Hledat
Menu

Nacházíte se zde: Úvod Blog Prodlužte si život

Prodlužte si život

Dlouhověkost je velkým tématem. Existuje nespočet rad, co dělat a naopak čemu se vyhnout pro její dosažení. Jak zvýšit pravděpodobnost dožití vyššího věku? Osm zásad, které možná změní váš život.
Eva Nachtmannová
27. 10. 2023

Věčné mládí a nesmrtelnost. Dvě hodnoty, které k sobě nejdou dohromady, avšak dá se k nim přiblížit. Stačí se vyvarovat „životních“ chyb a vzít závěry dlouhodobého výzkumu na amerických válečných veteránech.

 

US Army předmětem výzkumu

Ve Spojených státech amerických proběhl velký výzkum na vzorku 700 tisíc válečných veteránů ve věku 40 až 99 let. Vědci se zajímali, jak veteráni a veteránky žijí, jaké mají návyky a zlozvyky. Postupně zmapovali osm zásad zdravého života, které mají šanci prodloužit život průměrného čtyřicátníka (nebo čtyřicátnice) o zhruba o 24 let než je průměr. Jaké jsou zásady vedoucí k dlouhověkosti?

 

Pohyb

Alfa omega zdravého života je pohyb. Nemusíte své tělo týrat v posilovně. Pro začátek stačí prostě jen chodit. Klíčová je doba pohybu 7,5 hodiny týdně. Pohyb může být malý, kromě uvedené chůze, třeba vyjití schodů, jízda na kole nebo procházky při venčení psa. Cvičení je bonus navíc. Začít můžete třeba plankem.

 

Drogy a kouření

Omezení kouření a život bez drog byly podle studie druhým a třetím významným návykem pro to, aby váleční veteráni významně zvýšili pravděpodobnost dožití. Pakliže s kouřením během života přestanete, má to stále významný vliv na délku dožití než kdybyste kouřit nepřestali. Samozřejmě benefit pro delší dožití je nekouřit vůbec.

 

Duše a psychika

Čtvrtá příčka se zaměřila na duševní stav veteránů a jejich zvládání stresu. Veteráni s méně starostmi si prodloužili život o zhruba 22 procent. Dlouhodobý stres má negativní vliv na zdraví. Ať už je to vliv na vysoký krevní tlak, oslabenou imunitu nebo nemocí srdce. Stres se propisuje do závislostí, nekvalitního spánku, depresí, úzkostí a horší koncentrace. Přejídání nebo požívání nezdravých potravin má rovněž na svědomí vyšší míra stresu.

 

Jídelníček

Vyvážený jídelníček je pro dlouhověkost rovněž zásadní. Američtí vědci mu ve studii o válečných veteránech dali číslo pět. Jezení méně potravin živočišného původu je významný faktor. Netřeba se stát vegetariánem, pouze je dobré maso nahradit třeba celozrnnými potravinami a listovou zeleninou. Ryby mají rovněž své místo v jídelníčku. Stravování by se mělo více podobat středomořské kuchyni, než české.

 

Alkohol

Pití alkoholu v jakémkoliv množství vždy poškozuje. Platí to o pivu, stejně jako vínu nebo třeba slivovici. Uvedené nápoje mají zejména v Česku punc „léčivosti“, což je zřejmě nejrozšířenější dezinformace nejen u nás. I malé množství alkoholu vypité příležitostně má vliv na případné problémy se srdcem a vysokým krevním tlakem. Při omezení alkoholu se vám hodnoty vrátí na normální úroveň.

 

Spánek

Dobře a dostatečně dlouho spát je sedmá zásada vedoucí k delšímu životu. Podmínkou je netrpět nespavostí a pravidelně naspat sedm až osm hodin. Kromě délky spánku je klíčové i to, jakým způsobem usínáme a zda netrvá moc dlouho, případně zda se v noci často budíme.

 

Mezilidské vztahy

Osmým bodem vedoucím k vyšší dlouhověkosti jsou lidé okolo nás. Jste-li obklopeni přátelským až láskyplným prostředím, zvýšíte si rovněž pravděpodobnost dožití. Veteráni, kteří se izolovali od ostatních lidí a vyhýbali se sociálním interakcím, si snížili délku dožití o 32 procent.

 

Dožití navíc o 18 nebo 24 let?

Skvělou zprávou je, že podle výsledků studie je jedno, zda všechny změny zapracujete do vaší životosprávy ihned nebo postupně. Roli hrají i chronické nemoci jako je cukrovka druhého typu, vysoký cholesterol, lidé po mrtvici nebo s rakovinou, které výsledky nezměnili.

Kdybyste veškeré uvedené návyky zapracovali do svého života ve věku 40 let, dožijete se o 24 let více než lidé, kterým jsou uvedené návyky lhostejné. Při zapracování návyků ve věku 60 let si stále zvýšíte dožití o 18 let.

Na závěr zazní klíčová informace. Výše uvedené body nemusí platit pro každého. Pokusit se o zdravější životní styl není lichou výzvou.

Eva Nachtmannová
27. 10. 2023

Zpět na přehled

Odebírání novinek

Chcete-li dostávat informace o novinkách na svůj e-mail, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (39.0 + 34.7) *

Nahoru