Hledat
Menu

Nacházíte se zde: Úvod Blog Nejlepší je začít teď

Nejlepší je začít teď

Prokrastinujete? Chcete být efektivní, ale nějak vám to nejde? Jak odbourat prvotní nechuť? Vyzkoušeno při budováního e-shopu Anlenia.cz.
Eva Nachtmannová
23. 6. 2023

Co dělat jinak, abyste byli výkonnější? Nejlepší při dělání čehokoliv je začít právě teď. Až už je to úklid domácnosti, pečení oblíbeného ovocného koláče nebo nákup ovesných kaší. Pro začátek libovolné aktivity je nejmoudřejší možnou strategií právě začít. Jakmile překonáte prvotní odpor, vše ostatní jde hezky jako na drátkách.

Když jsme připravovali e-shop s ovesnými kašemi Anlenia.cz, byly pro nás noční můrou všeobecné obchodní podmínky. Leč neoprávněně. Využili jsme šablonu „vopek“ od spřízněné právní kanceláře a doplnili o naše poznámky. Šikovná právnička nám posléze vše upravila do požadovaného formátu.

 

Převeďte velké projekty na malé úkoly

Vybudovat e-shop a zároveň výrobce zdravé výživy není jen tak. Uvažujete ve dvojím formátu: v e-commerce a zároveň výrobním. Na počátku bylo zadání o vytvoření profitabilního byznysu, na konci je výstup v podobě e-shopu, na kterém se právě nacházíte. Byť nás čeká plno práce, budoucí kontury aktuálního úsilí o reboot projektu jsou již položené.

Abychom zvládli projekt Anlenia.cz dovést do úspěšného konce, rozdělili jsem si ho do stovek, možná tisíce, malých úkolů. Mezi takové rozložení na změť malých úkolů patřilo třeba produktové portfolio. Na začátku byly kaše, posléze ovesné a ječné, následně kategorie - ovesné, Superkaše a Kaše X a úplně na konci jednotlivé druhy. Aktuálně prodávaných kaší jsou na dvě desítky. Ty jsme museli vymyslet, namíchat, ochutnat, zhodnotit, zamítnout, přemíchat, ochutnat, posoudit. Kolotoč těchto úkonů trval pro jednotlivé kaše různě dlouhou dobu. A přesto na jednotlivých kaších vidíme plno práce. Během letošního léta upravujeme Kaše X, neboť zaostávají za našimi očekáváními.

 

Jeden úkol vládne všem

Proto nám vychází ověřená technika, že začít je nejlepší hned a klidně i s nesouvisejícím úkolem. Po jeho splnění vás endorfiny nabíjí pro další task. Při chytrém střídání snadno dosažitelných úkolů s těmi hůře a složitěji splnitelnými se posouváte a zároveň bráníte delší prokrastinaci.

Námi vyzkoušený recept znáte, vyzkoušejte ho ještě dnes.

Eva Nachtmannová
23. 6. 2023

Zpět na přehled

Odebírání novinek

Chcete-li dostávat informace o novinkách na svůj e-mail, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (45.1 + 19.5) *

Nahoru