Hledat
Menu

Nacházíte se zde: Úvod Blog Kaše: Ovesné, krupičné, ječné

Kaše: Ovesné, krupičné, ječné

Lexikon kaší, které určitě znáte. Opakování je matkou moudrosti, proto si stručně probereme jejich přípravu.Kaší je nespočetně.
Eva Nachtmannová
28. 4. 2023

Kaší je nespočetně. Sestavili jsme žebříček, které máme v Anlenia.cz nejraději. Ovesné kaše jsme popsali jen zevrubně, neboť se jim hojně věnujeme v samostatných článcích.

 

Ovesná kaše

Chutnou a zdravou snídani si stěží představíme bez ovesné kaše. Ovesné vločky jsou vysoce variabilní a lze je upravit mnoha způsoby a dochutit nespočtem přísad. I samotné ovesné vločky chutnají dobře. Mezi naše nejoblíbenější ovesné kaše patří jahodová a jablečná. Ani čokoládová kaše není špatná.

 

Krupicová kaše

Krupičková kaše je stejně jako ostatní kaše chutná, snadno a rychle uvařená. Do rendlíku nalijeme mléko, trochu osolíme a přisypeme dětskou krupici. Za stálého míchání přivedeme na mírném plameni k varu, kde povaříme asi dvě minuty. Následně vlijeme krupicovou kaši na talíř. Tradiční zdobení, které pamatují naše babičky, je máslo, (třtinový) cukr a kakao.

 

Jáhlová kaše

Jáhly jsou bezlepková potravina, která vzniká vyloupáním prosa. Proto jáhly vypadají jako malé žluté kuličky o průměru zhruba jednoho milimeru. Obsahují vysoký podíl vitamínu B, který předchází únavě, depresím a udržuje zdravou psychiku. V jáhlech je rovněž plno vlákniny.

Příprava jáhlová kaše je následující. Jáhly spaříme horkou vodou a následně je smícháme s mlékem. Pozvolna vaříme. Do horké kaše přidáme máslo a cukr a mícháme až do zhoustnutí. Jáhly vaříme deset až 15 minut. Na jeden díl jáhel připadne dva až 2,5 dílu vody. Jakmile je jáhlová kaše uvařená, nalijeme ji na talíř a posypeme kakaem, skořicí, kokosem, ořechy nebo lyofilizovaným ovocem. Zkrátka podle chuti a momentálního stavu zásob ve spíži.

 

Rýžová kaše

Pro rýžovou kaši je zapotřebí rýže, mléko, špetka soli a vanilkový cukr. To vše dáme do hrnce, kde za občasného míchání vaříme do změknutí rýže a zhoustnutí asi 15 až 20 minut. Po odstavení servírujeme na talíře, kde libovolně doplníme ovocem, ořechy, semínky, kakaem, skořicí. Ani u rýžové kaše se fantazie meze nekladou.

Eva Nachtmannová
28. 4. 2023

Zpět na přehled

Odebírání novinek

Chcete-li dostávat informace o novinkách na svůj e-mail, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (28.2 + 18.7) *

Nahoru