Hledat
Menu

Nacházíte se zde: Úvod Blog Jahody

Jahody

Dopřejte si jahody čerstvé, sušené anebo lyofilizované. Nálož vitamínů a vysoká variabilita dělají toto drobné ovoce nepostradatelné v kuchyni i ve vašich receptech.
Eva Nachtmannová
22. 7. 2022

Zralé jahody jsou červené, sladké, zkrátka dobré. Pro svou chuť a příjemně sytou červenou barvu jsou stálicí v našem jídelníčku.

 

Proč jíst jahody?

Šálek jahod má zhruba 150 kalorií, obsahuje zhruba 3 gramy vlákniny a vysoké množství vitamínu C (okolo 85 miligramů). Při snězení šálku jahod dostanete do vašeho těla vápník, hořčík, fosfor a draslík.

I kdybyste jahody jedli jen kvůli jedné informaci, byla by to třeba tahle: Jahody mají silnou antioxidační aktivitu.

 

Využití jahod v kuchyni

Jahody jsou určené především pro okamžitou konzumaci v čerstvém stavu. Skvělé jsou jak syrové, tak i tepelně upravené. Jahody jsou nezbytnou součástí moučníků a dezertů (koláčů, řezů, bublanin). Využití najdou jako náplň do ovocných knedlíků.

Skvěle chutnají rozmixované se šlehačkou. Čerstvé celé jahody jsou báječnou svačinkou.

Z jahod se vyrábí mošty, marmelády a džemy. Rovněž se zavařují kompotů anebo přidávají do pudinků. Oblíbené spojení jahod je se sektem. Zastoupení mají v míchaných alkoholických a nealkoholických nápojů.

Ve zdravé kuchyni mají jahody své využití především v kaších a müsli, ale také k ochucení vody.

Tip Anlenia: Do skleněného džbánu napusťte zhruba do dvou třetin vodu z kohoutku, dosypte led a čerstvě nasbírané omyté jahody.

 

Lyofilizované a sušené jahody

V e-shopu Anlenia.cz se zdravou výživou nabízíme jahody lyofilizované i sušené. Stačí si vybrat, jaký typ zpracování vám vyhovuje více. Lyofilizace ovoce je příznivější pro zachování minerálů a vitamínu v lyofilizovaném ovoci.

Pro lyofilizované jahody se vybírají jen čerstvé a dozrálé plody. Lyo jahody zachovávají barvu, tvar i chuť čerstvých jahod. Jsou prosty přidaných stabilizačních látek a dochucovadel.

 

Prospěšné účinky jahod

  • Antioxidační účinky – látky obsažené v jahodách neutralizují škodlivé účinky volných radikálů;
  • Jahdoy předcházejí arterioskleróze a zpomalují jejímu postupu;
  • Na nervové buňky mají jahody ochranný účinek;
  • Jahody fungují jako rostlinné antibiotikum;
  • Jahody se doporučují při dně a revmatu;
  • Jahody podporují vylučování kyseliny močové;
  • Jahody zlepšují proudění krve v žílách a tepnách;
  • V lidovém léčitelství byly jahody doporučovány jako lék proti horečce, revmatismu, ledvinovým kamenům a onemocnění močového měchýře;
  • Jahody obsahují nízký obsah kalorií – jsou proto vhodné pro diety – redukční i očistné;
  • Chemické látky v jahodách chrání buňky děložního čípku a dvou typů rakoviny prsu;
  • Sloučeniny obsažené v jahodách mohou chránit lidský mozek a zlepšují krátkodobou paměť.

 

Nutriční hodnoty jahod ve 100 gramech výrobku

Energetická hodnota: 1229kJ / 289kcal
Bílkoviny: 7 g
Sacharidy: 74 g
Tuky: 4 g
Sodík: 0 g

Na základě výše uvedených tvrzení, nesmějí jahody chybět na vašem stole v každém ročním období. Jahodami v našich Anlenia výrobcích rozhodně nešetříme.

 

Kde se jahody vzaly?

Jahody byly konzumované již v době kamenné. Ve středověku se začaly pěstovat v klášterních zahradách. Dnešní podoba standardních zahradních jahod vychází z křížení jahodníku zahradníkem Antoniovi Duchesnovi, který pracoval na dvoře francouzského krále Ludvíka XV. V Česku se jahody začaly pěstovat v 19. století na Neveklovsku (leží v okrese Benešov).

 

Jahody naleznete ve výrobcích Anlenia:

Lyofilizované jahody plátky
Ovesná kaše jahoda
Kaše X Chia s jahodami
Červený lyo mix (červený rybíz, jahody, maliny a višně)

Eva Nachtmannová
22. 7. 2022

Zpět na přehled

Odebírání novinek

Chcete-li dostávat informace o novinkách na svůj e-mail, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (43.5 + 18.2) *

Nahoru