Předsevzetí? Letos naposledy, příště kdykoliv během roku
29. 12. 2023
Vánoce, stres a touha po dokonalosti
22. 12. 2023
Dárky na Vánoce
15. 12. 2023
Po otrhání čajových lístků z čajovníku se nechají zhruba dvě hodiny zavadnout ve stínu. Poté se listy začnou zpracovávat, přičemž záleží na zvyklostech dané oblasti a druhu čaje. Po zavadnutí čajových lístků se zelený čaj prudce usuší (v Číně) nebo se napaří (v Japonsku). Prudkým usušením a napařením se inaktivují enzymy, které mají vliv na fermentaci přírodních polyfenolů. Poté probíhá svinování čaje.
Zelený čaj má díky uvedenému postupu výroby světle zelenou nebo žlutavou barvu. Chlorofyl a třísloviny v listech se nemění. Zelený čaj má velmi jemnou vůni a chuť.
Mezi prokazatelné pozitivní účinky zeleného čaje je zvýšení a zlepšení soustředění, odstranění únavy a podpora trávení. Pití zeleného čaje působí i jako prevence proti vysokému tlaku. Flavonoidy obsažené v zeleném čaji mají významný a příznivý vliv na střevní mikroflóru a střevní metabolické procesy.
Pitím zeleného čaje lze snížit hladinu cholesterolu. Též se snižuje riziko spojené s ukládáním cholesterolu v cévách.
Zelený čaj obsahuje velké množství fluoridu, který zabraňuje vzniku zubního kazu a posiluje zubní sklovinu. I jediný šálek zeleného čaje denně odstraňuje zubní povlak a brání vzniku bakteriálních zánětů v ústech.
2016 - 2024 Anlenia.cz - řemeslný výrobce zdravé výživy a potravin. Všechna práva vyhrazena.