Hledat
Menu

Nacházíte se zde: Úvod Blog Matcha: Ultra zdravý japonský zelený čaj

Matcha: Ultra zdravý japonský zelený čaj

Matcha je práškový zelený čaj, který ač pochází z Číny, je nejčastěji spojován s Japonskem. Obsahuje celou řadu vitamínů a minerálů. Jeden šálek matchy vydá za deset šálků zeleného čaje.
Eva Nachtmannová
10. 11. 2023

Čaj matcha má lehce nahořklou chuť a zářivě zelenou barvu. Je bohatý na antioxidanty. Vyrábí se z listů rostlin Camellia sinensi, z něhož se vyrábí i tradiční zelené čaje.

 

Čaj, koktejly, koření

Matcha má široké použití. Jemný zelený prášek se dá snadno rozmíchat ve vroucí vodě a vypít, ale slouží i jako přísada do různých koktejlů, slaného pečiva nebo jako koření.

 

Rozdíl mezi matcha a zeleným čajem

I když je matcha zelený čaj pocházející ze stejné rostliny, čajovníku lékařského, liší se především výrobním postupem a obsahem minerálů a vitamínů A, C, E v konečném výrobku. Matcha obsahuje až 30 procent vlákniny. Zelený čaj se nejčastěji prodává jako sypaný, tj. jeho lístky se usuší, pro matchu se čajové lístky rozdrtí na jemný prášek.

Zelený čaj a matcha mají odlišné výživové hodnoty. Matcha obsahuje vyšší koncentraci klíčových antioxidantů a živin.

Matcha pomáhá při soustředění a energii uvolňuje po dobu od tří do šesti hodin. Šálek matcha čaje odpovídá zhruba deseti šálkům běžného zeleného čaje.
 

Zdravotní přínosy matcha čaje

Mezi hlavní zdravotní benefity čaje matcha je prevence proti některým druhům rakoviny a cukrovky. Matcha snižuje rizika srdečních onemocnění, pomáhá proti depresi a chrání mozkové funkce. Prostřednictvím aminokyseliny L-theanin zklidňuje mysl a tělo. Matcha pomáhá udržet normální krevní tlak a normální hladinu cukru v krvi.

 

Jak připravit matchu?

Příprava matchy je snadná a rychlá. Nejlépe přes sítko prosejte jednu až dvě čajové lžičky matcha čaje do šálku. Posléze přilijte zhruba 80 mililitrů horké vody, nejlépe těsně před bodem varu. Vodu s matchou prošlehejte dokud čaj nezpění. Poté je matcha připravená k pití.

Hustší matcha čaj připravíte stejným způsobem, jen přidáte o lžičku navíc a snížíte vodu na polovinu. A naopak, řidší nálev připravíte s méně matcha čajem a více vody. Vše je otázkou chuti a touhy po experimentování.

Eva Nachtmannová
10. 11. 2023

Zpět na přehled

Odebírání novinek

Chcete-li dostávat informace o novinkách na svůj e-mail, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (22.2 + 16.6) *

Nahoru