Hledat
Menu

Nacházíte se zde: Úvod Blog Letní koláč krambl

Letní koláč krambl

Krambl je ovocný koláč jehož zvládnutí zvládne i naprostý začátečník. S přicházejícím létem je dobré naučit se přípravu tohoto snadného koláče.
Eva Nachtmannová
2. 6. 2023

Mouka, máslo, cukr a ovoce. Hodně ovoce. To jsou čtyři základní ingredience pro krambl, ovocného koláče, který upeče i naprostý začátečník.

Jak vznikl krambl?

Krambl vznikl z nouze během druhé světové války ve Velké Británii, kdy nebylo dost surovin na plnohodnotný koláč. Crumble, jak zní krambl v původním slova smyslu pocházející z angličtiny, je jednoduchý pečený dezert.

 

Drobné ovoce

Pro ovoce do kramblu využijte libovolné ovoce, které máte ve svém dosahu. Nejlepší je drobné ovoce jako jsou borůvky, jahody, maliny, ostružiny nebo rybíz. Krambl připravíte rovněž z broskví, jablek, hrušek, manga nebo švestek. Kromě čerstvého ovoce lze využít i sušené, lyofilizované ovoce.

Nebojte se ovoce různě kombinovat. Vyzkoušejte jednodruhový ovocný krambl, stejně jako mix z několika druhů ovoce, které vám vyroste v létě na zahrádce.

 

Základní recept na krambl

Pamatujte, že dobrý krambl dělají tři věci - předehřátá trouba, ovoce a drobenka.

Trouba

Předehřejte troubu na 190 °C, plech nechte rozpálit na mřížce uložené ve středu trouby.

Ovoce

Ovoce nakrájejte na malé kousky. Drobné ovoce jako jsou maliny, ostružiny nebo borůvky krájet nemusíte, jahody rozkrojte napůl, lépe se prohřejí a propečou. Následně rozkrájené ovoce vložte do rendlíku kam přidejte koření, cukr a pomerančovou kůru. Zvolna zahřejte a nechte na malém plameni probublat dalších deset minut. Nechte vychladnout.

Následně ovoce vložte do středně velké zapékací nádoby.

Drobenka

Pro drobenku použijte mouku, koření, špetku soli a máslo. Všechny drobenkové suroviny rozmixujte na hrudky a následně vmíchejte cukr. Drobenkou posypte ovoce. Následně pečte 25 minut.

Anlenia tip: Do drobenky přidejte špetku soli, vyniknou tím ostatní chutě.

Po upečení krambl vyjměte a nechte pár minut odpočinout. Podávejte se smetanou, řeckým jogurtem nebo zmrzlinou.

Suroviny

350 g ovoce
1 balení koření
Pomerančová kůra
50 g krupicový cukr
40% hustá smetana ke šlehání (též lze použít zmrzlinu nebo řecký jogurt)

Drobenka

200 g mouka celozrnná
¼ sáčku perníkové koření
Sůl
100 g máslo
100 g třtinový cukr

Anlenia tip: Zakysaná smetana a krambl? Rozhodně vyzkoušejte. Do upečeného kramblu doplňte kromě zmíněné smetany, zmrzlinu nebo řecký jogurt. Vámi upečený dezert obohatí krémovostí.

Variaci na krambl je nespočet. Jeho výhoda tkví v jednoduchosti a rychlosti, s kterým ho upečete. I nezvaná návštěva si přijde na své, pokud chvíli posečká, než tento dezert připravíte a upečete.

Eva Nachtmannová
2. 6. 2023

Zpět na přehled

Odebírání novinek

Chcete-li dostávat informace o novinkách na svůj e-mail, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (39.0 + 14.4) *

Nahoru