Hledat
Menu

Nacházíte se zde: Úvod Blog Zdravé potraviny

Zdravé potraviny

Poznáte zdravou potravinu? Jíte zdravě? Jak jíst ještě zdravěji? Jaké potraviny vám pomohou ve vašem úsilí?
Eva Nachtmannová
19. 8. 2022

Zdravé potraviny vám zlepší kvalitu života. Budete se cítit lépe, nebudete trpět hlady, i když jste „před chvílí jedli“. A jako bonus třeba zhubnete pár kilogramů.

 

Vyváženost na prvním místě

První pravidlo zdravých potravin zní, že byste měli jíst takové potraviny, které jsou vyvážené. Nepodléhejte extrémům, že odteď jíte pouze zeleninu a vypouštíte maso a mléko. Pro zdravý život potřebujete vybalancovat správný poměr sacharidů, bílkovin, tuků, vlákniny, minerálních látek a dalších bioaktivních látek jako jsou třeba enzymy.

Drastickým vynecháním některé látky si přivodíte zbytečné obtíže, které vás následně mohou dovést ke chronickým onemocněním.

 

Zdravé potraviny = zdravé tělo i mysl

Zdravé potraviny vám usnadní život. Budete se cítit lépe. Kromě toho „jaksi“ mimochodem vhodnou zdravou stravou snížíte pravděpodobnost civilizačních onemocnění, které by se vás mohly týkat. Namátkou jsou to kardiovaskulární onemocnění, cukrovka 2. typu, hypertenze nebo obezita.

 

Jak poznáte zdravé potraviny?

Zdravé potraviny jsou takové, které vám nezvýší hmotnost, ani vám krátce po jejich snězení vyvolají pocit hladu.

Jistě dokážete na uvedených příkladech na první pohled poznat, jaké potraviny jsou zdravé a jaké ne.

Smažené hranolky X vařené brambory
Bílý tukový rohlík X celozrnná houska
Sladký jogurt X bílý jogurt
Smažený řízek X Steak na grilu
Coca cola X voda z kohoutku

První z dvojice pojmů je o trochu horší potravina než ta druhá. Nezapomínejte, že ani smažený řízek snězený jednou za čas nemusí znamenat konec vašich snah o zdravý jídelníček. U zdravé stravy záleží na množství a četnosti. Velké množství a pravidelnost vám figuru do plavek sama neudělá.

Chcete-li zhubnout opravdu hodně, poraďte se s lékařem. Uvedené postřehy vám zkvalitní život, a případně díky nim shodíte pár kilo, nejde však o návod na dietu a hubnutí.

 

Jezte třikrát denně

Začít jíst zdravě závisí i na takové maličkosti, zda ráno snídáte. Neméně důležité je upravit si stravovací návyky a začít jíst alespoň třikrát denně. Mezi jednotlivými jídly by měly uběhnout alespoň tři hodiny. Stejně jako školáci ve škole, tak i vy si dopřejte dopolední a odpolední svačinky.

Anlenia tip: Zákaznice Šárka z Klatov nám napsala, že když se rozhodla hubnout, začala prostě jíst pravidelně a především snídat. Vyhnula se nezdravým jídlům (burger k večeři) sladkým syceným limonádám (sbohem coke) a přestala během dne uzobávat chipsy. Účinky se rychle dostavily. Jakmile se dostala z obezity do nadváhy, začala sportovat. Nejdříve chodila, později začala běhat a jezdit na kole. Dnes po sedmi letech byste neřekli, že byla někdy při těle s BMI 32,2.

Snídaně je základ dne. Na to pamatujte kdykoliv, kdy budete chvatně odcházet do práce nebo do školy s kručením v žaludku. Odbývat první jídlo dne není zdraví prospěšné. Dokonce ani občas.

Přečtěte si článek Dobrá snídaně.

 

Pijte vodu, nepijte rum

Denně vypijte alespoň 1,5 litru vody nebo ovocného čaje. Zato se vyhněte alkoholickým nápojům. Obsahují plno prázdných kalorií a rychle po požití dostanete hlad.

 

Mlsejte zdravěji

Jestliže vás během dne přepadne mlsná, třeba po kávě, mlsejte chytře. Návštěvu cukrárny omezte. Místo toho „zahřešte“ třeba ovesnými sušenkami anebo hořkou čokoládou s vysokým procentem kakaa. Čím vyšší procento, tím nižší podíl přidaného cukru. Nenechte se ukolébat poučením, že čokoláda obsahuje třtinový cukr. Oproti běžnému bílému rafinovanému krystalu je třtina o píď vhodnější, ale není rozhodně zdravější.

Pro dlouhotrvající změny v jídelníčku našlapujte malými krůčky. Zkoušejte, co vám chutná a co ne. Nezříkejte se ani jídel, po kterých se můžete utlouct, třeba po smaženém sýru s hranolky a majolkou. Namísto jezení smažáku třikrát týdně ho omezte na jednou týdně.

Stejně je tomu u kokakoly. Místo dvou vypitých litrů denně snižte spotřebu na polovinu. Až budete pít litr coca-coly denně, opět si dávku snižte. Časem ji budete vynechávat, až se kolu odnaučíte pít. Pamatujte, že odbourání závislosti na cukru se rovná odvykání závislosti na heroinu.

 

Jaké potraviny raději v jídelníčku omezit?

Zdravé stravování je kromě nevhodných potravin i o přístupu k jídlu a návykům s ním souvisejících:

  • Vyvarujte se jezení za chůze a ve spěchu;
  • Zdraví přispívá pravidelnost, nepravidelnou stravou si škodíte;
  • Vyhněte se smaženým jídlům;
  • Vyhněte se pečivu s lepkem, ne absolutně, ale jíst tři rohlíky denně opravdu nemusíte;
  • Přestaňte jíst sladkosti (do této kategorie se řadí sladké nápoje nebo slazené jogurty);
  • Snižte alkohol na nutné minimum;
  • Nepijte vodu s bublinkami;
  • Omezte maso (nejezte ho denně);
  • Sledujte složení potravin, vyvarujte se příliš sladkým a slaným jídlům;
  • Nesolte ani neslaďte cukrem.

 

Jak jíst zdravě?

Pro zdravé stravování dělejte následující:

  • Jezte pomalu a hodně kousejte;
  • Zpestřete si stravu;
  • Jezte tři až šestkrát denně menší porce jídla;
  • Snídejte!;
  • Voda z kohoutku vám neublíží, ale vydatně pomůže.

 

Potraviny, které byste měli jíst pravidelně

  • Zelenina a ovoce;
  • Mléčné výrobky;
  • Kvalitní bílkoviny (vejce, ryby, maso, luštěniny);
  • Ořechy – MPV, ale třeba i kešu, para nebo arašídy;
  • Ovesné kaše a müsli;
  • Semínka;
  • Kvalitní sacharidy (brambory, celozrnné obiloviny, rýže, pohanka, quinoa, jáhly).

Vidíte, nic složitého. Se zdravými potravinami vám navíc pomůžeme. E-shop Anlenia.cz je jich plný, vyberte si, na co máte chuť a za pár dnů vám pošťák přinese balíček.

Eva Nachtmannová
19. 8. 2022

Zpět na přehled

Odebírání novinek

Chcete-li dostávat informace o novinkách na svůj e-mail, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (27.0 + 41.4) *

Nahoru