Hledat
Menu

Nacházíte se zde: Úvod Blog Rooibos

Rooibos

Rudý nálev rooibosu obsahuje celou řadu vitamínů, minerálů a stopových prvků. Japonci o něm mluví jako o čaji dlouhověkosti. Bomba zvaná rooibos ukrývá i jeden skvělý bonus. Neobsahuje kofein.
Eva Nachtmannová
21. 7. 2023

Po lapachu a maté yerbě je rooibos další nečaj, který se připravuje podobně jako čaj, tj. spařením vroucí vody, louhováním a následným podáváním. Oproti lapachu a „matéčku“ neobsahuje rooibos povzbudivé látky a dovolí vám usnout. Nálož vitamínů a minerálů je v rooibosu jaksi navíc.

 

Afrika, domov rooibosu

Keř Aspalathus linearis (Čajovec kapský) roste především v Jihoafrické republice. Prapůvodním místem výskytu jsou Cedrové hory poblíž Kapského města. Zde ho pili především domorodci z kmene Kojsanů. Později, v 18. století, ho světu objevili botanici, kteří prozkoumávali nová území britské koruny. Slávu rooibosu přinesl ruský obchodník a čajový odborník, který si všiml místních obyvatel trhající lístky z malého keře, které pak smíchali s vodou a takto vzniklou, značně červenou kaši pijí. Vyzkoušel, ochutnal a globální známost rooibosu započala.

 

Nenápadný červený keř

Rooibos je keř s dlouhými štíhlými větvemi, hustě porostlé s úzkými, do ruda zbarvených malých listů. Produkční životnost keře je zhruba deset let.

 

Zpracování lístků rooibosu

Jakmile se otrhají lístky rooibosu, nechají se 24 hodin fermentovat. Tento proces propůjčuje bylinnému čaji jeho aroma. Poté se lístky ponechají na slunci tak dlouho, dokud mu nezůstane zhruba desetina zbylé vlhkosti. Následně se čaj pasterizuje a suší.

 

Pro koho je vhodný rooibos?

Popíjení rooibosu je vhodné pro každého, pro děti, dospělé i seniory. Coby bezkofeinový nápoj vybízí rooibos ke každodennímu popíjení. V létě chutná skvěle jako smoothie s ovocem. V zimě zahřeje a potěší. Rooibos se pije samostatně, chutná sladce, ale také s medem nebo mlékem. Lze ho použít místo černého čaje do Masaly, oblíbené čajové speciality s mlékem a kořením.

Oproti zeleným nebo černým čajům rooibos zklidňuje rozjitřenou mysl. Skvěle působí před spaním, uklidní nervy, ztiší bolest hlavy. Rooibos pomáhá zmírňovat alergické reakce na potraviny, pyl, prach, zvířecí chlupy, sennou rýmu, svědící oči, případně další kožní problémy.

Rooibos obsahuje flavonoidy, vitamín C a další látky působící volným radikálům. Jedním slovem je rooibos skvělý antioxidant blahodárně sloužící jako prevence před rakovinou.

 

Jak připravit rooibos?

Vodu o objemu 0,6 litrů přiveďte k varu. Do čajového filtru vsypte devět až 12 gramů rooibosu a následně zalijte vroucí vodou. Louhujte mezi čtyřmi až šesti minutami.

Eva Nachtmannová
21. 7. 2023

Zpět na přehled

Odebírání novinek

Chcete-li dostávat informace o novinkách na svůj e-mail, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (20.7 + 40.2) *

Nahoru