Hledat
Menu

Nacházíte se zde: Úvod Blog Jak rychle uklidit dům, byt, zahradu?

Jak rychle uklidit dům, byt, zahradu?

Uklízení je nedílnou součástí našich životů. V mnoha případech jde o nutnost, která má k relaxu a odpočinku daleko. Přinášíme vychytávku, jak na snazší úklid vaší domácnosti a zároveň jeden dobrý postřeh.
Eva Nachtmannová
26. 5. 2023

Úklid čehokoliv nepatří mezi oblíbené lidské aktivity. Existuje řada metod, jak si úklid zjednodušit. Platí to především pro běžný úklid v domácnosti. Mezi vyzkoušené a prověřené postupy je nejlepší postupný úklid. Přes týden robota, o víkendu pohoda.

Uklízejte po dnech a místnostech

Postupný úklid znamená průběžné uklízení podle dnů v týdnu. Každá místnost má pevné místo v kalendáři. udržíte tak čistotu vašeho příbytku na vysoké úrovni a nebudete se zbytečně lopotit u mopu a prachovky. Týdenní úklid dobře vychází pro byty o dispozici 3+1. Větší nemovitosti lze s touto technikou uklízet rovněž hravě a snadno.

Rozvrh úklidu by vypadal zhruba následovně:
Pondělí - Kuchyně
Úterý - Ložnice
Středa - Dětský pokoj
Čtvrtek Obývací pokoj
Pátek - Koupelna, toaleta a chodby

Při více místnostech pouze navýšíte jejich počet v jednotlivé dny. Třeba ve středu uklidíte oba dětské pokoje, v úterý ložnici a pracovnu.

Cílem postupného úklidu je mít průběžně uklizeny veškeré místnosti a zároveň ušetřit v daném dni čas. Při uvedeném typu uklízení se myslí vytření nebo vysátí podlahy, utření prachu z nábytku. Mytí oken lze zařadit příležitostně podle počasí a momentální nálady.

Časová náročnost je dána velikostí jednotlivých místností, ale při běžných velikostech by vám jednotlivé úklidové aktivity neměly trvat denně déle než 15 minut. Rozhodně lepší než dvouhodinový úklid celé domácnosti najednou.

 

Horizontální princip úklidu

Strategií úklidu je samozřejmě více. Jiná spočívá v horizontálním principu. Nejdříve vytřete nebo vysajete veškeré podlahové plochy (pondělí) v bytě, následně uklidíte exponovaná místa jako je koupelna nebo toaleta (úterý). Ve středu utřete prach na nábytku a ve čtvrtek omyjete všechna zrcadla, viditelné skleněné plochy skříní a skříněk, vitrín, knihoven apod. V pátek dotáhnete úklid společných prostor jako jsou chodby.

 

Sektory jako v Básnících

Máte-li pracovnu, lze si vypomoci úklidem pracovního stolu prostřednictvím sektorové metody. Dobře vám vypomůže metoda Leffinqwellova psacího stolu, který tolik propagoval akademik Miroslav Zajíc ztvárněný Zdeňkem Svěrákem v komedii Jak básníci přicházejí o iluze.

Desku pracovního stolu si rozdělíte na sektory A1 až B5 a uklízíte je postupně. Zejména se zaměřte na sektor B5, který slouží jako odklízecí plocha pro kávu nebo jiný čaj či třeba svačinku lyofilizovaného ovoce. Právě v sektoru B5 se často objevují kolečka od šálků s kávou a čajem.

 

Zahrady

Podobně se nabízí i úklid zahrad. Ty navíc podléhají sezónnosti a počasí, ve kterém se na ne každá aktivita dá dělat kdykoliv zrovna potřebujete.

 

Úklid jako žádoucí fyzická aktivita

A dobrý postřeh na konec. Podle Světové zdravotnické organizace se dá za jistých okolností úklid považovat za malý pohyb jako třeba chůze. Hodinové vytírání nenahradí stejný čas na čerstvém vzduchu v přírodě, ale i svým vynuceným charakterem dokáže být alespoň trochu prospěšný.

Eva Nachtmannová
26. 5. 2023

Zpět na přehled

Odebírání novinek

Chcete-li dostávat informace o novinkách na svůj e-mail, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (3.3 + 2.0) *

Nahoru