Hledat
Menu

Nacházíte se zde: Úvod Blog Kvetoucí čaj

Kvetoucí čaj

Kvetoucí čaje byly původně určeny pro čínský císařský dvůr, aby pobavili šlechtu. Postupně se staly vyhledávanou čajovou specialitou.
Eva Nachtmannová
30. 9. 2022

Zázrak jménem kvetoucí čaj. Vrcholné řemeslné dílo čínských pěstitelů čajovníku. Malá kulička čajových lístků se po zalití vroucí vodou promění v krásnou čajovou vílu, květinu. Kvetoucím čajům se též říká vázané čaje.

 

Původ kvetoucích čajů

Speciálně zpracované čaje pochází z čínských provincií, kde se vyrábějí z prvotřídního výběrového čínského čajovníku. Podmínkou jsou bílé nebo zelené čaje, často jsou to čaje z provincie Yunnan. Sklizeň čajových lístků probíhá časně z rána. Následně jsou lístky ručně vázány do výsledné podoby. Podmínkou pro vázání je květina, to proto, aby mohl být čaj označen jakou kvetoucí.

Pro efekt kvetení se do čajových lístků vmotá květ nějaké rostliny. Hojně se využívá jasmín, lilie, chryzantémy, měsíček, osmanthus, vonokvětka nebo ibišek. Každý květ má charakteristický profil, barvu a vůni, proto jsou kvetoucí čaje tak oblíbené. Dokážou překvapovat i otrlé čajomilce.

 

Vykvetení do krásy

Kvetoucí čaj nabízí kromě prvotřídní chuti i potěchu pro oko. Během několika desítek vteřin do zalití vroucí vodou krásně vykvete. Zázrak přírody a lidského umu. Na začátku malá kulička, na konci úžasná čajová květina, která vykvetla do krásy.

Kromě vizuálního efektu mají kvetoucí čaje v záloze i jemnou vůni, která při pití neruší, ale jemně rozvíjí chuť.

Po svázání všech potřebných surovin se „kulička“ suší. Po usušení vypadá nevábně, prostě ošklivé káčátko, ze kterého se později stane ušlechtilá labuť.

Anlenia tip: Kvetoucí čaje nabízíme v naší čajové sekci pod názvem Anlenia Kvetoucí čaj.

 

Příprava kvetoucího čaje

Připravit si kvetoucí čaj je snadná záležitost. Hlavní roli hraje teplota vody, která by měla být 70 až 80 stupňů Celsia. Druhý faktor záleží na délce louhování. Při ignorování doporučené teploty vody i délky louhování hrozí reálné riziko, že čaj ztrpkne a bude nepitelný. Proto je vhodné disponovat i teploměrem a stopkami.

Aby efekt rozkvetení čaje vynikl nejvíce, podávají se kvetoucí čaje ve skleničce nebo průhledných „skleněnkách“ skleněných džbáncích určených pro sypané čaje.

Výhodou je opakované zalití kvetoucího čaje – některé čaje se mohou zalít i pětkrát, aniž by ztratili svou chuť. Byť při každém zalití se chuť mění a její kvalita postupně snižuje. I netrénovaný čajomilec pozná rozdíl mezi prvním a sedmým nálevem.

Romantické názvy čajových květů zní například Sluneční paprsek, Srdce k srdci nebo Kráska v růžovém. Fantazie v názvech vázaných čajů se meze nekladou.

Anlenia tip: Využijte kvetoucí čaj jako příjemnou dekoraci. Po vypití všech čajových nálevů vložte čajový květ do studené vody a užijte si jeho krásou po několik dalších dnů, během nichž zcela vybledne.

Eva Nachtmannová
30. 9. 2022

Zpět na přehled

Odebírání novinek

Chcete-li dostávat informace o novinkách na svůj e-mail, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (48.9 + 9.5) *

Nahoru