Hledat
Menu

Nacházíte se zde: Úvod Blog Müsli je základ zdravé snídaně

Müsli je základ zdravé snídaně

Původem švýcarská obilninová pochoutka, která se záhy dostala do celého světa. Ve zdravé výživě müsli zkrátka nesmí chybět.
Eva Nachtmannová
2. 9. 2022

Müesli vymyslel švýcarský lékař Maximilian Bircher-Benner začátkem 20. století pro své nemocniční pacienty. Důraz kladl na stravu bohatou na čerstvé ovoce a zeleninu. Podobné jídlo sám jedl při jedné ze svých vysokohorských túr ve švýcarských Alpách. O sto let později se müsli dostalo do běžného jídelníčku Američanů a Evropanů. Globálně převládá především „nezdrav験 müsli, které je zbytečně dochucováno cukrem.

Suché a mokré müsli

Müsli se připravuje ve dvou variantách – suché a mokré.

Suché müsli je směs ovesných vloček, ovoce (čerstvého, sušeného nebo lyofilizovaného), ořechů, oříšků a semínek.

Mokré neboli čerstvé müsli je původní receptura, která se připravuje z předem namočených ovesných vloček a najemno nastrouhaného jablka. Do namočených vloček lze přidat nezměrně druhů ovoce nebo zeleniny. Záleží jen na vaší chuti a fantazii. Jediným omezením čerstvého müsli s jablkem je mléko, které se strouhaným jablkem reaguje srážením působením jablečných kyselin.

V obou variantách mohou být v müsli místo ovesných vloček i další obilninové vločky – pšeničné, žitné nebo třeba ječné.

Zapečené a nezapečené müsli

Müsli doznalo v posledních desetiletích inovací, které spočívají v zapečení ovesných nebo jiných vloček. Snadné zapečení ovesných vloček zvládne každý, kdo má horkovzdušnou troubu. Zapékání vloček má svá pravidla. Ovesné vločky se rády připalují, proto byste měli zapékání müsli věnovat zvýšenou pozornost. Zapečené vločky zvyšují energii a obsahují tuky, které jsou obsažené v přidaném oleji.

Nezapékané müsli

V Anlenia jsme zastánci jednoduchých receptur a müsli nezapékáme. Nabízíme suchou směs, kterou je snadné zavodnit přilitím vody, mléka nebo ovocné šťávy, třeba jablečného moštu.

Švédské müsli

Připravili jsme pro vás nezapečené, původní suché müsli, které připravujeme pod označením Anlenia Švedské müsli s lyofilizovaných ovocem. Švédské müsli je bez přidaného cukru a sušeného mléka. Obsahuje pouze ovesné vločky a lyofilizované ovoce, nejčastěji jahody, červený a černý rybíz, maliny a višně.

Anlenia tip: Švédské müsli nejlépe chutná prolité vroucí vodou, která vločky a lyofilizované ovoce namočí a zvětší objem. Zároveň z müsli vyrobí teplé jídlo, které můžete snídat, ale i večeřet. Jak vyslovovat slovo müsli? Německy, tj. s tvrdým y místo přehlasovaného u (ü), tedy mysli.

Eva Nachtmannová
2. 9. 2022

Zpět na přehled

Odebírání novinek

Chcete-li dostávat informace o novinkách na svůj e-mail, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (6.2 + 35.4) *

Nahoru