Hledat
Menu

Nacházíte se zde: Úvod Blog Žlutá, modrá, oranžová

Žlutá, modrá, oranžová

Šedá, hnědá, bílá, zelená, červená. Rozšířený semafor výrazných barev sběrných nádob a kontejnerů. Každá barva obsahuje jinou druhotně využitelnou surovinu.
Eva Nachtmannová
22. 9. 2023

Recyklace odpadu, jeho následná recyklace a znovuuvedení do oběhu je v Česku rozšířené. Téměř čtyři pětiny dospělých odpad recykluje. Každý ne úplně dobře, ale dobrá snaha viditelná je. Připomeňme si, co jednotlivé barvy kontejnerů znamenají, co do nich dávat a co patří do směsného odpadu.

 

Modrý papír

Papír lze recyklovat až sedmkrát, což je dobrá zpráva. Do modrého kontejneru patří vše, co je z papíru. Přesto existuje pár výjimek. Do směsného, komunálního odpadu patří papír špinavý, mokrý nebo zamaštěný. Kuchyňské jednorázové utěrky, papírové kapesníky, nebo obaly od uzenin do modré odpadní nádoby nepatří. Naopak obálky s průhledným okénkem nebo kartony od vajíček do modrého kontejneru bez obav vhoďte. Vajíčkové kartony jsou již vyrobené z recyklátu, jejich vhozením do modré nádoby nic nezkazíte.

 

Žlutý plast

Plasty jsou na každém kroku, proto jsou nejčastěji recyklovatelné. Do žlutého kontejneru lze v klidu vyhodit všechny plasty od nápojů nebo čistících prostředků. Důležité je, aby obaly byly prázdné. Před vhozením do žlutého kontejneru plastové lahve sešlápněte. Drobný úkon trvající pár vteřin má význam pro plnost kontejneru a následný transport.

 

Oranžová pro nápojové kartony

Oranžový kontejner je určený pro nápojové kartony, nejčastěji od mléka, džusů nebo laciného vína. Kartonové obaly jsou ze tří čtvrtin vyrobené z kvalitního papíru, avšak ze čtvrtiny jsou složené z hliníku a polyethylenu. Nemáte-li ve svém kontejnerovém hnízdě oranžový kontejner, patří kartonový obal do žlutého kontejneru.

 

Bílé a zelené sklo

Čiré průhledné bílé sklo, jako jsou třeba sklenice od kečupů, majolky, kompotů, ale také nápojů, patří do bílého kontejneru na sklo.

Je-li láhev jiná než čirá, často zelená nebo hnědá, patří do zeleného kontejneru. Etiketa nevadí na žádném skle, bílém či zeleném.

Sklo je z ekonomického a ekologického hlediska nejvýhodnější pro recyklaci, neboť se ušetří spousta energie a materiálu oproti výrobě nového skleněného obalu.

 

Šedá pro plechovky

Nápojové plechovky, konzervy, obaly od šlehaček nebo deodorantů, korunky ze skleněných lahví. To všechno patří do šedého kontejneru určeného pro sběr drobného plechu a kovu. Stejně jako hliníková víčka od jogurtů.

 

Hnědá značí kompost

Zbytky ovoce a zeleniny, použité čajové sáčky, kávová sedlina, vychladlý popel ze spáleného dřeva patří do hnědého kontejneru. Naopak do něho nepatří zbytky živočišného původu, skořápky ořechů a vajíček, papírové kapesníky a ubrousky, pečivo ani chleba.

 

Červená pro elektroodpad

Řada obcí a sběrných míst je vybaveno červeným kontejnerem pro elektroodpad. Sem patří veškerá drobná elektronika. Červené kontejnery jsou rovněž určené pro sběr baterií. V horní části mají malý otvor pro jejich vhazování.

 

Bílá pro textil a boty

Bílý kontejner pro textil a boty je od bílého kontejneru pro sklo jasně označený a vypadá jako skříň. Sem patří použitý čistý a suché textil a boty. Vše uzavřené v igelitových taškách nebo pytlích. Při třídění se část oblečení použije pro charitu, část se zrecykluje a zbytek vyhodí.

 

Kuchyňský olej

I kuchyňský olej se třídí. Dávno minuly doby, kdy se lil do odpadu, nebo házel do směsného odpadu. Vychladlý kuchyňský olej nalijte do uzavíratelné nádoby a opatrně vhoďte do patřičného kontejneru. Použijte raději plastovou láhev než skleněnou.

 

V případě neznalosti, vás správně navedou umístěné pokyny pro třídění na každém kontejneru.

Eva Nachtmannová
22. 9. 2023

Zpět na přehled

Odebírání novinek

Chcete-li dostávat informace o novinkách na svůj e-mail, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (10.7 + 17.2) *

Nahoru