Hledat
Menu

Nacházíte se zde: Úvod Blog Skladování potravin

Skladování potravin

Skladujte dobře potraviny a ušetříte. Omezíte plýtvání a vaše karma bude čistější. Vyhazování potravin kvůli jejich špatnému skladování je zbytečné.
Eva Nachtmannová
3. 11. 2023

Osvojte si základní rady pro skladování potravin. Odměnou vám bude fakt, že nepodlehnou tak rychle zkáze. Pro skladování potravin jsou vhodné plastové dózy, dobrou práci odvedou i zavařovací sklenice. Jen je vhodné je umístit mimo sluneční paprsky a nejlépe do chladu a temna.

 

Přesypte vše sypké

Mouka, luštěniny, těstoviny, ovesné kaše, lyofilizované ovoce... Cokoliv je sypké a dá se dobře přesypat, určitě přesypte. Nenechávejte potraviny v jejich obalech. Snadno v nich zvlhnou nebo se do nich pustí potravinoví moli.

Při změně obalu nezapomeňte dózu nebo sklenici opatřit štítkem s dobou trvanlivosti opsanou z původního obalu. Jednoduchá pomůcka ušetří budoucí tápání nad datem spotřeby. Nalepte bílý samolepící štítek na sklenici, případně na víčko. Postačuje i papírek umístěný ve sklenici. Snadno ho vyndáte a datum spotřeby přečtete. Odpadá pracné odstraňování štítku ze sklenice.

 

Když škodí teplo nebo chlad

Řada potravin nesnese teplo, jako třeba sýry, jiným vadí naopak chlad. Do ledničky nepatří banány, rajčata, cibule, česnek, brambory, mango ani pomeranče nebo citrony. Stejně jako běžné oleje na smažení. Ani zvyk mnoha hospodyněk dávat do ledničky chleba neobstojí. Chléb se v nízkých teplotách rychle vysuší a následně se rozpadá.

Vnitřní teplota chladničky nemusí být příliš nízká. Doporučuje se teplota mezi nulou až pěti stupni. Zapisujte si nějaký čas tepelný rozsah potravin, které běžně nakupujete. Následně teplotu upravte podle vašeho šetření. Nedržte v ledničce nulu, když většině potravin stačí teplota mezi dvěma až osmi stupni.

Inspirujte se rozmístěním potravin v běžném supermarketu.

Vhodnou ukázkou skladování potravin jsou supermarkety. Jednak na potraviny a nápoje v nich uložené nesvítí slunce, druhak mají stálou teplotu, která je oproti běžné domácnosti o pár stupňů nižší. V maloobchodních řetězcích zbytečně nedávají do chladících a mrazících boxů potraviny, které tam nemají co dělat. Odpovědí na uvedené pragmatické jednání je cena provozu a hygienické podmínky.

 

Na blízkosti záleží

Samostatnou dimenzí je ukládání potravin. Různé druhy ovoce a zeleniny se mezi sebou nemají rády a ve své blízkosti rychleji hnijí a podléhají zkáze. Mezi takové běžné kombinace patří ovoce a zelenina. Banány, hrušky, mango a rajčata držte dále od brambor, brokolice, jablek a mrkve.

Vejce představují vlastní kategorii. Mějte před nimi respekt nejen při přípravě, nýbrž i při jejich skladování.

 

Vajíčka

Vajíčka dávejte do plastového boxu, který pravidelně myjte. Papírový karton do ledničky nepatří. Skořápka vajec je pro ostatní potraviny zdrojem potenciální infekce. Vejce držte mimo dosah ostatních potravin.

 

Jak umístit potraviny do spíže nebo ledničky je téma na samostatný článek.

Eva Nachtmannová
3. 11. 2023

Zpět na přehled

Odebírání novinek

Chcete-li dostávat informace o novinkách na svůj e-mail, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (49.9 + 14.5) *

Nahoru