Hledat
Menu

Nacházíte se zde: Úvod Blog Ovesné vločky

Ovesné vločky

Ovesné vločky jsou základem Anlenia ovesných kaší. Ovesné vločky jsou nedílnou součástí našeho zdravého jídelníčku.
Eva Nachtmannová
9. 9. 2022

Začněme tvrdým faktem. Oves, ze kterého se vyrábí ovesné vločky, obsahuje dobrou kombinaci vlákniny – polovinu rozpustné a polovinu nerozpustné. Právě rozpustná vláknina (v ovsu je jí asi 55 procent), někdy nazývaná jako beta-glukan, má na svědomí vysoké hodnocení, které si ovesné vločky připisují.

Beta-glukany povzbuzují imunitní systém těla tím, že beta-glukany aktivují určitý typ bílých krvinek (tzv. makrofágy), kteří stejně jako v animovaném seriálu Byl jednou jeden život, likvidují tělu nežádoucí bakterie a houby. Beta-glukan snižuje špatný cholesterol (LDL, mnemotechnická pomůcka – L jako lumpen, tedy zlobivý, naopak u dobrého cholesterolu HDL je H jako hodný).

 

Ovesné vločky a glykemický index

Ovesné vločky mají nízký glykemický index. Zjednodušeně lze uvést, že ovesné vločky mají nízký vliv na úroveň hladiny cukru v krvi. Glykemický index vyjadřuje rychlost v čase, jak rychle se cukr z dané potraviny dokáže vstřebat do krve. Ovesné vločky mají glykemický index mezi 40 až 60. Například pizza těsto má glykemický index 80. Glykemický index v ovesných kaších roste úměrně s tím, jak v něm jsou obsažené přidané cukry a další suroviny.

Anlenia tip: V nabídce máme ovesné kaše s nízkým glykemickým indexem, které nejsou slazené. Koupit si tak můžete například Kaše X Chia Mix s mixem lyofilizovaného ovoce, kde žádný přidaný cukr není.

 

Poodhalené tajemství vloček

Na internetu je celá řada receptů na ovesné kaše, jejichž příprava je závislá na povaření. Ovesné vločky však není nutné předem vařit. My v Anlenii jíme ovesné vločky třeba tak, že do misky s vločkami přidáme domácí jahodový nebo třešňový džem, posypeme skořicí, zalijeme vroucí vodu, promícháme a po pár minutách podáváme.

Ovesné vločky mají vysoký obsah vlákniny, na šálek (50 gramů) ho dosahují až 5 gramů, 6,5 gramu bílkovin a 30 gramů sacharidů, přičemž obsah cukru je zanedbatelný a drží se pod jedním gramem. Bohatě je zastoupen fosfor, draslík, selen, manga a železo.

 

Celiakie a zdravotní omezení

Jezení ovesných vloček je nevhodné pro dvě skupiny lidí. Celiatici by se měli ovesným vločkám obloukem vyhnout, neboť obsahují stejně jako tradiční obilniny lepek. Druhou skupina, která by neměla ovesné vločky jíst, jsou osoby se zdravotními obtížemi dna a ledvinovými kameny. Oves obsahuje tzv. puriny, které v těle štěpí na kyselinu močovou.

 

Zdravá ovesná kaše

Abyste získali opravdu zdravou ovesnou kaši, vyhněte se jejímu doslazování cukrem nebo třeba sušeným ovocem, ve kterém je rovněž přidaný cukr. Ani výše uvedený tip na vločky s domácím džemem není vhodným receptem. Ideální kaše je neslazená, případně slazená minimem dodaného cukru. A ne cukrem standardním bílým krystalem, nýbrž třeba hroznovým cukrem.

 

Nejlepší ovesná kaše

Nejlepší ovesné kaše podle zákazníků a zákaznic e-shopu se zdravou výživou Anlenia.cz jsou tyto:
Kaše X Chia banánová s kokosem
Superkaše Banana šejkyt!
Ovesná kaše jablko se skořicí
Anlenia Majesty Super Oak Porridge Lyo Mix
Anlenia Švedské müsli s lyo ovocem

Recept na ovesnou kaši

Ovesná kaše pochází z Velké Británie, kde si lze koupit hrubší ovesné vločky, jenž se nazývají skotské nebo irské. V Česku stačí ty obyčejné, jako jsou Anlenia Ovesné vločky standard.

Suroviny pro 4 porce:
2 šálky ovesných vloček
5 šálků mléka nebo stejný počet šálků vody
Špetka soli

Postup
Do horkého, lehce osoleného mléka nebo vody zavaříme ovesné vločky, ty stačí vařit za stálého míchání zhruba minutu. Poté necháme odstát zhruba pět minut. Hotovou kaši zamícháme a podáváme. Do uvařené ovesné kaše lze přidat ovoce, ořechy a jiné ingredience podle chuti.

 

Ovesné vločky pod lupou

Podívali jsme se detailněji na ovesné vločky a přinášíme odpovědi na časté otázky.

Co obsahují ovesné vločky?

Ovesné vločky obsahují hodně bílkovin, vlákniny, aminokyselin. Obsah železa se vyrovná s masem.

 

Jak dlouho vařit ovesné vločky?

Doba vaření je závislá od toho, zda jste předtím ovesné vločky namočili. Při vaření předem namočených vloček se doba vaření pohybuje okolo jedné minuty. Vaření vloček bez předchozího namáčení trvá zhruba pět minut. V obou případech se doba vaření ovesných vloček počítá od varu.

 

Jak jíst ovesné vločky?

Ovesné vločky lze jíst i suché, ale moc si je neužijete, což jsme vyzkoušeli za vás. Nejlepší je vločky namočit a poté povařit. Ovesné vločky se přimíchávají do celé řady pokrmů. Od flapjacků a ovesných tyčinek všech možných chutí, přes těsto na palačinky, moučníky, omáčky až třeba do míchaných vajíček místo strouhanky.

 

Obsahují ovesné vločky lepek?

Ovesné vločky lepek neobsahují. Přesto nejsou úplně bezlepkové. Lepek se do ovsa dostane na poli během růstu. Nejedno ovesné pole sousedí s polem osázeným pšenicí nebo ječmenem, které v sobě přirozeně obsahují lepek.

 

Lepek se do vloček dostává i během následného zpracování v mlýně. Často se obiloviny zpracovávají postupně. Po pšenici následuje oves, který zachytí stopy lepku.

 

Trpíte-li celiakií, je dobré jíst bezlepkové ovesné vločky. Bezlepkem je v tomto případě myšleno ohleduplné pěstování až po zpracování.

 

Příprava ovesných vloček

Ovesné vločky lze připravit nespočtem receptů. Můžete si vybrat, zda vločky povaříte nebo jen zalijete horkou tekutinou, jedno zda vodou, mlékem, džusem nebo třeba polévkou.

 

Ovesné vločky s banánem

Banán do ovesných vloček zkrátka patří. Nejjednodušší příprava ovesných vloček s banánem spočívá v rozkrájení jednoho středně velkého banánu do misky, dosypete vločkami a zalijete vroucí vodou. Banány lze předtím chvilku ohřát v mikrovlnce.

 

Ovesné vločky s mlékem

Ovesné vločky zalijte mlékem, promíchejte a za pár minut podávejte.

 

Ovesné vločky s vodou

Ovesné vločky zalijte vodou, promíchejte a za pár minut podávejte.

 

Ovesné vločky na snídani

Ovesné vločky jsou jednou z nejlepších možností, co si dát ke snídani. Jsou nutričně i energeticky vybalancované, dobře chutnají a jsou vysoce variabilní s ostatními přísadami. Ovesné vločky jsou během dne dobrou svačinkou.

 

Kolik vlákniny obsahují ovesné vločky?

Sto gramů ovesných vloček obsahuje až 16 gramů vlákniny (tj. 16 %). Pro srovnání stogramové jablko obsahuje vlákniny 2,4 procent.

Eva Nachtmannová
9. 9. 2022

Zpět na přehled

Odebírání novinek

Chcete-li dostávat informace o novinkách na svůj e-mail, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (0.6 + 8.9) *

Nahoru