Hledat
Menu

Nacházíte se zde: Úvod Blog Jak se dělá kaše

Jak se dělá kaše

Vývoj nové kaše není jen tak. V Anlenii, řemeslném výrobci (nejen) ovesných kaší, o tom víme své. Projděme si jednotlivé fáze průzkumu a vývoje.
Eva Nachtmannová
9. 6. 2023

Vývoj nových produktů nebo služeb čehokoliv není jen tak. U ovesných kaší máme výhodu, že nejde o raketovou vědu. Jenže jak smíchat pár surovin tak, aby to vám, našim zákazníkům a zákaznicím chutnalo a zároveň byla nová kaše cenově dostupná a dobře se marketovala?

 

Průzkum konkurence

Ano, je to tak. První kroky při vývoji nových kaší vedou na webové stránky našich konkurentů. Díváme se, jaké druhy kaší a s jakými surovinami mají v nabídce. Konkurenční kaše do naší nabídky nepřeklápíme. V prostém kopírování nám brání podnikatelská hrdost a sekundárně ochranné známky. Přičemž oba uvedené argumenty považujeme za svaté. Za třetí nejsme vždy zajedno se složením. Ač se vyhýbáme nadměrnému slazení kaší cukrem, bramborový škrob do kaší nesypeme. Byť je po škrobu kaše více kašovější a částečně kaši osladí, neb má vysoký obsah sacharidů. V neposlední řadě je škrob levnější náhražka za cukr.

Proti prostému překlopení konkureční kaše brání též fakt, že neznáte její prodeje. Na e-shopu se může tvářit, jak moc je prodávaná a oblíbená, ale skutečnost bývá jiná.

Průzkum konkurence není povinnou součástí vývoje kaší. I když žádné kaše nevyvíjíme, provádíme monitoring konkurence průběžně dvakrát do roka, abychom věděli, co je na trhu.

 

Experimenty s chutí

Zkoušet nové chutě je nejzábavnější a zároveň nejdelší část. Vývoj bereme skutečně poctivě. Hlavní kritériem je, aby nám kaše chutnala. Není nic horšího, než prodej výrobku, který nechutná nikomu z „fabriky“. To se rovná malé katastrofě. Touto cestou v Anlenii rozhodně nejdeme. Jen při vývoji aktuální novinky Koko-Čoko ovesné kaše jsme vyzkoušeli na dva tucty různých kombinací různých druhů surovin a jejich vzájemných poměrů.

Jakmile máme dvě až tři úspěšné chutě, začíná fáze pravdy, jak označujeme nacenění kaší. Z prodejů Kaší X víme, že jednoduché recepty využívající vysoký podíl lyofilizovaného ovoce není pro mnoho zákazníků tím pravým ořechovým. Proto se snažíme stávající Kaše X změnit. Ano, přiznáváme útrpně, že jsme se v této kategorii značně přepočítali. Sypat kaši na hlavu si budeme případně v jiném příspěvku.

Jakmile máme kalkulaci, nebrání nám nic v cestě k zalistování kaše, napsání popisků, vytvoření etiket, nafocení obalů a nasazení do reklamních jednotek.

Mezi prvotním nápadem na novou recepturu až po její dotažení a nasazení do prodeje uplynou často týdny až měsíce. Nestavíme rychlost na první místo. Do prodeje dáváme kaše, které jsou z našeho pohledu dotažené.

Eva Nachtmannová
9. 6. 2023

Zpět na přehled

Odebírání novinek

Chcete-li dostávat informace o novinkách na svůj e-mail, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (38.9 + 45.8) *

Nahoru