Předsevzetí? Letos naposledy, příště kdykoliv během roku
29. 12. 2023
Vánoce, stres a touha po dokonalosti
22. 12. 2023
Dárky na Vánoce
15. 12. 2023
Müesli vymyslel švýcarský lékař Maximilian Bircher-Benner začátkem 20. století pro své nemocniční pacienty. Důraz kladl na stravu bohatou na čerstvé ovoce a zeleninu. Podobné jídlo sám jedl při jedné ze svých vysokohorských túr ve švýcarských Alpách. O sto let později se müsli dostalo do běžného jídelníčku Američanů a Evropanů. Globálně převládá především „nezdrav験 müsli, které je zbytečně dochucováno cukrem.
Müsli se připravuje ve dvou variantách – suché a mokré.
Suché müsli je směs ovesných vloček, ovoce (čerstvého, sušeného nebo lyofilizovaného), ořechů, oříšků a semínek.
Mokré neboli čerstvé müsli je původní receptura, která se připravuje z předem namočených ovesných vloček a najemno nastrouhaného jablka. Do namočených vloček lze přidat nezměrně druhů ovoce nebo zeleniny. Záleží jen na vaší chuti a fantazii. Jediným omezením čerstvého müsli s jablkem je mléko, které se strouhaným jablkem reaguje srážením působením jablečných kyselin.
V obou variantách mohou být v müsli místo ovesných vloček i další obilninové vločky – pšeničné, žitné nebo třeba ječné.
Müsli doznalo v posledních desetiletích inovací, které spočívají v zapečení ovesných nebo jiných vloček. Snadné zapečení ovesných vloček zvládne každý, kdo má horkovzdušnou troubu. Zapékání vloček má svá pravidla. Ovesné vločky se rády připalují, proto byste měli zapékání müsli věnovat zvýšenou pozornost. Zapečené vločky zvyšují energii a obsahují tuky, které jsou obsažené v přidaném oleji.
V Anlenia jsme zastánci jednoduchých receptur a müsli nezapékáme. Nabízíme suchou směs, kterou je snadné zavodnit přilitím vody, mléka nebo ovocné šťávy, třeba jablečného moštu.
Připravili jsme pro vás nezapečené, původní suché müsli, které připravujeme pod označením Anlenia Švedské müsli s lyofilizovaných ovocem. Švédské müsli je bez přidaného cukru a sušeného mléka. Obsahuje pouze ovesné vločky a lyofilizované ovoce, nejčastěji jahody, červený a černý rybíz, maliny a višně.
Anlenia tip: Švédské müsli nejlépe chutná prolité vroucí vodou, která vločky a lyofilizované ovoce namočí a zvětší objem. Zároveň z müsli vyrobí teplé jídlo, které můžete snídat, ale i večeřet. Jak vyslovovat slovo müsli? Německy, tj. s tvrdým y místo přehlasovaného u (ü), tedy mysli.
2016 - 2024 Anlenia.cz - řemeslný výrobce zdravé výživy a potravin. Všechna práva vyhrazena.