Hledat
Menu

Nacházíte se zde: Úvod Blog Roztříštěná pozornost

Roztříštěná pozornost

Přemíra informací a podnětů ubírá člověku pozornost, která vede k pocitu zahlcení. Jak se tříštění pozornosti vyhnout a zamezit pocitu vyčerpání?
Eva Nachtmannová
29. 9. 2023

Roztříštěná pozornost je důležité téma. V extrémních případech následuje kolaps. Jako první se na mysli poučeného laika objeví digitální detox. Nebývá však ideálním řešením.

Digitální detox se hojně skloňuje v souvislosti s přemírou pozornosti. Znamená však druhý extrém - od naprostého roztříštění pozornosti nabádá k absolutnímu odpojení se od okolního světa.

 

Doba strávená u displeje

V mobilním telefonu si v nastavení lze zobrazit denní délku jeho používání. Jste-li na mobilu od svítání do soumraku, dosáhnete klidně na vyšší jednotky hodin denně. Umírněnější konzumenti se budou pohybovat v jednotkách hodin za den.

Kolik hodin je hodně nebo málo necháme na vás. Do délky používání se počítá například i přehrávání videí. Máte-li zvyk si večer místo televize nebo notebooku pouštět videjka na Youtube nebo IMDB, tak vám čas rychle naskáče. Přičemž samotná doba používání mobilu bude zřejmě daleko nižší.

Doba strávená s mobilem nebo tabletem v ruce nebývá ještě tak velký problém. Daleko větší svízel je touha po okamžité dostupnosti a rychlém odpovídání na zprávy. Pro snížení roztříštění pozornosti stačí omezit následující hlavní negativa. Stejně jako při hubnutí je dobré postupovat pomalu a dlouhodobě.

 

Hlavní negativa používání mobilů

Nepřetržitá dostupnost
Nekonečné rolování
Přehnaná kontrola mobilu
Modré světlo

Nepřetržitá dostupnost

Máte nastavený zvuk na mobilu i v noci? Máte nutkavou potřebu okamžitě odpovědět na zprávičku poslanou ve tři v noci? Pakliže ano, máte problém. Šťastní jsou ti, kteří si na noc mobil vypnou nebo přepnou do módu letadlo a navíc ho nechají v jiné místnosti.

 

Nekonečné rolování

Procházení nekonečnými feedy sociálních sítí a neutuchající konzumace značně útržkovitého obsahu. Pokud vás bolí palec od neustálého rolování po displeji, je určitě čas na změnu. Je nutné lajkovat po sté stejná videa?

 

Přehnaná kontrola mobilu

Berete mobil do rukou každou volnou chvilku? A jen tak zběžně projedete všechny instantní komunikační aplikace včetně esemesek, aniž by vám svítily notifikace o nových zprávách? Případně cítíte, že vám právě teď uniká něco důležitého? Jedna jistota je jistá, Smrt zprávičky neposílá.

 

Modré světlo

Hrozba modrého světla, který displeje vyzařují, je především večer před spaním. Modré světlo má vliv na hormon melatoninu, který se vyplavuje v okamžiku, kdy byste měli jít spát. Díky jeho přemíře se vám nedaří usnout. Jako ochrana je buďto speciální fólie na displej nebo nastavení nočního režimu zhruba dvě hodiny před tím, než chodíte běžně spát. Ochránit by vás měla i větší vzdálenost očí od displeje, ale filtr nebo nastavení displeje je jistější. Nejlepší je večer mobil nepoužívat vůbec.

Eva Nachtmannová
29. 9. 2023

Zpět na přehled

Odebírání novinek

Chcete-li dostávat informace o novinkách na svůj e-mail, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (8.9 + 33.7) *

Nahoru