Předsevzetí? Letos naposledy, příště kdykoliv během roku
29. 12. 2023
Vánoce, stres a touha po dokonalosti
22. 12. 2023
Dárky na Vánoce
15. 12. 2023
Nejlepší ovesná kaše je taková, která vám chutná. Jak napovídá titulek článku, vaše kaše bude obsahovat ovesné vločky. Domácí ovesné kaše obsahují celou řadu surovin, které vám chutnají. Kromě ingrediencí souvisí s ovesnými kašemi i způsob jejich výroby, které lze zapéct, nechat naložené ve vodě přes noc anebo si zkrátka a jednoduše připravit kaši instantní.
Výroba ovesné kaše má plno zákoutí a jasných pravidel. Prozkoumejme společně, jak udělat ovesnou kaši.
Recept na ovesné kaše
Pečená ovesná kaše
Kaše z ovesných vloček
Ovesná kaše přes noc
Ovesná kaše s mlékem
Ovesná kaše instantní
Na internetu naleznete velké množství receptů na ovesné kaše. Do ovesných vloček nasypte vše, co vám chutná. Popusťte fantazii. Aby vámi vyrobená ovesná kaše nepřipomínala dort kočičky a pejska, snažte se dělat jednodruhové kaše. Ovesnou kaši s chilli papričkami a hrstí lyofilizovaného ovoce bychom asi jíst nechtěli.
Naše oblíbená kaše je standardní s ovesnými vločkami, do kterých nalijeme vroucí vodu (v poměru jeden díl vloček a dva díly vody) a vmícháme dvě nebo tři čajové lžičky džemu. Necháme pár minut odstát a dobrá kaše je na světě. Snadno a rychle vyrobená.
Ovesnou kaši s džemem doporučujeme vyzkoušet.
Pečená, někdy též zapečená, ovesná kaše se v mnohém podobá müsli. Pro praktickou výrobu je dobré použít vyšší pekáč, který předtím zlehka vymastíte máslem nebo olejem.
Pro snazší výrobu nasypte do velké mísy jedno balení ovesných vloček a přidejte celou řadu surovin, které vám chutnají. My v Anlenii přidáváme rozmačkaný banán, nastrouhané jablko, mletý kokos a rozinky. V míse pečlivě promísíme a vsypeme do pekáče. Směs posypeme mletou skořicí. Pekáč dáme do rozehřáté trouby na 190 °C a pečeme zhruba 20 minut. Po deseti minutách směs promícháme.
Před podáváním zalijeme pečenou ovesnou kaši teplým mlékem.
Ovesná kaše se vyrábí z ovesných vloček. Je možné si ovesné vločky koupit samotné, anebo třeba ve směsi se sušeným mlékem a hroznovým cukrem.
Pro ovesné kaše existují dva způsoby, jak upravit vločky. Jednak je můžete využít celé anebo je podrtit, pomlít. K drcení využijte nůž s prkénkem, anebo elektrický sekáček. Pro ovesné kaše dobré, když jsou vločky nadrcené jako hrubá mouka.
Pro zjemnění ovesných vloček se doporučuje nechat ovesné vločky přes noc ve vodě nebo v mléce. Mnohdy stačí namočit ovesné vločky hodinu před jejich konzumací.
Mléko dodá ovesné kaši „krupičkový“ nádech. Mezi ryzími „kašomily“ se vedou vášnivé diskuse o tom, zda ovesnou kaši zalít vodou nebo mlékem. Nebuďme vyhranění a připravujme si kaše podle aktuální chuti. Do misky s ovesnou kaší a dalšími přísadami (třeba rozinky a skořice) nalijte vroucí mléko. Rozmíchejte, nechte chvilku odstát a snídaňová kaše je hotová.
Instantní ovesná kaše je skvělý pomocník. Přípravu zvládne hravě i větší dítě, stačí zalít vodou nebo mlékem, promíchat a lze podávat. Na trhu si lze koupit celou řadu instantních ovesných kaší. Při jejich koupi je vhodné sledovat především přidané cukry a vlákninu. Cukrů by mělo být méně, vlákniny více. Přidaným cukrem myslíme všechny cukry, které jsou do instantní kaše přimíchány navíc.
Výrobci kaší objem přidaných cukrů zcela úmyslně neuvádí samostatně ve složení, ale jen v energetické tabulce. V Anlenia.cz přidané cukry, v naším případě především hroznový, třtinový a kokosový cukr, uvádíme zvlášť.
Přečetli jste si vyčerpávající přehled na výrobu jednoduchých ovesných kaších.
2016 - 2024 Anlenia.cz - řemeslný výrobce zdravé výživy a potravin. Všechna práva vyhrazena.