Hledat
Menu

Nacházíte se zde: Úvod Blog Yerba maté

Yerba maté

Yerba maté je „čajem“ Jižní Ameriky, kde její popíjení znamená společenskou událost. Pití maté je dobré i ze zdravotního hlediska.
Eva Nachtmannová
27. 5. 2022

Yerba maté je nápojem jihoamerických indiánů. Rychle se stal oblíbeným i v dalších částech světa, Česko nepojímaje. V teatohome.cz nabízíme tento „nečaj“ pod názvy Maté Rancho, Maté Pampero a Maté Carnival.

Začněme s dobrými účinky maté yerby.

Yerba maté a pozitivní účinky

Zdravotní účinky z popíjení nápoje yerba maté jsou jednoznačně pozitivní. Často pijáci „maté“ zaměňují za kávu, čaj nebo čokoládu. Vede jek tomu snaha o získání podobně efektivních a povzbuzujících účinky, avšak s ryze nečajovým nápojem.

Vitamíny, minerály, antioxidanty

V yerbě je vysoký počet vitamínů (A, B, C, E, betakaroten), minerálů (hořčík, železo, vápník, draslík, fosfor), aminokyselin a antioxidantů. Vysoký podíl obsahuje yerba maté i xantinů (do stejné skupiny se řadí též kofein), díky němuž má popíjení yerby podobné účinky jako káva nebo zelený čaj. Oproti čaji obsahuje méně taninu. Vyšší podíl taninu má vliv na nepříjemnou hořkost.

Důležitou látkou jsou saponiny snižující hladinu cholesterolu a působí protizánětlivě.

Pití maté pomáhá v boji proti infekcím a střevních obtíží. Před srdečními chorobami částečně chrání polyfenoly, které pozitivní působí na kardiovaskulární a imunitní systém.

Pití yerby (maximálně 1,5 litru denně) se zvyšují energetické hladiny v těle a snížení únavy. Zlepšíte soustředěnost a dosáhnete kvalitnějších sportovních výkonů. Maté zrychluje metabolismus. Proto je vhodný pro redukční diety. Kromě toho snižuje chuť k jídlu a pomáhá při spalování tuků. Proto se dá yerba použít jako čaj na hubnutí.

Maté yerbu jsme zařadili do našeho balíčku „Čaje na hubnutí“, který si můžete koupit na teatohome.cz

Až doteď vypadala yerba maté jako nápoj bohů, bohužel má i své vedlejší negativní účinky.

Yerba maté a negativní účinky

Mezi negativní účinky yerba maté patří především způsobování nespavosti, nervozity, zvyšuje srdeční frekvenci a tím i krevní tlak. „Kofein“ z yerby, stejně jako u kávy, může vyvolat závislost. Poslední zdravotní riziko při pití horkých nápojů je rakovina ústní dutiny a jícnu. To však hrozí při popíjení nápojů, které se zalily vroucí vodou a bezprostředně poté se pijí.

Příprava maté

Příprava a pití maté je v jihoamerických kulturách silně zakořeněný rituál probíhající napříč sociálními vrstvami. Napříč Jižní Amerikou se lze setkat i s odlišnými způsoby přípravy a podávání.

Pití yerby má přitom regionální odlišnosti. V západní Brazílii a Paraguayi se podává způsobem „tereré“ ve studené a větší nádobě. V Brazílii se do maté přidávají bylinky nebo ovocné šťávy. Maté je možné dosladit cukrem, medem nebo mlékem pro zjemnění chuti.

Mezi další způsoby přípravy maté patří „chimarrao“ a „maté cocido“. Chimarrao se podává rovněž ve větší kalabase nebo misce. Opět se s ním setkáte na jihu Brazílie, v Uruguayi, Paraguayi a Argentině.

Maté cocido se připravuje vařením v horké vodě. Podává se v šálcích. Lze se s ním setkat jako s porcovaným čajem v sáčku.

Příprava yerby v kalabase

Klasické maté se připravuje především v jihovýchodní Brazílii, Argentině a Uruguayi. V tomto případě se výsledná dobrá chuť yerby maté projevuje do jeho kvality, vody a materiálu, z níž je vyrobená samotná kalabasa.

Cebador jako mistr obřadu

Bývalo zvykem, že v každé rodině byl cebador, osoba připravující maté. Na dobré přípravě maté často závisela reputace jeho rodiny, která špatnou přípravou mohla být společensky znemožněna. Cebador byl mistrem rituálu. Kromě samotné přípravy měl na starosti i dolévání vody. Příznačné bylo, že se k popíjení yerby používala pouze jedna kalabasa a jedna bombilla (bambusové brčko nebo kovové brčko).

První nálev cebador vypil sám, aby se ujistil o kvalitě připravovaného nápoje. Kontroloval tím, zda do kalabasy vsypal dostatečné množství maté. Poté celý proces opakoval a maté zalil horkou vodou. Podal kalabasu první osobě, která byla společensky nejvýše. Ta po vypití kalabasy vrátila nádobu zpět cebadorovi, který do ní dolil vodu a poslal další osobě. Jedna dávka maté se prolila zhruba deseti nálevy. Poté yerba maté ztrácela svou tradiční zemitou chuť a povzbuzující účinky. Následně se připravil nový nápoj, aby rituál mohl pokračovat, anebo se seance ukončila.

Za znak nevychovanosti je považováno, když cebador pošle kalabasu mezi pijáky, aniž ji ochutná.

Pravidla platila i pro bombillu. Kromě cebadora s ní neměl nikdo výrazněji hýbat, nadměrně jí míchat anebo dokonce vyndávat z kalabasy.

Pakliže měl účastník rituálu dost a nepřál si, aby mu kalabasu znovu podali, musel poděkovat.

Bombilla není mikrofon

Ve španělštině se lze setkat s rčením, že „bombilla není mikrofon“ (La bombilla no es un micrófono). Výklad rčení znamená, že účastníci obřadu si nemají nechávat kalabasu u sebe příliš dlouho. Hlavní myšlenkou rituálů je sdílení nápoje s ostatními v kruhu.

Uvedená pravidla pro pití yerby jsou platná dodnes. V jihoamerických zemích jsou považována za součást tradic národa.

Zážitek z popíjení yerby

Yerba je zážitek, způsob života, symbol přátelství a respektu. Pití maté má vyvolat pocit, že je daný jedinec součástí společnosti, se kterou sdílí nádobu s maté. Pro Argentince je společné popíjení maté s cizinci považováno za znak náklonnosti a přátelství.

Maté yerba má výraznou sociální funkci sjednocující společnost v jihoamerických zemích.

Yerba maté vs cesmína paraguayská

Cesmína paraguayská (latinsky ilex paraguariensis) je oficiální jméno pro maté yerbu. Stálezelený strom dorůstá ve volné přírodě výšky až 20 metrů. Běžnější jsou méně vzrostlé odrůdy s výškou mezi dvěma až šesti metry. Nejvíce je cesmína rozšířená v Jižní Americe (zejména v Brazílii, Argentině, Paraguayi a Uruguayi). Roste i na Blízkém Východě. Strom nižšího vzrůstu je pěstovaný nejčastěji, neboť jde o nejkvalitnější odrůdu s malými a tmavě zelenými listy.

Yerba maté se používá jak k označení samotné rostliny (stromu), tak hotového nápoje. Označení mají na svědomí španělští kolonizátoři, kteří cesmínu nazývali jako yerbu (doslovný překlad je bylinka). Ačkoliv yerba může být ve španělském kontextu jakákoliv bylina, ve spojení yerba maté jde vždy o listy cesmíny paraguayské.

Slovo maté je odvozeno od slova „mati“ pocházející z indiánské kečuánštiny, kterým se označuje nádoba, z níž se nápoj popíjí. Lidově se tento výraz překládá jako tykev, která se po vydlabání stává kalabasou. Pro pití maté je možné využívat i keramiku nebo kov. Maté se z kalabasy usrkává pomocí bombilly, bambusové brčko s filtrem na konci. Bombilla bývá i kovová. Na hrdlo kalabasy se přidává kovový okraj, aby na něm brčko dobře drželo.

Eva Nachtmannová
27. 5. 2022

Zpět na přehled

Naposledy jste navštívili

Odebírání novinek

Chcete-li dostávat informace o novinkách na svůj e-mail, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (4.6 + 17.5) *

Nahoru