Matcha: Ultra zdravý japonský zelený čaj
10. 11. 2023
Skladování potravin
3. 11. 2023
Prodlužte si život
27. 10. 2023
Zdravá výživa se odvíjí od makroživin, tak mikroživin, mezi které se řadí vitamíny, minerály a stopové prvky.
Vitamíny nedokáže lidské tělo samo vyrobit, proto je přijímá v potravě. Vitamíny se dělí na rozpustné ve vodě a rozpustné v tucích.
Vitamín C a veškeré vitamíny B jsou rozpustné ve vodě. Kladem je, že se jimi nelze předávkovat. Vyšší hladiny těchto vitamínů tělo vyloučí močí.
Vitamíny rozpustné v tucích jsou A, D, E, K. Při nadměrné konzumaci se ukládají v těle a lze se jimi předávkovat.
Minerály, též minerální látky, jsou chemické prvky, nutné pro nezbytné správné fungování živého organismu. Minerály se dělí na makroprvky (třeba draslík, horčík, fosfor, sodík, vápník) a na stopové prvky (jód, mangan, kobalt, selen, zinek, železo).
Rozdíl mezi makroprvky a stopovými prvky je v jejich obsahu na kilogram živé váhy organismu. Makroprvky jsou látky s vyšším výskytem než 50 miligramů na kilogram živého organismu. Stopové prvky jsou poté nižší než 50 miligramů na kilogram živé hmotnosti.
Živina | Funkce | Významný zdroj | |
---|---|---|---|
Vitamin A | přispívá k udržení normálního stavu pokožky a zraku, funkci imunitního systému | játra mladých zvířat, tuňák, vejce, tvrdý sýr | |
Karoteny | provitamin vitaminu A (vitamin A se z něj tvoří) | mrkev, rajčata, listová zelenina | |
Vitamin D | přispívá k normálnímu využití vápníku a fosforu, udržení normálního stavu kostí a zubů, činnosti svalů, imunitního systému | tresčí játra, ryby, vejce | |
Vitamin E | pomáhá ochraně buněk jako antioxidant | ořechy, slunečnicová semena | |
Vitamin K | přispívá k normální srážlivosti krve a k udržení normálního stavu kostí | zelená listová zelenina, brokolice, květák | |
Thiamin (vitamin B1) | podporuje normální látkovou přeměnu živin na energii, činnosti nervové soustavy, psychické činnosti a činnosti srdce | kvasnice, maso, luštěniny, celozrnné obiloviny | |
Riboflavin (vitamin B2) | přispívá k normální látkové přeměně živin na energii, činnosti nervové soustavy, udržení normálního stavu sliznic a pokožky, stavu zraku a metabolismu železa | kvasnice, játra mladých zvířat, vejce, mléčné výrobky | |
Niacin (vitamin B3) | přispívá k normální látkové přeměně živin na energii, činnosti nervové soustavy, psychické činnosti, udržení normálního stavu sliznic a pokožky, přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání | maso, celozrnné obiloviny, kvasnice | |
Pyridoxin (vitamin B6) | podílí se na normální látkové přeměně živin na energii, metabolismu bílkovin a glykogenu, činnosti nervové soustavy, psychické činnosti, tvorbě červených krvinek, funkci imunitního systému, snížení míry únavy a vyčerpání, přispívá k regulaci hormonální aktivity | maso, luštěniny, kvasnice | |
Kyselina listová (folát, vitamin B9) | podílí se na normální krvetvorbě, funkci imunitního systému, psychické činnosti, snížení míry únavy a vyčerpání, přispívá k růstu zárodečných tkání během těhotenství | játra mladých zvířat, luštěniny, listová zelenina | |
Kobalamin (vitamin B12) | přispívá k normální činnosti nervové soustavy, tvorbě červených krvinek, normální funkci imunitního systému a látkové přeměně živin na energii | játra mladých zvířat, vejce, maso, mléčné výrobky | |
Vitamin C | přispívá k udržení normální funkce imunitního systému, tvorbě kolagenu pro normální funkci kostí, chrupavek, dásní, kůže a zubů, přispívá k normální látkové přeměně živin na energii, činnosti nervové soustavy, psychické činnosti, přispívá k ochraně buněk jako antioxidant, přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání, zvyšuje vstřebávání železa | černý rybíz, paprika, kiwi, citrusy, brambory | |
Vápník | potřebný pro udržení normálního stavu kostí a zubů, přispívá k normální srážlivosti krve, činnosti svalů, funkci nervových přenosů | mléko a mléčné výrobky, brukvovitá zelenina, sardinky s kostmi, mák | |
Fosfor | přispívá k udržení normální látkové přeměny živin na energii, stavu kostí a zubů | mléko a mléčné výrobky, luštěniny, maso, vejce, olejnatá semena a ořechy | |
Draslík | napomáhá normální činnosti nervové soustavy, svalů a udržení normální hladiny krevního tlaku | luštěniny, ořechy, zelenina a ovoce | |
Sodík | snížená konzumace přispívá k udržení normálního krevního tlaku | sůl a potraviny obsahující sůl, přídatné látky se sodíkem či minerální vody obsahující vysoké množství sodíku | |
Hořčík | podporuje normální psychickou činnost, snížení míry únavy a vyčerpání, udržení normálního stavu kostí a zubů a činnosti svalů | ořechy, olejnatá semena, kakao, celozrnné obiloviny | |
Železo | přispívá k normální krvetvorbě, přenosu kyslíku v těle a ke snížení míry únavy a vyčerpání | játra mladých zvířat, maso | |
Jód | podílí se na normální činnosti nervové soustavy, udržení normálního stavu pokožky a normální činnosti štítné žlázy | ryby a plody moře, mléko a mléčné výrobky | |
Zinek | přispívá k normální látkové přeměně živin, udržení normálního stavu pokožky, vlasů, nehtů, kostí, zraku | maso, tvrdý sýr, vejce | |
Selen | podporuje udržení normálního stavu vlasů, nehtů, funkci imunitního systému, činnosti štítné žlázy, ochranu buněk jako antioxidant, přispívá k normální spermatogenezi | mořské ryby |
Zdroj: Národní zdravotnický informační portál
2016 - 2023 Anlenia.cz - řemeslný výrobce zdravé výživy a potravin. Všechna práva vyhrazena.