Hledat
Menu

Nacházíte se zde: Úvod Blog Ovesná kaše s borůvkami (3 recepty)

Ovesná kaše s borůvkami (3 recepty)

Přinášíme recept na báječnou ovesnou kaši s borůvkami. Poznámka pro neletní období. „A když nemáte borůvky čerstvé, dejte tam lyofilizované.“
Eva Nachtmannová
16. 9. 2022

Borůvky jsou malé drobné chutné kuličky, které mají široké využití v kuchyni. Kromě svého využití jsou i zdravé, o tom jsme psali v článku o borůvkách. My se zaměříme na borůvkovou ovesnou kaši, kterou jsme vyladili k dokonalosti.

Suroviny
100 g ovesných vloček
250 ml kokosového mléka
250 ml vody
2 lžíce třtinového cukru s vanilkou
1 lžička skořice
Špetka soli
200 g lesních borůvek (kromě čerstvých mohou být i sušené nebo lyofilizované, případně mražené)
1 lžíce javorového sirupu

Postup
Ovesné vločky nasypeme do rendlíku a namočíme do čtvrtlitru studené vody nejméně na 20 minut. Přidáme sůl, skořici, třtinový cukr s vanilkou a zalijeme kokosovým mlékem. Na střední úrovni přivedeme k varu, přičemž kaši neustále promícháváme.

Po sundání z plotny kaše zhoustne. Konzistencí by měla ovesná kaše připomínat polévkový krém. Kdybyste měli kaši příliš hustou, rozřeďte jí přidáním další vody nebo mléka.

Do druhého rendlíku vložte borůvky, javorový sirup a lžíci vody. Borůvky se sirupem nemusíte dlouho vařit, stačí jen lehce a krátce.

Jakmile máte borůvky prohřáté, můžete servírovat. Ovesnou kaši rozdělte do mističek a přidejte zahřáté borůvky.

Anlenia tip: Ovesnou kaši s borůvkami dozdobte vším, co vám chutná. Klidně dalším drobným ovocem. Borůvky skvělé doplňují brusinky nebo maliny pro jejich hořkost. Na teplou kaši si nalámejte kousky hořké čokolády, která se do „ovesky“ příjemně rozpustí a tak ji dochutí.

 

Ovesná kaše s borůvkami podruhé

Druhý recept na borůvkovou ovesnou kaši je rovněž super. Suroviny jsou pro dvě dávky, čas přípravy slabá čtvrthodinka.

Suroviny
Půl hrnku ovesných vloček
Hrnek vody
200 g čerstvých, mražených, sušených nebo lyofilizovaných borůvek
Kelímek bílého jogurtu
1 lžíce medu
2 lžíce ořechů
Maliny a jahody na dozdobení
Pár snítek čerstvé máty

Postup
Ovesné vločky v rendlíku zalijte dvojnásobkem studené vody. Vařte na mírném ohni. Jakmile vločky zhoustnou, přisypte borůvky a lžíci medu. Promíchejte a chvilku povařte.

Hotovou kaši vložte do misek, navrch dejte kopeček jogurtu, posypte ořechy, malinami, jahodami a mátou.

 

Ovesná kaše s borůvkami potřetí

Do třetice všeho dobrého, říká se. Přinášíme recept na úžasnou ovesnou kaši s borůvkami. Suroviny jsou pro dvě porce, délka přípravy na 15 minut. Směle do toho a dobrou chuť.

Suroviny
80 g ovesných vloček
200 ml mléka
100 g borůvek
1 banán
1 hruška
5 lístků máty
1 lžíce medu

Postup
Do rendlíku nasypte ovesné vločky a zalijte je mlékem. Zvolna přiveďte k varu. Je-li kaše příliš hustá, nařeďte ji dalším mlékem. Nakonec přidejte několik lžic borůvek, ale jen tolik, abyste kaši obarvili do fialova.

Poté ovesnou kaši rozdělte na talíře (nebo misek), přidejte nakrájený banán a hrušku, dosypte zbylými borůvkami, mátou a zalijte medem.

Eva Nachtmannová
16. 9. 2022

Zpět na přehled

Odebírání novinek

Chcete-li dostávat informace o novinkách na svůj e-mail, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (0.2 + 45.5) *

Nahoru