Hledat
Menu

Nacházíte se zde: Úvod Blog Jak přežít vysoké teploty?

Jak přežít vysoké teploty?

Venkovní teploty přesahující 30° Celsia jsou pro člověka značnou zátěží. Jak předejít úžehu, úpalu a co dělat, když se spálíte na sluníčku?
Eva Nachtmannová
18. 8. 2023

Lidské tělo údajně snese vnitřní i venkovní teploty do 38 stupňů Celsia bez větší újmy. Avšak při pohledu na teploměr, pobyt na přímém slunci nebo v rozpáleném prostředí nadělá plno neplechy. Lepší je se fyzicky nepřepínat, dostatečně pít a mazat se opalovacím krémem.

 

Pitný režim

Pitný režim v horku se příliš neliší od toho běžného ve zbytku roku. S ohledem na rostoucí teploty se zvyšuje pocit žízně, tudíž vypijete více tekutin než například během zimního dne. Standardní pitný režim se odvíjí od množství 35 až 40 mililitrů tekutin na kilogram tělesné hmotnosti. Jste-li žena vážící 60 kilogramů, bude váš základní pitný režim za den činit v rozmezí od 2,1 do 2,4 litru tekutin. Muži o hmotnosti 90 kilogramů by měli vypít od 3,1 do 3,6 litru za den.

Pocit žízně vyvolává automaticky vyšší teploty, případně vyšší fyzická aktivita.

Do pitného režimu patří voda, neslazené čaje a minerální vody. Vhodnější je vyhnout se studeným nápojům a upřednostnit teplé. Tělo nezažije takový teplotní šok, jako když si dáte šálek rooibosu před skleničkou studené coca-coly s ledem.

 

Fyzické aktivity

V horku rovněž tělu neprospívá fyzická námaha. Oželte odpolední tenis, než se do úmoru lopotit na kurtu. Totéž platí o práci na zahrádce.

 

Opalování a SPF faktor

Mandarinkově opálená kůže je z medicínského hlediska považována za spálenou. Opalování je cílená riziková aktivita podobně jako kouření cigaret. Opalovací krém neslouží pro bezpečné opalování, nýbrž oddaluje spálení kůže.

SPF číslo na opalovacích krémech neznamená, že čím vyšší číslo, tím lepší ochrana, nýbrž násobek doby, po kterou vás za vhodných podmínek chrání před spálením. Máte-li vyzkoušeno, že se bez ochranného (opalovacího sic!) krému spálíte za deset minut, SPF číslo vám toto spálení oddálí o násobek svého čísla.

Má-li krém SPF hodnotu 30, bude trvat sluníčku než vás spálí 300 minut (30 x 10 minut). Podmínka platí pokud se splní následující dva předpoklady. Prvním je, že se namažete dostatečným množstvím krému, druhý je, že se během dané doby nesmíte zpotit nebo vykoupat. Poté si krém musíte nanést znovu.

Dobrou ochranu před slunečním zářením zajistí i SPF 10 nebo 20, čísla jsou považována za nižší, než nyní tolik protežovaných 35 až 50. Nemáte-li v plánu si opalováním přivodit rakovinu kůže a na slunci se budete jen míhat, stačí vám SPF 20, kterým se případně během dne opakovaně namažete.

 

Pobyt na sluníčku

Slunečním zářením vzniká v lidském těle vitamin D. Pro získání doporučené denní dávky vitaminu D stačí 15 minut denně na sluníčku v plavkách. Doporučením vědců je vyhnout se pobytu na přímém slunci mezi 10 až 15 hodinou. I po této době je dobré použít pokrývku hlavy a opalovací krém.

 

První pomoc při spálení

Spálení na slunci jste jistě zažili mnohokrát. Je-li pokožka načervenalá stačí jemně potřít spálená místa krémem po opalování obsahující panthenol. Pomohou rovněž studené obklady.

 

Úpal a úžeh

Úpal vzniká přehřátím organismu, ke kterému nejčastěji dochází v málo větraných prostorách s vysokou teplotou a ve vzduchu je příliš vlhkosti. Úpal se projevuje příznaky zrychleného dýchání, křečí, mdlob, pocity na zvracení, ale také zmateností nebo dezorientací v prostoru.

Úžeh je přehřátí mozku z dlouhodobého pobytu na sluníčku. Neklamným signálem úžehu je bolest hlavy a nevolnost. Mezi další příznaky úžehu je malátnost, závrať, mdloby, únava a pocit slabosti. Při úžehu se přestanete potit a máte potřebu žízně. Zároveň se sníží potřeba k močení.

Prvotní prevencí proti úžehu je pokrývka hlavy a studené obklady. Ideální kombinace je šátek namočený ve vodě, který si na hlavě uvážete „na piráta“ a přikryjete slušivým kloboučkem, slamákem.

Eva Nachtmannová
18. 8. 2023

Zpět na přehled

Odebírání novinek

Chcete-li dostávat informace o novinkách na svůj e-mail, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (9.3 + 48.5) *

Nahoru