Předsevzetí? Letos naposledy, příště kdykoliv během roku
29. 12. 2023
Vánoce, stres a touha po dokonalosti
22. 12. 2023
Dárky na Vánoce
15. 12. 2023
Zralé jahody jsou červené, sladké, zkrátka dobré. Pro svou chuť a příjemně sytou červenou barvu jsou stálicí v našem jídelníčku.
Šálek jahod má zhruba 150 kalorií, obsahuje zhruba 3 gramy vlákniny a vysoké množství vitamínu C (okolo 85 miligramů). Při snězení šálku jahod dostanete do vašeho těla vápník, hořčík, fosfor a draslík.
I kdybyste jahody jedli jen kvůli jedné informaci, byla by to třeba tahle: Jahody mají silnou antioxidační aktivitu.
Jahody jsou určené především pro okamžitou konzumaci v čerstvém stavu. Skvělé jsou jak syrové, tak i tepelně upravené. Jahody jsou nezbytnou součástí moučníků a dezertů (koláčů, řezů, bublanin). Využití najdou jako náplň do ovocných knedlíků.
Skvěle chutnají rozmixované se šlehačkou. Čerstvé celé jahody jsou báječnou svačinkou.
Z jahod se vyrábí mošty, marmelády a džemy. Rovněž se zavařují kompotů anebo přidávají do pudinků. Oblíbené spojení jahod je se sektem. Zastoupení mají v míchaných alkoholických a nealkoholických nápojů.
Ve zdravé kuchyni mají jahody své využití především v kaších a müsli, ale také k ochucení vody.
Tip Anlenia: Do skleněného džbánu napusťte zhruba do dvou třetin vodu z kohoutku, dosypte led a čerstvě nasbírané omyté jahody.
V e-shopu Anlenia.cz se zdravou výživou nabízíme jahody lyofilizované i sušené. Stačí si vybrat, jaký typ zpracování vám vyhovuje více. Lyofilizace ovoce je příznivější pro zachování minerálů a vitamínu v lyofilizovaném ovoci.
Pro lyofilizované jahody se vybírají jen čerstvé a dozrálé plody. Lyo jahody zachovávají barvu, tvar i chuť čerstvých jahod. Jsou prosty přidaných stabilizačních látek a dochucovadel.
Energetická hodnota: 1229kJ / 289kcal
Bílkoviny: 7 g
Sacharidy: 74 g
Tuky: 4 g
Sodík: 0 g
Na základě výše uvedených tvrzení, nesmějí jahody chybět na vašem stole v každém ročním období. Jahodami v našich Anlenia výrobcích rozhodně nešetříme.
Jahody byly konzumované již v době kamenné. Ve středověku se začaly pěstovat v klášterních zahradách. Dnešní podoba standardních zahradních jahod vychází z křížení jahodníku zahradníkem Antoniovi Duchesnovi, který pracoval na dvoře francouzského krále Ludvíka XV. V Česku se jahody začaly pěstovat v 19. století na Neveklovsku (leží v okrese Benešov).
Lyofilizované jahody plátky
Ovesná kaše jahoda
Kaše X Chia s jahodami
Červený lyo mix (červený rybíz, jahody, maliny a višně)
2016 - 2024 Anlenia.cz - řemeslný výrobce zdravé výživy a potravin. Všechna práva vyhrazena.