Hledat
Menu

Nacházíte se zde: Úvod Blog Mikroživiny

Mikroživiny

Vitamíny a minerály. Mikroživiny. Potřebujeme je přijímat v potravě v malém množství pro kvalitní tělesný růst a udržení zdraví.
Eva Nachtmannová
1. 9. 2023

Zdravá výživa se odvíjí od makroživin, tak mikroživin, mezi které se řadí vitamíny, minerály a stopové prvky.

 

Vitamíny

Vitamíny nedokáže lidské tělo samo vyrobit, proto je přijímá v potravě. Vitamíny se dělí na rozpustné ve vodě a rozpustné v tucích.

Vitamín C a veškeré vitamíny B jsou rozpustné ve vodě. Kladem je, že se jimi nelze předávkovat. Vyšší hladiny těchto vitamínů tělo vyloučí močí.

Vitamíny rozpustné v tucích jsou A, D, E, K. Při nadměrné konzumaci se ukládají v těle a lze se jimi předávkovat.

 

Minerály a stopové prvky

Minerály, též minerální látky, jsou chemické prvky, nutné pro nezbytné správné fungování živého organismu. Minerály se dělí na makroprvky (třeba draslík, horčík, fosfor, sodík, vápník) a na stopové prvky (jód, mangan, kobalt, selen, zinek, železo).

Rozdíl mezi makroprvky a stopovými prvky je v jejich obsahu na kilogram živé váhy organismu. Makroprvky jsou látky s vyšším výskytem než 50 miligramů na kilogram živého organismu. Stopové prvky jsou poté nižší než 50 miligramů na kilogram živé hmotnosti.

 

Přehled živin, jejich funkcí a významných zdrojů

Živina Funkce Významný zdroj  
Vitamin A přispívá k udržení normálního stavu pokožky a zraku, funkci imunitního systému játra mladých zvířat, tuňák, vejce, tvrdý sýr
Karoteny provitamin vitaminu A (vitamin A se z něj tvoří) mrkev, rajčata, listová zelenina
Vitamin D přispívá k normálnímu využití vápníku a fosforu, udržení normálního stavu kostí a zubů, činnosti svalů, imunitního systému tresčí játra, ryby, vejce
Vitamin E pomáhá ochraně buněk jako antioxidant ořechy, slunečnicová semena
Vitamin K přispívá k normální srážlivosti krve a k udržení normálního stavu kostí zelená listová zelenina, brokolice, květák
Thiamin (vitamin B1) podporuje normální látkovou přeměnu živin na energii, činnosti nervové soustavy, psychické činnosti a činnosti srdce kvasnice, maso, luštěniny, celozrnné obiloviny
Riboflavin (vitamin B2) přispívá k normální látkové přeměně živin na energii, činnosti nervové soustavy, udržení normálního stavu sliznic a pokožky, stavu zraku a metabolismu železa kvasnice, játra mladých zvířat, vejce, mléčné výrobky
Niacin (vitamin B3) přispívá k normální látkové přeměně živin na energii, činnosti nervové soustavy, psychické činnosti, udržení normálního stavu sliznic a pokožky, přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání maso, celozrnné obiloviny, kvasnice
Pyridoxin (vitamin B6) podílí se na normální látkové přeměně živin na energii, metabolismu bílkovin a glykogenu, činnosti nervové soustavy, psychické činnosti, tvorbě červených krvinek, funkci imunitního systému, snížení míry únavy a vyčerpání, přispívá k regulaci hormonální aktivity maso, luštěniny, kvasnice
Kyselina listová (folát, vitamin B9) podílí se na normální krvetvorbě, funkci imunitního systému, psychické činnosti, snížení míry únavy a vyčerpání, přispívá k růstu zárodečných tkání během těhotenství játra mladých zvířat, luštěniny, listová zelenina
Kobalamin (vitamin B12) přispívá k normální činnosti nervové soustavy, tvorbě červených krvinek, normální funkci imunitního systému a látkové přeměně živin na energii játra mladých zvířat, vejce, maso, mléčné výrobky
Vitamin C přispívá k udržení normální funkce imunitního systému, tvorbě kolagenu pro normální funkci kostí, chrupavek, dásní, kůže a zubů, přispívá k normální látkové přeměně živin na energii, činnosti nervové soustavy, psychické činnosti, přispívá k ochraně buněk jako antioxidant, přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání, zvyšuje vstřebávání železa černý rybíz, paprika, kiwi, citrusy, brambory
Vápník potřebný pro udržení normálního stavu kostí a zubů, přispívá k normální srážlivosti krve, činnosti svalů, funkci nervových přenosů mléko a mléčné výrobky, brukvovitá zelenina, sardinky s kostmi, mák
Fosfor přispívá k udržení normální látkové přeměny živin na energii, stavu kostí a zubů mléko a mléčné výrobky, luštěniny, maso, vejce, olejnatá semena a ořechy
Draslík napomáhá normální činnosti nervové soustavy, svalů a udržení normální hladiny krevního tlaku luštěniny, ořechy, zelenina a ovoce
Sodík snížená konzumace přispívá k udržení normálního krevního tlaku sůl a potraviny obsahující sůl, přídatné látky se sodíkem či minerální vody obsahující vysoké množství sodíku
Hořčík podporuje normální psychickou činnost, snížení míry únavy a vyčerpání, udržení normálního stavu kostí a zubů a činnosti svalů ořechy, olejnatá semena, kakao, celozrnné obiloviny
Železo přispívá k normální krvetvorbě, přenosu kyslíku v těle a ke snížení míry únavy a vyčerpání játra mladých zvířat, maso
Jód podílí se na normální činnosti nervové soustavy, udržení normálního stavu pokožky a normální činnosti štítné žlázy ryby a plody moře, mléko a mléčné výrobky
Zinek přispívá k normální látkové přeměně živin, udržení normálního stavu pokožky, vlasů, nehtů, kostí, zraku maso, tvrdý sýr, vejce
Selen podporuje udržení normálního stavu vlasů, nehtů, funkci imunitního systému, činnosti štítné žlázy, ochranu buněk jako antioxidant, přispívá k normální spermatogenezi mořské ryby

Zdroj: Národní zdravotnický informační portál

Eva Nachtmannová
1. 9. 2023

Zpět na přehled

Odebírání novinek

Chcete-li dostávat informace o novinkách na svůj e-mail, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (39.2 + 10.4) *

Nahoru