Matcha: Ultra zdravý japonský zelený čaj
10. 11. 2023
Skladování potravin
3. 11. 2023
Prodlužte si život
27. 10. 2023
Mouka, máslo, cukr a ovoce. Hodně ovoce. To jsou čtyři základní ingredience pro krambl, ovocného koláče, který upeče i naprostý začátečník.
Krambl vznikl z nouze během druhé světové války ve Velké Británii, kdy nebylo dost surovin na plnohodnotný koláč. Crumble, jak zní krambl v původním slova smyslu pocházející z angličtiny, je jednoduchý pečený dezert.
Pro ovoce do kramblu využijte libovolné ovoce, které máte ve svém dosahu. Nejlepší je drobné ovoce jako jsou borůvky, jahody, maliny, ostružiny nebo rybíz. Krambl připravíte rovněž z broskví, jablek, hrušek, manga nebo švestek. Kromě čerstvého ovoce lze využít i sušené, lyofilizované ovoce.
Nebojte se ovoce různě kombinovat. Vyzkoušejte jednodruhový ovocný krambl, stejně jako mix z několika druhů ovoce, které vám vyroste v létě na zahrádce.
Pamatujte, že dobrý krambl dělají tři věci - předehřátá trouba, ovoce a drobenka.
Předehřejte troubu na 190 °C, plech nechte rozpálit na mřížce uložené ve středu trouby.
Ovoce nakrájejte na malé kousky. Drobné ovoce jako jsou maliny, ostružiny nebo borůvky krájet nemusíte, jahody rozkrojte napůl, lépe se prohřejí a propečou. Následně rozkrájené ovoce vložte do rendlíku kam přidejte koření, cukr a pomerančovou kůru. Zvolna zahřejte a nechte na malém plameni probublat dalších deset minut. Nechte vychladnout.
Následně ovoce vložte do středně velké zapékací nádoby.
Pro drobenku použijte mouku, koření, špetku soli a máslo. Všechny drobenkové suroviny rozmixujte na hrudky a následně vmíchejte cukr. Drobenkou posypte ovoce. Následně pečte 25 minut.
Anlenia tip: Do drobenky přidejte špetku soli, vyniknou tím ostatní chutě.
Po upečení krambl vyjměte a nechte pár minut odpočinout. Podávejte se smetanou, řeckým jogurtem nebo zmrzlinou.
350 g ovoce
1 balení koření
Pomerančová kůra
50 g krupicový cukr
40% hustá smetana ke šlehání (též lze použít zmrzlinu nebo řecký jogurt)
200 g mouka celozrnná
¼ sáčku perníkové koření
Sůl
100 g máslo
100 g třtinový cukr
Anlenia tip: Zakysaná smetana a krambl? Rozhodně vyzkoušejte. Do upečeného kramblu doplňte kromě zmíněné smetany, zmrzlinu nebo řecký jogurt. Vámi upečený dezert obohatí krémovostí.
Variaci na krambl je nespočet. Jeho výhoda tkví v jednoduchosti a rychlosti, s kterým ho upečete. I nezvaná návštěva si přijde na své, pokud chvíli posečká, než tento dezert připravíte a upečete.
2016 - 2023 Anlenia.cz - řemeslný výrobce zdravé výživy a potravin. Všechna práva vyhrazena.