s níže uvedenými záludnostmi.

Pravidelná snídaně, absence sladkých limonád a alkoholu. To vše má příznivý vliv na vaši tělesnou hmotnost a mentální zdraví.

 

Snídejte pravidelně

Celodenní únava, zažívací potíže a problémy s obezitou. Těmto třem stavům se vyhnete tehdy, dodáte-li tělu hned po ránu správné živiny. Jedině tak nastartujete dobrou činnost zažívacího systému a zároveň podpoříte spalování tuků.

Každodenní snídaně vám pomůže nastartovat metabolismus. Zároveň se vyhnete únavě, která na vás padne během dne. Kdo snídá, vyhýbá se rovněž obezitě. Ta číhá právě na ty, kteří nesnídají nebo si první jídlo dne dopřávají nahodile.

Absence ranní snídaně vysílá tělu signál, aby energií šetřilo. Přijaté tuky si začne ukládat, zatímco by se jich normálně zbavilo.

Snídaně do hodiny od probuzení aktivuje v těle metabolický proces, který proměňuje přijaté potraviny za energii. To vše samozřejmě za podmínky, je-li snídaně nutričně vyvážena.

Uděláte dobře, když snídáte například cereálie nebo ovesné kaše obsahující betaglukany. U těch bylo prokázáno, že již tři gramy denně snižují hladinu cholesterolu v krvi. Kromě již zmíněných kaší představuje vhodnou snídani i jogurt s müsli a ovocem, celozrnné pečivo, případně cereálie s mlékem. Obloukem se vyhněte rannímu přísunu cukru a sladkého pečiva.

 

Slazené limonády

Pitím sladkých limonád tloustneme. Nově se ke konzumaci sladkých limonád přičítá i hloupnutí. Nejvíce trpí paměť dospívajících, kteří vypijí třikrát více limonád než jejich vrstevníci před dvaceti lety. Podle vědců z Univerzity v Los Angeles poškozuje paměť již jedna sklenice slazené limonády denně. Pakliže pijí sladké limonády starší lidé, mohou si tím přivodit demenci. Právě jedna sklenice denně má vliv na mozek, i na postavu.

 

Omezte spotřebu alkoholu

Spolehlivým zabijákem hubnutí je alkohol. Po jeho požití dokáže vytížit zažívací systém na takové obrátky, že tělu nezbývá čas na zpracování jídla. Tělo má pro trávení potravy připravenou určitou kapacitu, kterou mu snížíte právě požitím alkoholických nápojů. Organismu poté nezbývá nic jiného než se co nejrychleji vypořádat s odbouráním toxických látek, jenž se k alkoholu váží.

Jídlo zkonzumované společně s alkoholem se ukládá do tukových zásob. Alkohol z hlediska energie obsahuje prázdné kalorie. Nutriční hodnota jednoho gramu sacharidů nebo bílkovin má 17 kJ, gram tuku 37 kJ. Jeden gram čistého alkoholu obsahuje 29 kJ. Dvojka vína, půllitr desítky nebo dva panáky tvrdého alkoholu odpovídají vysokoenergetické svačině.

Eva Nachtmannová
16. 6. 2023

Zpět na přehled

Odebírání novinek

Chcete-li dostávat informace o novinkách na svůj e-mail, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (2.0 + 6.2) *

Nahoru